Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici raspravljali o zakonima o medijima i Javnom servisu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je otvarajući raspravu naveo ključne izmjene zakona o medijima, koji se odnose prije svega na zaštitu novinarskih izvora

U parlamentu je okončana rasprava o zakonima o RTCG-u i o medijima, a poslanici će se o njima izjasniti naknadno.

foto printscreen

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je otvarajući raspravu naveo ključne izmjene zakona o medijima, koji se odnose prije svega na zaštitu novinarskih izvora.

”Načelo je zaštita izvora, a obaveza odavanja izvora je izuzetak”, rekao je Bogdanović. To se prema predloženom zakonu odnosi na podatke koji se tiču bezbjednosti zemlje i zdravlja građana.

Bogdanović je govorio i o finansijskoj podršci medijskom pluralizmu, koja je predviđena predloženim zakonom.

”To će detaljno biti razrađeno podzakonskim aktima, a o podršci medijima odlučivaće radna grupa koju će čini i predstavnici NVO sektora i medijske zajednice”, rekao je Bogdanović.

”Standardi su jasni i oni su sadržani u ovim zakonskim odredbama. Pitanje nezavisnosti je takođe bitno, jer mi danas imamo jasno definisane medije, ali to ne znači da ti mediji ne mogu biti nezavisni”, kazao je Predrag Sekulić iz DPS-a.

”Sa Javnim servisom nije bilo problema dok političari nijesu tražili ostavku direktora Javnog servisa”, dodao je Sekulić.

Prema ocjeni nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića, ”oba zakonska predloga upregnuta su u propagandnu mašineriju DPS-a”.

”To vam neće biti dovoljno”, dodao je Damjanović.

Poslanik LP-a Andrija Popović je ocijenio nekorektnom odluku Saveta RTCG-a da Javni servis ne prenosi sjednice parlamenta tokom jula.

”Najveći problem kod medija je nedostatak jedinstvenog samoregulatorng tijela. Ne vidim da će to riješiti ni ovaj zakon”, kazao je Popović i najavio podršku zakonima.

Branka Bošnjak je kao i njene kolege iz DF-a kritikovala Javni servis. ali i ostale medije.

”Tamo za DF nije bilo mjesta, pored DPS-a i ovih ”građanista”. I ostali mediji su navijački, samo je pitanje ko su im nalogodavci”, dodala je Bošnjak.

”Koja zemlja usvaja medijske zakona mjesec prije izbora? Ne sigurno demokratska država”, kazao je poslanik SDP-a Ranko Krivokapić.

”Navodno nezavisni mediji u Crnoj Gori su politička platforma opozicionih partija”, smatra Aleksandra Vuković iz DPS-a, dok njen partijski kolega Danijel Živković smatra da su ”neki portali dio hibridnog rata protiv Crne Gore”.

”Javni servis je bio u prethodnom periodu brana protiv politike litija. Zamislite samo što bi bilo da nije bilo Javnog servisa, naša strana se ne bi čula”, ocijenio je Dragutin Papvić iz DPS-a.

Poslanici su usvojili set zakona iz oblasti zdravstva, među njima i zakon o ljekovima, zakon o fondu rada, odluku o detaljnom prostornom planu za rijeku Komarnicu, Usvojen i je i predlog o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastav NATO-a za brzo reagovanje. Božidar Pižurica i Samet Murić su predloženi Vladi za članove Savjeta za koncesije iz reda stručnjaka.

Vuksanović: Zašto zabrana reklamiranja na RTCG-u, da li time jačamo nekog drugog?

Poslanik HGI-ja Adrijan Vuksanović je ocijenio da je Javni servis važan ua svaku državu.

”Često čujemo kritike na njihov račun, neke od njih imaju parapolitički motiv. Javni servis ne mora biti nagledaniji medij, on treba da inforiše, obrazuje i zabavlja. Budžet za HRT je 180 a za TVCG 13 miliona eura i jedan je od najsiromašnijh”, kazao je Vuksanović.

”Zbog čega se ovim zakonom oduzima pravo Javnom servisu pravo na reklamiranje od 20 do 22 sata. Da li time jačamo nekog drugog, koji sa strane upravlja nekim ovdašnjim medijima, a čiji vlasnici imaju budžet veći od samog crnogorskog budžeta”, rekao je Vuksanović.

On smatra da se tim odredbama slabi, a ne jača Javni servis.

Ministar Bogdanović je u završnoj riječi rekao da su to uradili imajući u vidu ograničen marketinški protor u Crnoj Gori.

”Iz civilnog društva su tražili da se RTCG-u potpuno ukine marketing, ali to nijesmo dozvolili”, dodao je Bogdanović.

Radulović i Gvozdenović o izborima

Rasprava je počela dijalogom predsjedavajućeg Branimira Gvozdenovića iz DPS-a i poslanika DF-a Branka Radulovića o tome ko će pobijediti na predstojećim izborima.

”Pozivam opoziciju na jedinstvenu listu. Mandati onih koji ostanu ispod cenzusa pripašće po Dontovoj foruli DPS-u”, rekao je Radulović na što je Gvozdenović rekao da je saglasan.

”DPS je najjača partija i pobijediće ubjedljivo”, dodao je potpredsjednik parlamenta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve