Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

POSLJEDNJA PONUDA DF-a: Novog premijera neka dogovore Demokrate i URA, nude mjesto manjinama, rok za dogovor 10. decembar

Sastavni dio sporazuma je i dogovor o izglasavanju Tužilačkog savjeta, Budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama, navodi se u Platformi

Demokratski front u Platformi koju je predložio partijama parlamentarne većine poručio je kolegama iz “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” da su spremni da podrže za novog premijera kandidata kojeg jedna od te dvije koalicije bude predložila.

Ovom ponudom DF je spreman da odustane od mjesta premijera, koje im, kako navode, po izbornom rezultatu pripada, a sve u cilju dogovora da bi ova Vlada konačno krenula u obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, što sadašnja nije u stanju da uradi, navodi se u dokumentu.

Takođe DF predlaže kolegama da se u novu Vladu obavezno uključe autentični predstavnici manjinskih naroda i to na odgovornim pozicijama.

“DF insistira da se pregovori vode brzo i efikasno, bez ikakvih uslovljavanja sa bilo čije strane i da se završe do 10. decembra”, stoji u Platformi DF-a.

Platforma DF-a proslijeđena je Demokratskoj Crnoj Gori, Demos-u, URA, CIVIS-u, SNP-u, Radničkoj, Ujedinjenoj i Pravoj Crnoj Gori.

Tekst Platforme Demokratskog fronta prenosimo integralno:

Nakon godinu dana od formiranja ove Vlade, DF cijeni da ona nije isporučila građanima one rezultate koje je opozicija obećavala na izborima 30. avgusta 2020. godine. Totalitarni režim Đukanovića nije demontiran, institucije sistema nijesu očišćene od ključnih kadrova DPS, nije napravljen jasan otklon od pogubnog neoliberalnog ekonomskog modela, nije pokrenuta oštra i beskompromisna kampanja za zaustavljanje šverca cigareta i narkotika, izgubljeno je 30.000 radnih mjesta, BDP će na kraju 2021. biti za 5 posto manji od BDP na kraju 2019. godine, zaduženje se povećalo na 4,1 milijardu evra što iznosi 87 odsto BDP-a u 2021. godini. Nije potpisan Temeljni Ugovor sa SPC. Nije sproveden popis stanovništa. Nije donešen novi zakon o prebivalištu, kako bi se konačno očistio birački spisak od fantom birača. Odnosi sa Srbijom kao najvažnijim regionalnim partnerom su dodatno pogoršani. Vlada u ključnim oblastima vodi politiku identičnu politici Đukanovića i DPS-a.

Vlada Crne Gore definiše javne politike u skladu sa interesima vaninstitucionalnih centara moći, bez ikakvih konsultacija i uticaja parlamantarnih stranaka koji su je izabrali, dok smo za ono što smo sa njima dogovorili – uglavnom bili prevareni.

Prekinuta je organska veza između građana – birača i vlasti. Vlada nije odgovorna parlamentu i biračima. To je dovelo do paralize političkog sistema u zemlji koji ne može da obavlja svoje ustavne funkcije.

Vlada nema podršku parlamentarne većine. U tužilaštvu i pravosuđu je VD stanje. Nije izabran Predsjednik DIK. Pojedini ministri i direktor policije odbijaju da izvrše odluke Vlade i naloge premijera. Zbog takvih odnosa, država ne funkcioniše.

Demokratski front, kao najsnažniji konstituent nove vlasti, od početka je pokazivao snažnu političku volju da se odnosi u vladajućoj većini definišu poštenim dijalogom i dogovorom. Pravili smo veoma teške i bolne kompromise, pristajali na ucjene koje su dolazile do nivoa ugrožavanja ljudskog i političkog dostojanstva. Zbog svega navedenog, neko je u sadašnjoj Vladi je zaključio da tim putem treba nastaviti, ali DF, a vjerujemo i drugi, više ne pristajemo na takve odnose.

Nakon višemjesečnog neiskrenog i neproduktivnog pregovaranja, izdata je volja 133 000 glasača koalicije ZBCG, kao i mnogih birača iz druge dvije koalicije. Pošto je propao model rekonstrukcije postojeće Vlade, DF koristi ovu priliku da vam predloži sledeće:

1. U najkraćem mogućem roku izabrati novu vladu koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije;

2. Nova vlada treba da u značajnoj mjeri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima;

3. Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike;

4. DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je spreman, da u cilju postizanja dogovora, napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.

5. Imajući u vidu činjenicu da premijer, kojeg je prije godinu dana predložila naša koalicija, nije ispunio ni naša, a ni očekivanja javnosti, spremni smo da za mandatara podržimo pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija Mir je naša nacija ili Crno na bijelo;

6. Želimo da se u Novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda i to, za razliku od dosadašnje prakse, na odgovornim pozicijama, od opšteg značaja za čitavu zajednicu;

7. DF inistira da se pregovori vode brzo i efikasno, bez ikakvih uslovljavanja sa bilo čije strane i da se završe u već saopštenom roku (10.decembar).

8. Nakon postizanja dogovora, sastavio bi se koalicioni sporazum koji bi precizno definisao međuosobne odnose i utvrdio pravila funkcionisanja vladajuće većine;

9. Sastavni dio koalicionog sporazuma će biti i plan programskih prioriteta, oko kojih bi se postigao konsenzus. Ovaj plan bi bio dokaz političke volje vladajuće većine da biračima isporuči rezultate koje smo obećali na prethodnim izborima, a što nije učinila dosadašnja Vlada;

10.Sastavni dio sporazuma je i dogovor o izglasavanju Tužilačkog savjeta, Budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama. Sastavni dio sporazuma bi bio i dogovor oko donošenja drugih zakonskih rešenja, u cilju deblokiranja i unapređenja funkcionisanja institucija sistema.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lea
22.11.2021-16:34 16:34

Ovo je stota poslednja ponuda i stoti poslednji rok, ko zna koliko ce ih jos biti, prazna galama,ne damo ovu vlast sto smo shcepali nek makar nekako traje,eto to je rezultat…

BMX
22.11.2021-21:06 21:06

Rusofili, kleronacionalisti, velikosrbi, ravnogorci, negatori samostalne i suverene, drzave Crne Gore, negatori genocida, antizapadno, anti NATO i anti EU orijentisani, koji žive retrogradnu ideologiju i atavisitčke strasti najprizemnijeg i najprimitivnijeg oblika nacionalizma i sovinizma. Ljudi koji hoce da suspenduju Ustav i zakone da bi sprovodili revansizam, progone i hapsenja neistomisljenika.
Prosto rečeno: Demokratski front.