Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština Crne Gore danas razmatra Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Zakonodavni Odbor je u utorak ocijenio da je Prijedlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistenom Crne Gore

Crnogorski parlament razmatraće danas Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Skupština Crne Gore

Zakonodavni Odbor je u utorak ocijenio da je Prijedlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistenom Crne Gore.

Iako su predstavnici DF-a prvo saopštili da odustaju od organizovanja proteste i prijetili radikalnim potezima, pominjali su i samospaljivanje u Skupštini, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo predloženim Zakonom, sinoć su nakon sastanka Andrije Mandića i Milana Kneževića sa patrijarhom SPC Irinejom, tu odluku promijenili.

“Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore poslanički klub Demokratskog fronta će biti u Skupštini i očekuje da svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC u Crnoj Gori da će braniti svoje svetinje budu pred Skupštinom Crne Gore u 11 časova i izraze protest protiv usvajanja sramnog Zakona koji atakuje na našu Crkvu”, navodi se na Facebook stranici Demokratskog fronta.

Ubrzo nakon te najave oglasila se Uprava policije koja je saopštila da neće dozvoliti okupljanje ispred Skupštine jer skup nije prijavljen.

Na Facebook stranici manastira Kosijerevo, dok su lideri DF još bili u Beogradu, pojavio poziv da “narod i ko može od sveštenika krene pred Skupštinu”.

Kao inspirator poziva označen je vladika Joanikije Mićović.

“Vladike neće da sprečavaju spontanu volju naroda i sveštenstva da se bore za prava svoje Crkve. Nećemo blagosloviti bilo kakvo ekstremističko ponašanje.

Zbog toga treba paziti da u naše redove Udba ne ubaci provokatore i ekstremiste. Ovu poruku sveštenstvu naše eparhije odobrio je Ep. Joanikije”, stoji u Facebook objavi manastira Kosijerevo.

Međutim, Beogradska patrijaršija i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije negirali su tvrdnje lidera DF-a da imaju blagoslov srpskog patrijarha da brane svoj stav na ulici.

Podsjećamo da Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) i dio opozicije smatraju da je predloženi zakon neustavan i diskriminatorski i zatražili su da se povuče iz skupštinske procedure.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, poručio je da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini i pozvao je poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu.

Predstavnici Vlade su saopštili da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući.

Potpredsjednik Zoran Pažin je kazao da predlaganjem zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vlada ispunjava ustavnu i programsku obavezu da obezbijedi jednaka prava i slobode svih vjerskih zajednica i vjernika u Crnoj Gori, ali i onih građana koji nijesu vjernici.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je ocijenio da je riječ o veoma liberalnom zakonu koji svima u Crnoj Gori, vjernicima i onima koji to nijesu, garantuje najviši stepen prava i sloboda.

Predstavnici Prave Crne Gore koji su prethodnu noć proveli ispred Skupštine, saopštili su jutros da ”u ranim jutarnjim satima, nakon što smo primijetili da se jakim policijskim obručom izoluje širi centar grada, te da niko od građana više ne može doći do mjesta gdje je tim Prave Crne Gore proveo noć i čekao svoje članove, prijatelje, simpatizere i narod, da mirnim saborom pokažemo svoje neslaganje sa najavljenim otimanjem crkvene imovine, donijeli smo odluku da se okupe – ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici”.

Skupštinska rasprava počinje u 11 časova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve