Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Pravilović: Nestranačke ličnosti i depolitizacija iluzija, Đakonović: DPS-u drugačiji aršini na državnom nivou

Đurašković predložen za gradonačelnika Cetinja, kandidaturu potpisima podržalo 11 odbornika SDP-a i Stare garde, u toku rasprava

Utoku je sjednica Skupštine Prijestonice na kojoj se bira gradonačelnik Cetinja. Socijaldemokratska partija i građani i Stara garda Liberalnog saveza su za kandidata predložili Nikolu Đuraškovića sa liste SDP-a.

Njegovu kandidaturu je potpisima podržalo 11 odbornika SDP-a i Stare garde.

Odbornik SDP-a Mirko Stanić je, nakon pauze od nekih sat i po, obrazlažući zbog čega su predložili Đuraškovića kazao da ga poznaje kao vrijednog i upornog momka.

– Vođenje gradske uprave za njega neće biti ništa novo – istakao je Stanić, dodajući da je već pokrivao rukovodeća mjesta, da je treći put odbornik u Skupštini Prijestonice.

Zahvalio se Đuraškoviću što je prihvatio kandidaturu.

Odbornik Demokratske partije socijalista Borislav Pravilović smatra da prijedlog za gradonačelnika “skida maske” svemu onome što se dešavalo od 5. decembra 2021. godine.

– Naknadne radne grupe, nestranačke ličnosti, depolitizacija po dubini i širini bile su samo iluzija. Cilj je bio samo zasjesti na mjesto gradonačelnika i to po svaku cijenu – ocijenio je Pravilović.

Odbornik SDP Vido Đaknović naveo je da su osobe sa liste SDP-a Cetinjani, Crnogorci, imaju svoj stav, svoje ja, svoje principe i ideale, ali nisu igračke i ne može se igrati s njima kao sa ping pong lopticama, ni tvitovima, ni spinovima.

– Jesu li vođeni pregovori skoro pa 60 dana? Jesu li neuspješno završeni? Zašto? Plasirali ste još jednu tezu koja je neistinita, a to je da ste prihvatili sve što smo ponudili. Kako? Imali ste opciju četiri godine gradonačelnik da bude nestranačka ličnost sa naše liste. Jeste li to prihvatili? Ne. Imali ste opciju po dvije godine rotacije. Jeste to prihvatili? Sve ste odbili i to tviter porukom, ni manje ni više nego sa naloga gradonačelnika glavnog grada. I što ste napisali tamo? Da ste prihvatili ponudu? Ne, nego konačna ponuda DPS-a – kazao je Đakonović.

Ocijenio je i da su DPS-u malo drugačiji aršini na državnom nivou.

– Na državnom nivou dajete bezuslovnu podršku Građanskom pokretu URA, a ovamo nećete da date podršku SDP-u – rekao je Đakonović.

Ukrajina

Prije pauze, konstatovan je prestanak mandata gradonačelniku Aleksandru kašćelanu, zbog isteka vremena na koje je izabran. Za prijedlog odluke glasalo je 18 odbornika, nije bilo glasova protiv, kao ni uzdržanih.

Sjednica je počela minutom ćutanja za žrtve u Ukrajini.

Odbornik Demokratske partije socijalista Oskar Huter tražio je na početku sjednice da se glasa za Rezoluciju kojom će se osuditi ruska invazija na Ukrajinu, te minut ćutanja za sve stradale u napadu Rusije na Ukrajinu.

Mirko Stanić iz SDP-a je kazao da je za njegovu stranku Rezolucija prihvatljiva pa se glasalo o tome da li da se Rezolucija uvrsti u Dnevni red.

Za je glasalo 28 odbornika, bez glasova protiv i uzdržanih, pa je Rezolucija uvrštena u dnevni red današnjeg zasijedanja.

Odbornici će danas razmatrati niz tačaka koje se tiču prijedloga rješenja o naimenovanju članova skupštinskih odbora.

Pred odbornicima će se naći i prijedlog odluke o potvrđivanju ranije donešene odluke o privremenom finansiranju potreba Budžeta kao i prijedlog odluke o razrješenju predsjednika savjeta RTV Cetinje.

Prva sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje, na kojoj su verifikovani mandati odbornika na osnovu rezultata lokalnih izbora od 5. decembra prošle godine, održana je 4. januara, a nastavak sjednice na kojoj je nakon dogovora Socijaldemokratske partije i Stare garde LSCG, uz podršku URE i Demokrata, za predsjednicu parlamenta izabrana Milena Vujačić, održan je 14. februara.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve