Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Poslanici danas o zakonu o privremenom izdržavanju djece

Predlog zakona u parlamentarnu proceduru predao je Ženski klub krajem marta, a urađen je u saradnji sa stručnim timom nevladine organizacije (NVO) Centar za ženska prava

Poslanici crnogorske Skupštine razmatraće danas Predlog zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim je predviđeno osnivanje Alimentacionog fonda.

Predlog zakona u parlamentarnu proceduru predao je Ženski klub krajem marta, a urađen je u saradnji sa stručnim timom nevladine organizacije (NVO) Centar za ženska prava.

“Ovaj zakon će obradovati ogroman broj samohranih roditelja koji se samostalno staraju o djeci, a čiji bivši partneri, uprkos odluci suda, izbjegavaju plaćanje alimentacije”, kaže se u saopštenju.

Problem naplate izdržavanja, odnosno alimentacije, kako su kazali iz Ženskog kluba, mnogo je veći od zvaničnih statističkih podataka koje prikazuju sudovi.

“Budući da se svaki roditelj ne usuđuje da protiv bivšeg supružnika podnese krivičnu prijavu zbog neplaćanja izdržavanja, posebno što i pored izricanja krivičnih sankcija, pa čak i zatvorskih kazni, djeca ne ostvare svoja prava samo dodatno bivaju povrijeđena”, kaže se u saopštenju.

Iz Ženskog kluba su kazali da je, nažalost, praksa pokazala da postojeća zakonska rješenja djeci i samohranim roditeljima ne pružaju proklamovanu ustavnu zaštitu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve