Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici BS razgovarali sa ambasadorkom Turske: Crna Gora da bude primjer multietničkog sklada

Na sastanku je razgovarano o odnosima dvije države, ekonomskoj saradnji i o aktuelnoj političkoj situaciji

Crna Gora treba da bude primjer multietničkog sklada, ocijenjeno je na sastanku ambasadorke Turske u Crnoj Gori Songul Ozan i poslanika Bošnjačke stranke.

Na sastanku je razgovarano o odnosima dvije države, ekonomskoj saradnji i o aktuelnoj političkoj situaciji.

Šef kluba poslanika BS Ervin Ibrahimović istakao je da se Crna Gora nalazi u ozbiljnom političkom trenutku. Kazao je da je građanska Crna Gora jedino prihvatljiva opcija za sve narode, ali i upozorio na pojave revanšizma prema bošnjačkom narodu.

“Bošnjaci su skoro plebiscitarno podržali nezavisnost Crne Gore. Tada smo procijenili da je to korak u pravcu multietničkog sklada i trajnog pomirenja. Nažalost, neke pojave koje danas gledamo, podsjećaju na događaje iz devedesetih godina”, kazao je Ibrahimović.

On je ocijenio da je građanski mir najveća vrijednost Crne Gore.

“Mi smo podržali izbor predsjednika parlamenta, potpredsjednika i iskazali spremnost da kao konstruktivna opozicija podržimo sve inicijative koje su u interesu građana i države Crne Gore. Ipak, na sceni imamo najave o “nekakvom” revanšizmu. Pitamo se otkud revanšizam prema Bošnjacima? Jer, Bošnjaci nisu nikome ništa uzeli, loše uradili, nisu nikoga ostavili bez posla. Usvajanjem izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, šalje se poruka da manje brojni narodi neće ostati na mjestima na kojima su bili”, rekao je Ibrahimović.

Poručio je da je BS spremna da podrži onu Vladu koja pokaže da je spremna da podrži sve posebnosti Bošnjaka.

Poslanica Kenana Strujić Harbić, upoznala je ambasadorku Ozan sa dešavanjima u Pljevljima nakon 30. avgusta.

“Situacija se znatno promijenila nakon završetka izbora. S pravom se kod Bošnjaka osjeća zabrinutost. I posljednji događaji, kada su se u školama djeci dijelili pokloni za vrijeme srpskog sveca, pokazatelj su da je odnos prema Bošnjacima znatno drugačiji”, kazala je poslanica BS.

Amer Smailović, poslanik BS kazao je da treba nastaviti dobre ekonomske odnose Crne Gore i Turske.

“Mislim da je takođe mnogo važno da nova Vlada nastavi sve započete kapitalne projekte na sjeveru naše države, posebno u mjestima gdje Bošnjaci žive”, rekao je Smailović.

Ambasadorka Ozan, zahvalila je poslanicima BS na susretu i istakla da Crna Gora treba da bude primjer multietničkog sklada.

Poručila je da je Crna Gora punopravna članica NATO-a i da je to garant stabilnosti i mira.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve