Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici DF-a odradili jednu kaznu, čeka ih udar na novčanik

Pošto je svih 17 poslanika DF-a zaslužilo mjeru udaljenja, podsjetimo, nije bilo dovoljno skupštinsko obezbjeđenje da ih udalji iz sale, pa je morala intervenisati i policija, koja ih je sve privela u podgorički Centar bezbjednosti

Nakon incidenta u Skupštini koji su izazvali poslanici Demokratskog fronta 26. decembra zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uslijedila je kazna udaljenja sa sjednice, koju im je izrekao predsjednik parlamenta Ivan Brajović, što je podrazumijevalo 15 dana odsustva iz rada parlamenta, ali i novčanu kaznu. Kako je Dnevnim novinama nezvanično saopšteno u Skupštini, udaljenje iz rada parlamenta se odnosilo na jesenje zasijedanje i ta kazna je “odrađena” jer je prošlo 15 dana od incidenta.

FOTO: You Tube, screenshot

Prema Poslovniku Skupštine, mjera udaljenja sa sjednice izriče se poslaniku koji i poslije izrečene mjere oduzimanja riječi ometa ili sprečava rad na sjednici, ne poštuje odluku predsjednika Skupštine o izricanju mjere oduzimanja riječi ili nastavlja sa svojim nedoličnim ponašanjem.

“Mjera udaljenja sa sjednice može se izreći poslaniku i bez prethodno izrečenih mjera, u slučaju narušavanja reda ili fizičkog napada na poslanika ili drugo lice u zgradi Skupštine. Poslanik kome je izrečena mjera udaljenja sa sjednice dužan je da se odmah udalji sa sjednice. Ako poslanik odbije da se udalji sa sjednice Skupštine, predsjednik Skupštine će naložiti službi zaduženoj za održavanje reda u zgradi Skupštine da tog poslanika udalji sa sjednice i odrediti pauzu do izvršenja mjere udaljenja”, navodi se u Posslovniku.

Pošto je svih 17 poslanika DF-a zaslužilo mjeru udaljenja, podsjetimo, nije bilo dovoljno skupštinsko obezbjeđenje da ih udalji iz sale, pa je morala intervenisati i policija, koja ih je sve privela u podgorički Centar bezbjednosti.

Prema riječima Luiđa Škrelje, predsjednika Administrativnog odbora u Skupštini, o mjeri udaljenja sa sjednice odlučivao je predsjednik Skupštine, a sada se očekuje zapisnik sa te sjednice, koji će generalni sekretar dostaviti ovom odboru.

“Nakon toga zasijedaće Administrativni odbor, koji će donijeti odluku kakvu predviđa Poslovnik”, kazao je Škrelja Dnevnim novinama.

Prema Poslovniku, svih 17 poslanika Demokratskog fronta trebalo bi da bude kažnjeno oduzimanjem 50 odsto poslaničke zarade zbog mjere udaljenja sa sjednice.

To je prva mjera udaljenja sa zasijedanja izrečena u crnogorskom parlamentu od kada se primjenjuju izmjene i dopune Poslovnika, usvojene u julu 2017. godine.

Nakon izglasavanja u načelu Zakona o slobodi vjeroispovijesti i odbijanja prvog amandmana DF-a, predstavnici ovog političkog saveza krenuli su ka stolu Ivana Brajoviča, čupali mikrofone i lomili uređaje.

Zalijetali su se na kolege iz vlasti, žestoko ih vrijeđali, ali i gađali flašama predsjednika Brajovića, kao i Ranka Krivokapića iz SDP-a. Sve se to dešavalo uz “direktan prenos” na FB profilima pojedinih od njih, koji su snimali čitav incident. Intervenisalo je skupštinsko obezbjeđenje, a poslanici DF-a udaljeni su iz sale i privedeni u Centar bezbjednosti.

Prema poslovničkim odredbama, mjera udaljenja sa sjednice primjenjuje se i za narednih 15 dana zasijedanja Skupštine od izricanja kazne, tako da poslanici DF-a nijesu učestvovali u nastavku te skupštinske sjednice. Poslanik koji je udaljen sa sjednice, po Poslovniku, ima pravo na nadoknadu troškova prevoza u skladu sa aktom
Administrativnog odbora, za razliku od onih koji su novčano kažnjeni zbog mjera opomene ili oduzimanja riječi, koji imaju pravo na nadoknadu troškova prevoza i hotelski smještaj.

Poslovnik, osim udaljenja sa sjednice, predviđa i mogućnost izricanja opomene i oduzimanje riječi. Mjeru opomene najčešće su dobijali poslanici DF-a, zbog čega im je umanjivana zarada – deset odsto za jednu opomenu, 20 odsto za dvije, dok se oduzimanje riječi kažnjava oduzimanjem 40 odsto od plate.

Mjera oduzimanja riječi izriče se poslaniku kome su prethodno izrečene dvije mjere opomene, a koji i poslije toga narušava red na sjednici ili postupa protivno odredbama Poslovnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve