Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici ”zaboravili” da prijave stanove, firme, auta, hiljade eura…

Prekršili Zakon o sprječavanju korupcije

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je više poslanika crnogorskog parlamenta nijesu prijavili tačne i potune podatke o prihodima i imovini za 2020. godinu, čime su prekršili Zakon o sprječavanju korupcije.

Među njima su poslanici Demokratskog fronta (DF) Radoš Zečević i Branka Bošnjak, Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković, Demokratske Crne Gore Tamara Vujović, koalicije „Crno na bijelo“ Suada Zoronjić, Demosa Goran Danilović i Radničke partije Maksim Vučinić.

Agencija je utvrdila da Zečević, istovremeno sa funkcijom poslanika u Skupštini Crne Gore, obavlja funkciju izvršnog direktora ovlaščenog zastupnika u privrednim društvima „Kom šume Zečević” D.O.O, Berane i „Veruša” D.O.O. Podgorica.

On nije u zakonskom roku od 30 dana podnio ostavku u ovim preduzećima, što je bio dužan da uradi kada je postao poslanik.

U ASK-u podsjećaju da je Zakonom o sprječavanju korupcije propisano da javni funkcioner ne može biti predsjednik, ovlašćeni zastupnik ili član organa upravljanja ili nadzornog organa, niti izvršni direktor ili član menadžmenta u privrednom društvu.

Takođe, Zečević u Izvještaju o prihodima i imovini za 2020. godinu nije prijavio prihod supruge u iznosu od 1.324,09 eura, kao i automobile Citroen Berlingo, Peugeot 607 i AUDI AC TDI.

Poslaniku DF-a je upućen poziv za usmenu raspravu i rezultati ispitnog postupka, ali on se o njima nije izjašnjavao.

Njegova koleginica Branka Bošnjak izostavila je 204,12 eura iz ostvarenog prihoda u prošloj godini. Naime, ona je u Izvještaju prijavila prihod od 18.355,07 eura, a prema podacima Uprave prihoda i carina on je iznosio 18.559,19 eura.

Bošnjak je objasnila da je imovinski karton popunila na osnovu podataka koje je dobila od Univerziteta Crne Gore i da nije imala namjeru da bilo što prikrije.

– Izjašnjavajući se na rezultate ispitnog postupka navela je da ostaje pri iskazu datom tokom saslušanja, 20. septembra, s tim što je pojasnila da joj je tabela dostavljena sa iplatama, a ne i sa obustavama koje je imala četiri mjeseca u korist Glavnog grada, koja se poklapa sa razlikom od 204,12 eura. Da nije imala namjeru da bilo što sakrije govori i činjenica da je dala uvid u bankovni račun – navedeno je u odluci ASK-a.

Prihodi, akcije, automobili poslanice Demokratske

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović izostavila je da prijavi 8.488,13 eura prihoda na godišnjem nivou, suprugov godišnji prihod od 23.741,98 eura, njegovo vozilo „Mercedes — benz” A180, motocikl marke „Aprillia”, 150 akcija u A.D. ,Mješovito” Herceg Novi, 100 akcija u HTP „Ulcinjska rivijera” i 772 akcije u AD „Luka Bar”.

Vujović nije prijavila ni svojih 5.000 akcija u zatvorenom investicionom fondu “Trendi”, kao ni kredit koji se vodi na njenog supruga od 8.000 eura kod Crnogorske komercijalne banke.

Ona je pokušala da obrazloži ove propuste. Što se tiče razlike u prihodima, istakla je da je u pitanju greška jer je prijavila samo četiri posljednje poslaničke plate. Zaboravila je, objašnjava, da za supruga prijavi otpremninu, a u izvještaj je unijela njegovu zaradu na novom poslu, gdje je bio minimalno osiguran.

Za automobil je kazala da nije njen, već da ga je registrovala za svoju prijateljicu iz Rusije, dok je smatrala da motocikl ne treba prijavljivati jer je staro nekih 12 godina.

Ne zna zašto akcije nije prijavila, a za kredit od 8.000 eura, koji se vodi na njenog supruga, tvrdi da nije znala.

Vujović je poručila da nije imala namjeru da bilo šta sakrije, već da se radi o nemaru i o neznanju.

ASK joj je dostavila i rezultate ispitnog postupka, ali se Vujović tim povodom nije izjasnila.

Vukovićev propust

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković nije prijavio honorar od 225 eura iz oktobra 2020. godine ostvaren na Fakultetu za menadžmentu Herceg Novi, porodičnu stambenu zgradu površine 78m2, dupleks površine 115 m2 i pomoćnu zgradu površine 13 m2 u Kolašinu, kao i lizing u iznosu od 10.080 eura.

Vuković se izjasnio da je u pitanju nenamjeran propust, a ne potreba da bilo šta prikrije.

Njemu su dostavljeni rezultati ispitnog postupka, a u ASK-u kažu da od Vukovića nije stugao odgovor na njih.

Greška računovodstva

Poslanik Demosa Goran Danilović prekršio je Zakona o sprječavanju korupcije time što je prijavio prihod umanjen za 528,30 eura. On je ASK-u dostavio Izvještaj za 2020. u kome je naveden prihod od 8.798,40 eura, dok prema podacima Uprave prihoda i carina on iznosi 9.326,69 eura.

Danilović je priznao navode ASK-a, navodeći da se radi o očiglednoj omašci, jer je zaposlenima u računovodstvu dao da mu popune Izvještaj o prihodima i imovini i nije obratio pažnju da nijesu unijeli prihod od 528,30 eura.

Zoronjić nije znala da treba da prijavi suprugovu firmu

Poslanica Suada Zoronjić preskočila je da u izvještaj za 2020. godnu unese podatak da njen suprug ima firmu ND Dent, kao i da posjeduje vozilo marke Volkswagen 19 E.

Zoronjić je objasnila da nije znala da mora da prijavi vlasnički udio svog supruga za firmu ND Dent, te da se automobil godinama nalazi na selu i da je u septembru ove godine poklonjen. Napomenula je da će odraditi sve preostale procedure u Ministarstvu unutrašnjih poslova kako se vozilo više ne bi vodilo na njenog supruga.

Vučinić nije prijavio kredit

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić ASK-u nije prijavio kredit u iznosu od 1.373 eura uzet kod Hipotekarne banke.

Vučinić je objasnio da Hipotekarna banka nudi mogućnost trgovine na rate preko „premium kartice”. Kada je iskoristio ovu mogućnost, iz banke ga nijesu obavijestili da se korištenje limita na kartici za kupovinu na rate može protumačiti kao podizanje kredita u iznosu tog limita.

– Nadalje je istakao da jedino iz tog razloga nije prijavio pomenuto zaduženje u Izvještaju o prihodima i imovini za 2020. godinu. Kao dokaz ovim tvrdnjama, Vučinić je dostavio potvrdu Hipotekarne banke od 15. septembra – navedeno je u odluci ASK-a.

U ASK-u ističu da su Vučiniću, 23. septembra ove godine, dostavljeni rezultati ispitnog postupka na koje se nije izjašnjavao.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve