Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Porfirije neće potpisati temeljni ugovor sa Zdravkom Krivokapićem

Za SPC, kako kažu, postoji samo jedan temeljni ugovor koji je usaglašen sa Vladom Crne Gore prije nekoliko mjeseci.

Sapunica oko potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kojim bi Vlada Zdravka Krivokapića crnogorske svetinje predala u posjed i upravljanje crkvi druge države, se nastavlja. Nova verzija ugovora koja je, kako je rekao premijer, „u potpunosti usaglašena sa Ustavom i zakonom“ i koju je prije desetak dana uputio patrijarhu SPC Porfiriju, za Beogradsku patrijaršiju neprihvatljiva je, piše Pobjeda.

“Za Srpsku pravoslavnu crkvu je svaka verzija, osim one koja je ranije usaglašena, temeljnog ugovora neprihvatljiva i oni se neće oglašavati povodom pokušaja premijera Zdravka Krivokapića da na mala vrata progura nešto što sa crkvom nije usaglašeno”, piše prosrpski portal Borba.

Vlada

SPC se, kako je potvrđeno ovom portalu, neće zvanično oglašavati povodom Krivokapićeve verzije temeljnog ugovora jer bi to, kako su saopštili, bilo krajnje neozbiljno.

Za SPC, kako kažu, postoji samo jedan temeljni ugovor koji je usaglašen sa Vladom Crne Gore prije nekoliko mjeseci.

“Nikakve druge dokumente koji se naknadno pojavljuju crkva niti će uzimati u razmatranje, niti će se njima baviti. Za SPC postoji samo jedan jedini temeljni ugovor, a to je onaj koji je usaglašen i koji je premijer Zdravko Krivokapić, nakon velikog skandala koji je napravio u Patrijaršiji, odbio da potpiše. Nakon svega što se izdešavalo, ne našim krivicom, temeljni ugovor više nije tema kojom ćemo se baviti”, potvrđeno je ovom portalu u Patrijaršiji SPC.

Krivokapić je 12. jula, u intervjuu Javnom servisu, saopštio da je Vlada prijedlog temeljnog ugovora sa SPC usaglasila sa Ustavom i zakonom i da je o sadržini tog dokumenta upoznala patrijarha Porfirija od koga očekuje da se izjasni.

Kazao je da Vlada do sada nije dobila odgovor SPC, te da se potpisivanje dokumenta očekuje narednih mjeseci.

“Želimo da zaštitimo i državu i crkvu… Ne želimo da bilo koji član (ugovora) bude problematičan, jer bi neko mogao da se žali Ustavnom sudu. Poslali smo naš prijedlog usaglašenog ugovora i čekamo reakciju druge strane. Mediji spekulišu da znaju kakav je stav patrijarha, a još nijesam dobio takvu informaciju”, rekao je Krivokapić.

Ni sa ovom, ali ni sa ranijim verzijama temeljnog ugovora sa SPC javnost u Crnoj Gori nije upoznata. Sve oko ovog dokumenta, kojim se žele trajno otuđiti crnogorske svetinje i predati drugoj državi i njenoj crkvi, radi se tajno.

Tajna misija

Tako je Krivokapić od javnosti pokušao da sakrije iznenadnu, noćnu posjetu Beogradskoj patrijaršiji 27. maja, gdje se sastao sa čelnim ljudima SPC.

Iz ove crkve tada su saopštili da je jedini cilj ove posjete bilo potpisivanje temeljnog ugovora. Međutim, ugovor nije potpisan, jer je Krivokapić imao neke zamjerke na, kako su tvrdili iz SPC, obostrano potpuno usaglašen tekst dokumenta.

Kasnije smo od vicepremijera Dritana Abazovića saznali da niko u Vladi nije bio upoznat sa sadržinom tog teksta, niti ga je Vlada razmatrala.

Demokratski front, najjača politička grupacija koju je u okviru izborne liste „Za budućnost Crne Gore“ predvodio Krivokapić, odmah je saopštio da on više nema njihovu podršku niti podršku glasača koji su njima dali glas.

Tek 10. juna Krivokapić je javnost obavijestio da nije potpisao temeljni ugovor jer postoje sporna najmanje dva člana. Jedan se, kako je rekao, odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori. SPC je uvela tri nova praznika Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški.

Drugi sporni je član 7, odnosno, kako je tada rekao, dio koji se tiče neusklađenosti imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani.

Krivokapić je tada tvrdio i da je dobio informacije nekoliko dana prije odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve.

Kazao je i da je čuo da se spremalo njegovo hapšenje po nalogu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića zbog veleizdaje ukoliko potpiše temeljni ugovor. Katnić ga je odmah demantovao ističući da nema informacija da je neko pripremao plan za hapšenje Krivokapića.

“Niti znam šta je premijer radio u Patrijaršiji, niti sam informisan da je planirao da izvrši krivično djelo veleizdaje, niti sam planirao da ga hapsim”, kazao je Katnić, napominjući da mu je Krivokapić nanio neprocjenjivu štetu kao čovjeku i profesionalcu kada ga je optužio da je pripremao njegovo hapšenje.

Pobjeda je pisala da Krivokapić te večeri nije potpisao temeljni ugovor sa SPC, jer su ga dva predstavnika ambasada uticajnih zapadnih zemalja i Dritan Abazović upozorili da bi to bila velika politička greška, zato što bi taj čin, osim potencijalnog pada Vlade, značio i destabilizaciju prilika u državi.

Na koncu, patrijarh SPC Porfirije uzvratio je Krivokapiću „udarac“ i ignorisao premijerovu verziju temeljnog ugovora. Ipak, crnogorski premijer će i dalje strpljivo čekati na poziv iz Beograda „ako ga se sete, sete“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
17.07.2021-10:52 10:52

E to me je toliko pogodilo da nisam mogao doruckovati ( sarkazam ) Ja licno mislim da Profiric taj ugovor nikada nece potpisati sa nekim ko stvarno misli da nastavi da zivi u Crnoj Gori pa mu preporucujem da taj ugovor potpise sa Pizdoustim i njegovim pulenom klempavim Vulinom njih troje ce se saglasiti medjusobno 100%. Hvala na paznji. Odo malo na plazu da vidim posto su danas pljeskavice na Svetom Stefanu………………..

Rukfaš
17.07.2021-11:12 11:12

Da je Dule ovo odugovlačio ili Milo, mi bi već noćima trpili litanje po crnogorskim gradovima.

Makelele
13.09.2021-21:59 21:59

Ovom.curi zlo iz očiju