Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanik u EP: Hrvatima u Crnoj Gori bojom označavani kućni pragovi

''Bojim se da se ovdje radi o sistemskim i unaprijed osmišljenim napadima koji za cilj imaju zastrašiti Hrvatice i Hrvate koji njeguju i čuvaju svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori''

Poslanik Evropskog parlamenta Tomislav Sokol (EPP) pozvao je evropske institucije da budno prate stanje u Crnoj Gori i da ne dopuste napade na pripadnike tamošnjeg autohtonog hrvatskog naroda „pa makar to značilo i korištenje političkog pritiska na Crnu Goru s evropskog nivoa“.

„U zadnje vrijeme primjećuje se porast ekstremizma u Crnoj Gori i napada na pripadnike našeg naroda, što nerijetko uključuje i napade na njihov tjelesni integritet i imovinu. Prijetnje koje pripadnici našeg naroda u Crnoj Gori učestalo dobijaju pretežno dolaze od strane srpskih nacionalista. Bojim se da se ovdje radi o sistemskim i unaprijed osmišljenim napadima koji za cilj imaju zastrašiti Hrvatice i Hrvate koji njeguju i čuvaju svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori“, istakao je Sokol tokom sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore.

Hravtski poslanik iz grupe Evropske narodne stranke (EPP) je dodao da postoje i saznanja o tome da su Hrvatima u Crnoj Gori bojom označavani kućni pragovi.

‘To neodoljivo podsjeća na perfidne prakse iz nekih prošlih vremena. Tako nešto smatram apsolutno nedopustivim i iskoristiću sva dostupna sredstva da pitanje zaštite pripadnika hrvatskog naroda u bilo kojoj državi svijeta postavim visoko na listu prioriteta međunarodne zajednice’ – zaključuje Sokol.

Sjednica Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore održava se nekoliko dana nakon što je Odbor za vanjske poslove (AFET) usvojio Izvještaj o Crnoj Gori za 2019. i 2020, u kome je oštro osudio verbalne i fizičke napade i zastrašivanje nacionalnih manjina u Crnoj Gori te naglasio potrebu za njihovom zaštitom.

Klub posalnika EPP-a je najbrojnija politička grupa u Evropskom parlamentu sa 175 zastupnika iz svih država članica.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
jasno je
23.04.2021-01:05 01:05

Evo, može se probiti istinom do Brisela samo treba kontaktirati ljude koji su tamo, “za istim stolom”.
Lobiranje je ključna stvar čak i za istinu.
Srbijanci to dobro znaju 50-60 god, na teret drugih.