Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Portal IN4S nastavlja nekažnjeno sa govorom mržnje

U skandaloznim komentarima, pored ostalog, poručeno je da ''sve Hrvate iz tadašnje Jugoslavije trebalo pobiti i proćerati''. Boka se spominje kao ''srpski zaliv'', u kojem neće ostati nijedan Hrvat, a da će Vuksanović platiti među prvima. Bokeljsku mornaricu autor komentara naziva ''klerikalno-ustaškom organizacijom''

Morbidne prijetnje smrću upućene predsjedniku Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću našle su se u komentarima objavljenim na portalu IN4S. Lideru HGI-ja je sa portala poznatom po šovinističkim objavama i govoru mržnje, a čiji je jedan od osnivača aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, zaprijećeno da mu “ne gine ražanj“.

U skandaloznim komentarima, pored ostalog, poručeno je da “sve Hrvate iz tadašnje Jugoslavije trebalo pobiti i proćerati”. Boka se spominje kao “srpski zaliv”, u kojem neće ostati nijedan Hrvat, a da će Vuksanović platiti među prvima. Bokeljsku mornaricu autor komentara naziva “klerikalno-ustaškom organizacijom”.

Vuksanović: U Crnoj Gori se sprovodi ideološki jad

Vuksanović je za Gradski portal ocijenio da u Crnoj Gori postaje dominantna retrogradna politika “nesretnih” devedesetih.

“Kada kažem ‘nesretnih’, mislim na politiku koja je generisala u kontinuitetu, pogotovo u Beogradu. Ta politička ideja nekada se nazivala “velika Srbija”, sada ima malo ljepše ime, a manifestuje istu iskrivljenu stvarnost – “srpski svet” ili “srpski integralizam”. Sva dešavanja u ovom pravcu na prostoru Crne Gore možemo nazvati jednim imenom — ideološki jad”, kaže Vuksanović.

On ističe da je portal IN4S odavno poznat po nekulturnim, šovinističkim i fašističkim porukama.

“Najgnusnije uvrede i najzloglasnije prijetnje nijesu upućene samo meni, već i hrvatskom narodu. U već poznatom repertoaru koji potpuno odgovara ideologiji, a za koju se zalaže pomenuti portal, govori se o ražnju i protjerivanju”, rekao je Vuksanović.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative, povodom prijetnji smrću, juče je podnio prijavu kotorskoj policiji protiv N.N. lica, autora šovinističkog komentara i portala IN4S koji ga je objavio.

Vujović: IN4S u Crnoj Gori djeluje ilegalno i nezakonito

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović za Gradski portal objašnjava da je dovoljno pogledati kako su novinari tog portala prenijeli saopštenje Adrijana Vuksanovića i da će, kako dodaje, sve biti jasno.

“Riječ je o izrazito nepismenom mediju, koji ne poznaje ni osnovne elemente novinarske profesije. Portal IN4S godinama širi mržnju prema svim neistomišljenicima u Crnoj Gori, a prijetnje i uvrede su prateća sredstva ovog načina shvatanja slobode izražavanja na tom portalu. Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije osuđuje prijetnje i uvrede izrečene na račun Andrijana Vuksanovića”, kazao je Vujović.

Ocjenjuje da su posebna priča na tom portalu komentari, “koji se koriste za najvulgarnije uvrede i prijetnje svima koji drugačije misle od njegovih vlasnika”.

“IN4S nije registrovan nigdje u Crnoj Gori i djeluje potpuno ilegalno i nezakonito. Po pisanju medija, vlasnici su rektor UCG Vladimir Božović i Gojko Raičević. Kompanija koja se pojavljuje kao formalni vlasnik je registrovana u američkom Delaveru. Ironija je da se poslije svih prijetnji koje se objavljuju na portalu IN4S Gojko Raičević nedavno obratio potpredsjedniku Vlade, ministru policije, direktorima policije i ANB-a, tražeći procjenu svoje bezbjednosti, jer navodno ima namjeru da se vrati iz Srbije u Crnu Goru. Pomenuto pismo Raičević je potpisao kao glavni i odgovorni urednik portala IN4S, dok se u isto vrijeme, u impresumu IN4S, kao glavni urednik navodi izvjesni Félix Savón”, zaključuje Vujović.

Gradski portal je kontaktirao i Gojka Raičevića, koji nam je, iako tvrdi da je glavni i odgovorni urednik, kazao da nije upućen u skandalolne objave na pomenutom portalu.

Na pitanje da li će uputiti izvinjenje predsjedniku Vuksanoviću i hrvatskom narodu, Raičević je odgovorio: “Ne, ostaću bez komentara, posebno što je Adrijan Vuksanović prijavio slučaj nadležnim organima. Neka nadležni rade što je potrebno”.

Redakcija Gradskog portala pokušala je stupiti u kontakt i sa Vladimirom Božovićem, ali su ostali uskraćeni za odgovor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Portal IN4S nastavlja nekažnjeno sa govorom mržnje – CG Vijesti
06.08.2021-15:01 15:01

[…] Aktuelno […]

Sara
06.08.2021-18:05 18:05

IN 4S je jedna srbijanska-fasisticka organizacija..oni nemaju drugog recnika..to su huliganske..neo nacisticke srbijanske medije..Nasa nova apostolska vlada obozava ove medije..sumnjam da ce se neko oglasiti..
Nije sam G-din Vuksanovic..citavo stanovnistvo osim ekstremnih cetnika..je pogodjeno progonu..jesteli vidjeli..sta se desava /lo u Cetinje..Policija upada u Restoran vlasnika pa ga gazi njegovom fasistickom cizmom..Narode..dokle ce te gledati ovaj jad..ovo ponizenje..?????????????????