Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslovnikom neće biti predviđeno kažnjavanje poslanika

Koordinator Radne grupe Momo Koprivica kazao je da su se sa prijedlogom o brisanju odredbe saglasili i Socijaldemokratska partija i Albanska koalicija "Jednoglasno"

Poslovnikom o radu Skupštine Crne Gore više neće biti predviđeno novčano kažanjavanje poslanika, dogovoreno je danas na sjednici Radne grupe za za izmjene i dopune tog dokumenta.

Koordinator Radne grupe Momo Koprivica kazao je da su se sa prijedlogom o brisanju odredbe saglasili i Socijaldemokratska partija i Albanska koalicija “Jednoglasno”.

“Na taj način smo došli do saglasnosti koja je i iznad one koja se traži za donošenje Poslovnika Skupštine Crne Gore o brisanju normi o novčanom kažnjavanju parlamentaraca. Smatrali smo da je to neprimjereno ustavnom, pravno i političkom stausu parlamentaraca autoritetu ugledu jedne institucije”, rekao je Koprivica.

Koprivica je kazao da je prošlo vrijeme kad su se novčano kažnjavali poslanici zbog političkog opredjeljena i ponašanja, a nijesu bili kažnjavani tajkuni, kriminalci.

On ja rekao da na taj način jačaju autoritet i uged Skupštine kao institucije narodnog prestavništva.

“Ono što treba da bude osnovni regulator ponašanja jesu pravna svijest i demokratska kultura”, kazao je Koprivica poslije sjednice Radne grupe.

On je rekao da su dogovorili impementaciju zaključaka Administrativnog odbora o imunitetu.

“Da se preciziraju zaključci Administrativnog odbora iz 2019. godine i dobiju pravnu razradu kako bi na taj način bio potpuno definisan proces odobravanja vođenja krivičnog postupka i određivanje pritvora protiv poslanika”, naveo je Koprivica.

On je kazao da je dogovoreno da se uvede norma o obaveznom prisustvu ministrara na sjednicama gdje se razmatraju predlozi zakona i drugih akata iz njihove nadležnosti.

Prema njegovim riječima, propisaće se i obavezno prisustvo ovlašćenih predlagača na svim sjednicama gdje se razmatraju njihovi akti.

“To se odnosi i na predlagače zahtjeva za odobrenje vođenja krivičnog postupka, kao i u slučaju obaveznog prisustva ovlašćenih predlagača drugih akata ne samo ministara nego i predstavnika drugih institucija”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, to je način da se vrati autoritet i ugled Parlamentu koji je u prethodnom periodu bio urušen.

Kako je kazao, napravljena je i sveobuhvatna analiza normi Poslovnika Skupštine koja se tiče parlamentarnnih saslušanja i istaraga.

“Dogovoreno je da se dodatno definišu konsultativna i kontrolna saslušanja kako bi se napravila precizna razlika između ova dva mehanizma parlamentarnog nadzora”, kazao je Koproivica.

Kako je naveo, dogovoreno je da se kontrolna saslušanja obavljaju najmanje dva puta u toku redovnog zasijedanja na zahtjev trećine članova odbora.

Koprivica je kazao da je dogovoreno da se definiše precizan cilj kontrolnog saslušanja.

“Cilj je ne samo da se razjasne pojedine stvari nego i da se ostvari kontrolna funkcija Skupštine ali da se sagleda i prati primjena propisa”, rekao je Koprivica.

On je kazao da su dogovoreni i mehanizmi za praćenje realizacije zaključaka koji su utvrđeni prilikom sprovođenja skupštinskih saslušanja i parlamentarne istrage.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve