Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici raspravljaju o NATO misiji u Iraku

Ministar Odbrane Predrag Bošković kazao je u Skupštini da će u tu misiju ići dva štabna podoficira

Na dnevnom redu skupštinoskog zasijedanja je Prijedlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u NATO misiju u Iraku. Odluku je prethodno podržao Odbor za bezbjednost i odbranu.

foto Arhiva

Ministar Odbrane Predrag Bošković kazao je u Skupštini da će u tu misiju ići dva štabna podoficira.

Ministarstvo odbrane, kako je obrazloženo, odrediće pripadnike VCG, trajanje rotacije – smjene, izvrsiti pripremu, obuku i opremanje, pratiti i koordinisati angažovanje u misiji NMl.

Nakon priključenja Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi stekli su se uslovi da se pojača vojno pnsustvo Crne Gore u okviru NATO vođenih međunarodnih misija i operacija, obrazloženo je iz Ministarstva.

Za Crnu Goru učešće u misijama znači kredibiiitet u međunarodnoj zajednici jer, kroz aktivno učešće i doprinos, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvania bezbjednosti u svijetu.

U VCG već imamo oko 24 odsto pripadnika koji su bill angažovani u nekoj od misija, što je doprinijeio da proces dostlzanja interoperabilnosti i razvoja sposobnosti bude brži i efikasniji.

Za pripadnike VCG učešće u međunarodnim misijama predstavija profesionalni izazov, priliku da se pripremaju za red u multinacionalnom okruženju i u realnim usiovima i da razmjenjuju iskustva sa kolegama Iz oružanih snaga drugih država.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve