Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Prava Crna Gora falsifikovala đački dnevnik iz 1923.?

Na Facebook profilima predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića i stranici te partije danas su objavljene fotografije đačkog dnevnika Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici iz 1923. godine. Kad se malo bolje pogledaju objavljene fotografije dođe se do zaključka da su one falsifikat, piše CdM

Na Facebook profilima predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića i stranici te partije danas su objavljene fotografije đačkog dnevnika Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici iz 1923. godine.

Objavljeno na Facebook stranici Prava Crna Gora

U opisu objave je navedeno: Đački dnevnik iz 1923. godine šamar svim falsifikatorima naše istorije.

“Prava Crna Gora dostavlja javnosti fotografije đačkog dnevnika iz gimnazije Slobodan Škerović u Podgorici, iz davne 1923. godine. Fotografije dnevnika, osim što suštinski dekonstruišu sadašnje teze o posebnosti crnogorskog jezika, pa i Crnogorske pravoslavne crkve, govore i koliko smo se zapravo odaljili od samih sebe”, napisano je na Facebooku.

Ipak, kad se malo bolje pogledaju objavljene fotografije dođe se do zaključka da su one falsifikat. Na njima se jasno vidi da se 9. maja 1923. slavila kapitulacija Njemačke, kao i da su tadašnji gimnazijalci izučavali predmet FNRJ (Federativne Narodne Jugoslavije)!

FB Prava Crna Gora

Međutim, ni oni kojima istorija baš i nije bio omiljeni predmet znaju da FNRJ tada nije ni postojala, a Njemačka jeste kapitularala 9. maja ali ne 1923. već 1945. godine

foto: CdM

U želji da se što više dopadnu potencijalnim biračima Prava Crna Gora se zaletjela pa objavila falsifikovane podatke.

Izjavu profesora koji im je, navodno, dostavio ovaj školski dnevnik na uvid, a koji je želio da ostane anoniman, prenijeli su integralno:

”Posmatrajući svakodnevne izlive falsifikovanja našeg jezika, Crkve, kulture, tradicije, našeg bića, odnosno – nas uopšte – odlučio sam da dostavim javnosti na uvid fotografije nekadašnjeg školskog dnevnika iz 1923. godine, čisto da se zna puna istina. S tim u vezi, na fotografijama ćete vidjeti koji jezik su tada učili srednjoškolci, ali i mnogo važnije: kakve su aktivnosti imali. Dakle, tadašnji đaci, od kojih mnogi i više nisu živi, su imali redovne vjerske aktivnosti u sklopu svojih školskih obaveza, i to: redovan odlazak na liturgiju, na pričest i slično. Naravno, razumijevajući razliku između duha tadašnjeg i sadašnjeg vremena, vrlo je važno imati u vidu ove fotografije, odnosno ova svjedočanstva tadašnjeg vremena koja nam nedvosmisleno i bez uljepšavanja ili još gore – skrivanja istine – govore ko smo i šta smo,” zaključeno je u objavi.

FB Prava Crna Gora

“S tim u vezi, Prava Crna Gora će nastaviti da se bori protiv duha falsifikata, koji sve više prožima svaku poru našeg društva”, poručili su iz te partije.

Međutim, očito je nakon objave ovih podataka da u Milačićevoj partiji istoriju nisu dobro savladali.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Śole
24.08.2019-16:22 16:22

Odakle ideja da se bilo čime iz 1923. dokazuje nešto? Kamo bi bilo da uzmemo nešto iz 1623. iz srpske istorije!!! Bilo bi to pogubno po Srbe!