Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici vladajuće većine podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti četiri zakona i jedne odluke

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da će skupštinska većina poslati prijedloge Ustavnom sudu na ocjenu i to one koji treiraju na isti način problematiku koju je pokrenula parlamentarna manjina, a tiču se glasanja putem video linka

Poslanici vladajuće većine podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti za četiri zakona i jednu odluku koji su izglasani u aprilu 2020. godine.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da će skupštinska većina poslati prijedloge Ustavnom sudu na ocjenu i to one koji treiraju na isti način problematiku koju je pokrenula parlamentarna manjina, a tiču se glasanja putem video linka.

”Mi smo početkom zasijedanja usvojili izmjene poslovnika kojim je omogućeno da poslanici učestvuju u radu i glasaju onlajn. Prije toga takva mogućnost nije postojala ali kolegama iz Demokratske partije socijalista nije smetalo da održe više sjednica na kojima fizički nije bilo kvoruma. Glasano je na odborima i na plenumu utvrđujući preko ekrana ko je glasao za, a ko protiv. Potez DPS bio je licemjeran jer su trebali da problematizuju posao parlametarne većine koja je radila u skladu sa poslovnikom”, rekao je Radunović na pres konferenciji šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine.

Rekao je da su uputili četiri prijedloga ”da bi pokazali da je to bilo u produženom trajanju”.

Naveo je da očekuju da se Ustavni sud ponaša na isti način u oba slučaja.

”Kolege iz parlamentarne manjine pokušavaju da izvedu ustavnu krizu i na mala vrata državni udar”, ocijenio je Radunović.

Momo Koprivica iz Demokrata kazao je da je osujećen pokušaj gaženja Ustava.

”Ovim potezom željeli smo da razobličimo antiustavno djelovanje, instruisano postupanjem DPS i raskrinkamo postupanje Ustavnog suda. Svih pet predsjednika poslaničkih klubova podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti za četiri zakona i jednu odluku”, rekao je on.

”Pošto se poslanici DPS i drugih opozicionih stranaka pozivaju na to da prilikom utvrđivanja kvoruma treba ubaciti karticu u poslanički pult postavlja se pitanje da li je tada ubačena 41 kartica u poslanički pult”, dodao je Koprivica.

Pred Ustavnim sudom su, kaže Koprivica, dvije inicijative.

Jedna inicijativa je, kako kaže, opozicije protiv regularnih sjednica koje su održane u skladu sa poslovnikom.

Druga je inicijativa većine.

”Parlamentarna većina neće dozvoliti blokade institucija i nedozvoljeni uticaj na institucije”, rekao je Koprivica.

Branka Bošnjak iz DF-a kazala je “da od nekog ko je dao izjavu da će iz šume braniti navodni napad na državu ne možemo očekivati kohabitaciju i olaku predaju vlasti”.

”On će institucije iskoristiti kao alat da opstruira novu vlast. To sada radi sa Ustavnim sudom”, rekla je Bošnjak.

Miloš Konatar iz URE rekao je da po tumačenju DPS-a neko može glasati za promjenu Ustava, ali on ne može dati kvorum za istu tu sjednicu.

“Poručio bih kolegama iz DPS-a i njihovim partnerima da se pomire sa činjenicom da su 30. avgusta građani glasali za promjenu vlasti.

Ta spoznaja im je bolna ali što prije prihvate prije ćemo moći da razgovaramo o kompromisima koji su neophodni kako bi Crna Gora krenula naprijed”, rekao je Konatar.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve