Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Porfirije: Tekst Temeljnog ugovora usaglašen; Abazović: Biće potpisan u Crnoj Gori

Kako je kazao premijer Dritan Abazović kazao je da su procedure na nivou radnih grupa završene, ostale su procedure na nivou Vlade

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se danas sa liderom takozvane SPC Porfirijem Perićem.

Porfirije je nakon sastanka kazao da su razgovarali o Temeljnom ugovoru.

TEKST UGOVORA USAGLAŠEN

“Mi smo svjesni da su crkva i država odvojene i da naša crkva gdje god da ima svoju jurisdikciju, apsolutno poštuje svaku državu i zakone te države. Zaključili smo da, kao i u svim državama gdje naša crkva postoji i živi važno je da odnos između crkve i države bude regulisan i ugovorom. Kako je to slučaj sa svim ostalim vjerskim zajednicama. Ugovor o kome je riječ počeo je da se radi 2012. Hvala Bogu u posljednjih godinu ušli smo u završnu fazu i ovog trenutka i mogu da kažem da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što naravno moraju da se ispoštuju i procedure i kada je riječ o Vladi Crne Gore i naše Crkve. To znači da tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja”, kazao je Porfirije.

Kako je dodao to bi moglo da bude kruna normalizacije odnosa države Crne Gore i Crkve Srbije.

“Naša crkva nije tražila, očekivala, niti bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, isto tako ni bilo šta manje nego što joj pripada”, kazao je on.

UGOVOR ĆE BITI POTPISAN U CRNOJ GORI

Abazović je kazao da su procedure na nivou radnih grupa završene, ostale su procedure na nivou Vlade.

“Sve je to nešto što je sasvim okej, tu ne vidim nikakav problem, ako sve prođe u dobrom duhu koji se zaista osjeća, da će uskoro to pitanje biti savljeno ad acta na način što će se ukazati poštovanje prema crkvi, ali i prema državi koja je, kao što znate sekularna. Ovo je naša obaveza. Potpisivanje će biti obavljeno u Crnoj Gori u terminu kad se dogovorimo”, kazao je on.

Kako je dodao, moramo ići drugačijim putem.

“Put gdje su svi nezadovoljni, gdje stalno postoje podjele, to nije put progresa nijednog društva i ova Vlada neće tome davati podršku”, kazao je on.

“Želim da s eovo pitanje završi na najbolji način i daću doprinos tome”, saopštio je Abazović.

Kako je naveo, posjeta Srbiji bila je veoma plodonosna.

“Regija je probala sve drugo osim pomirenja i saradnje. vrijeme je da krenemo drugačije i da damo šansu i pomirenju i saradnji i pitanja koja neopravdano imaju veliki značaj na krajnje demokratski pošten i pravedan način sklanjamo sa dnevnog reda”, poručioje crnogorski premijer.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
JovoZ
30.06.2022-12:56 12:56

Pozovi Porfirija, a možeš i Brnabićku, divan ste par, da svi zajedno glisirate po Bojani. To ni Živko nije smislio.

Ha20
01.07.2022-11:18 11:18

Efendijo Dritanka dali si napravio plan B ako se kojim slucajem taj ugovor potpise na tvoju inicijativu u koju rupu ces se ti sakrivati. Da kojim slucajem nisi sebi obezbjedio azil kod Pizdoustog i Profirica. Sa 21 milonom Evrica mozes lagodno da se penzionises i da se buckas u lavoru umjesto na Adi do kraja zivota posto ti nebi bilo slobodnog mjesta na kugli zemaljskoj gade jedan usmrdjeni.