Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Predata inicijativa: Postoji većina za smjenu Vladimira Jokića

Demokratska partija socijalista, kazao je za Skala radio predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović je, u više navrata u prethodnom periodu, zagovarala ideju da se pokrene postupak i dostavi prijedlog kotorskoj SO za razrješenje Jokića. Tada to nije urađeno jer u okviru opozicionog korpusa nije bio dovoljan broj odbornika koji bi glasao za tu inicijativu.

Predsjednici skupštine Opštine Kotor Dragici Perović danas je predata inicijativa za razrješenje predsjednika opštine Vladimira Jokića. Inicijativu je potpisalo 18 odbornika a za stavljanje ove tačke na dnevni red bilo je potrebno 11 potpisa odbornika lokalnog parlamenta, javlja Skala radio.

“U dopisu predsjednici SO Perović stoji: Shodno članu 62 i 40 Zakona o lokalnoj samoupravi molimo Vas da u zakonskom roku od petnaest dana sazovete sjednicu Skupštine opštine Kotor sa tačkom dnevnog reda: predlog za razrješenje predsjednika Opštine Kotor Ispunjen je zakonski osnov da se na predlog od najmanje1/3 odbornika Skupština odlučuje o Predlogu za razrješenje predsjednika opštine Kotor. Ukoliko ne ispunite svoju zakonsku obavezu sjednicu će, shodno zakonu, sazvati u ime podnosilaca Predloga odbornik dr. Bruna Lončarević“, navodi se u dopisu.

Demokratska partija socijalista, kazao je za Skala radio predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović je, u više navrata u prethodnom periodu, zagovarala ideju da se pokrene postupak i dostavi prijedlog kotorskoj SO za razrješenje Jokića. Tada to nije urađeno jer u okviru opozicionog korpusa nije bio dovoljan broj odbornika koji bi glasao za tu inicijativu.

“S obzirom na činjenicu da su određeni politički subjekti koji participiraju u vlasti u prethodnom periodu istakli sve ono što je i DPS unazad godinu govorio o nefunkcionisanju lokalne samouprave, neodržavanju sjednice lokalnog parlamenta, donašenju protivzakonitih odluka od strane gradonačelnika, neusvajanju budžeta, nerealizovanju strateških pravaca razvoja opštine Kotor, DPS jeste jedan od inicijatora podnošenja prijedloga za razrješenje Jokić”a, kažao je Aprcović.

Dalji koraci, prema njegovim riječima su, nakon inicijative koja je jutros upućena lokalnom parlamentu, da predsjednica SO Dragica Perović zakaže sjednicu na kojoj će se odbornici odredili prema predloženoj inicijativi.

Šef kotorskog DPS-a misli da je, sve ono što vlast nije uradili prethodne dvije godine, prelilo čašu i da su se zbog toga stekli uslovi da se predsjednik opštine Jokić razriješi. Aprcović očekuje da u roku od 15 dana zasijeda kotorska Skupština i da odbornici glasaju za njegovu smjenu.

Vido Drašković, predsjenik OO Liberalne partije Kotor je kazao da oni neće podržati inicijativu za smjenu kotorskog predsjednika, a ako ta tačka bude na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja, organi partije će odlučiti kako će njihov odbornik glasati.

“Hrvatska građanska inicijativa će glasati za smjenu predsjednika Jokića”, kazala je predsjednica opštinskog odbora ove partije Ljiljana Velić, zbog dugotrajnog nefunkcionisanja Skupštine opštine i netransparentnosti u radu.

Andrija Lompar, predsjednik OO SD-a Kotor je rekao da će odbornici te partije glasati za Jokićevu smjenu jer je on simbol vlasti u Kotoru koja ne funkcioniše i da zbog toga mora da ode. Razloga je više, kazao je on.

”Prije svega nedostatak inicijative za rješavanje problema grada, njegova nesposobnost da obezbijedi funkcionisanje opštine, nedostatak politike razvoja grada, nepoštovanje pravnih propisa, netransparentnost u radu, nezakonito zapošljavanje”-kazao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve