Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović za Aktuelno: Mitropolija shvatila da sila ne prolazi, prinuđeni su da pregovaraju

„Mislim da je neko svjesno zloupotrijebio iskrena vjerska osjećanja i pobožnost dijela građana da usmjeri njihovo nezadovoljstvo na Vladu i državu Crnu Goru pričama o navodnoj ugroženosti hramova koje su apsolutno neutemeljene i u kojima nema istine", kazao je Popović

Predsjednik Liberalne partije i poslanik Andrija Popović kazao je u intervjuu za Aktuelno, da su litije i molegani koji se organizuju posljednjih mjesec i po, ustvari protestna okupljanja građana u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC), a ne vjerske procesije, jer, kako je kazao, po pravilima crkve one to teško mogu biti.

„Mislim da je neko svjesno zloupotrijebio iskrena vjerska osjećanja i pobožnost dijela građana da usmjeri njihovo nezadovoljstvo na Vladu i državu Crnu Goru pričama o navodnoj ugroženosti hramova koje su apsolutno neutemeljene i u kojima nema istine. Već sada je jasno da će vjerovatno ovo mučno razdoblje potrajati do parlamentarnih izbora koji će se održati krajem godine ali i popisa stanovništva, tokom 2021. godine. Smatram da su to osnovni ciljevi SPC u Crnoj Gori i njihovog crnogorskog političkog krila“, rekao je Popović za Aktuelno.

Komentarišući početak pregovora Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), Popović je kazao da sada kada je Zakon, koji je u potpunosti usklađen sa evropskim zakonodavstvom  usvojen, „čini se da su iz MCP shvatili da moraju da pregovaraju i da sila ne prolazi“.

Aktuelno: Nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti tenzije u Crnoj Gori ne jenjavaju. Iz Srbije, ali i od strane domaćih političkih struktura, dolazi nezapamćen pritisak. Možete li, kao dugogodišnji visoki funkcioner LSCG-a, a sad i predsjednik Liberalne partije, da uporedite sadašnju stuaciju sa atmosferom iz 90-ih i neposredno prije referenduma 2006. godine?

Popović: Porazno je da i tri decenije kasnije, gotovo isti akteri, potpomogunit iz istih centara moći, ponovo sprovode isti nacionalistički teror i raspiruju mržnju, kao da im nije dosta nesreće i problema koje su nanijeti i Crnoj Gori i regionu svojom naopakom politikom i vraćanjem u srednjovjekovno bezumlje. Slična atmosfera se pokušava i danas napraviti medijskim ratom, manipulacijama i neistinama, no ipak je ovo digitalno vrijeme i istina je lakše dostupna, a i drugačije su političke okolnosti i državni status Crne Gore. Svakako i današnja većinska Crna Gora na strani je razuma, sloge i evropskog puta i teško da je mogu ozbiljno uzdrmati takve prijetnje. Liberali su na istom putu kako tada prije trideset godina tako i danas, zato i jesmo trn u oku onih čije djelovanje pamtimo dobro i sa početka 90-ih i čije namjere su nam i danas dobro poznate i jasne, iako umivene. Liberalni savez tada, danas Liberalna partija garancija su da će Crna Gora nastaviti putem svoje sreće, slobode i građanskog suživota i mira i svjesno prihvatamo nezahvalnu ulogu onih koji uvijek skreću pažnju na sve društvene anomalije i na one koji unose nered.

Aktuelno: Zašto je Zakon o slobodi vjerosipovijesti po vam izazvao ovakve reakcije dijela građana Crne Gore, ali i pokrenuo lavinu, blago rečeno, nekoretknih, a ponekd uvredljivih i fašističkih izjava od strane visokih državnih funkcionera iz Srbije?

Popović: Pojedinim političkim subjektima iz Crne Gore i regiona treba samo povod da ospu paljbu po svemu crnogorskom i pokrenu stravičnu hajku na Crnu Goru. No, to možda i nije toliko loše, ipak su ova vjersko-politička dešavanja sve istjerala na čistac, posebno crnogorske parlamentarne političke partije. I oni koji to nijesu znali, sada jasno mogu da vide što su čije namjere i kakva je suština politike nekih krugova iz Srbije prema Crnoj Gori. Izjave ministra Dačića, Lončara, Vulina i drugih povodom ovog Zakona najbolje su pokazale i ogolile njihovo pravo lice. Nažalost, dio građana vjerovao je u njihova tumačenja zakona ali uvjeren sam da je nakon ovih nastupa velika većina građana uvidjela o čemu se zapravo radi.

Aktuelno: Glasali ste za usvjanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Da li se njime, kako tvrde iz Srpske pravoslavne crkve (SPC)  ugrožavaju njihova prava u Crnoj Gori ? Kako komentarišete optužbe da se ovim Zakonom pokušava oteti imovina SPC i da Zakon nije u skladu sa Ustavom?

Popović: Glasao sam za Zakon, koji je dobio najveću apsolutnu većinu poslanika od svih Zakona u ovom Sazivu Skupštine, od 2016. godine – podržalo ga je 45 od 81 poslanika iz sedam parlamentarnih političkih partija odnosno koalicija. Zakon je emancipatorski i evropski i konačno stavlja tačku na haos u ovoj oblasti koja decenijama čeka neuređena i omogućava razne zloupotrebe u  tom neredu. Moguće je da nijesmo dovoljno dobro objasnili suštinu ovoga Zakona javnosti zbog cijele drame koja je napravljena povodom usvajanja istoga i zaglušujuće političko-vjerske buke, u kojoj se ne čuju argumenti.

Međutim, mi smo pozvali građane da sami pročitaju sve odredbe Zakona i sami uvide da u njemu ne postoji  ništa od onoga što SPC govori da je problem i da njih diskriminiše. Svaka zajednica i crkva ima jednak status, jednaka prava i obaveze, čak i niz olakšica, novih mogućnosti za lakši rad i finansiranje, čak postoji norma da se i ne moraju registrovati u Crnoj Gori. Neka građani sami razmisle zašto te strukture manipulišu njima i  kakav se interes krije iza toga. A ako nekom ne odgovara da bude jednak sa ostalima u zakonu, onda će morati da se privikne na takvu situaciju  ispoštuje sve strane u ovom odnosu.

Aktuelno: Da li su litije i molebani koji se održavaju posljednjih skoro dva mjeseca politički motivisani i da li je nakon usvajanja Zakona ugrožena suverenost Crne Gore?

Popović: Litije su legitiman čin crkve i pristalica crkve koji ostvaruju svoja prava na okupljanje i uvjerenje. Međutim čini se da su određeni crkveni krugovi i većina opozicionih parlamentarnih partija zloupotrijebili litije i molebane u političke svrhe. Zna se što je litija, vjerska procesija u slavu određenog praznika, sveca i slično, a ne nikako protestno okupljanje koje ugrožava gotovo svakodnevno normalan život građana, blokadom saobraćajnica i bulevara širom države. Dakle, može se reći da se ovđe radi o protestnim okupljanjima građana u organizaciji SPC, a ne vjerskim procesijama jer po pravilima crkve one to teško mogu biti. Ponavljam, mislim da je neko svjesno zloupotrijebio iskrena vjerska osjećanja i pobožnost dijela građana da usmjeri njihovo nezadovoljstvo na vladu i državu Crnu Goru, pričama o navodnoj ugroženosti hramova koje su apsolutno neutemeljene i u kojima nema istine. Već sada je jasno da će vjerovatno ovo mučno razdoblje potrajati do parlamentarnih izbora koji će se održati krajem godine, ali i popisa stanovništva, tokom 2021. godine. Smatram da su to osnovni ciljevi SPC u Crnoj Gori i njihovog crnogorskog političkog krila.

Aktuelno: Premijer Duško Marković juče je počeo pregovore sa mitropolitom Amfilohijem i predstavnicima MCP. Da li smatrate da ti pregovori mogu dovesti do rješenja ove situacije na obostranu korist i da li vidite mogućnost kompromisa?

Popović: Vlada je pregovarala od početka ovog procesa. Dakle 2015. godine kada je predložen prvi tekst Zakona, Vlada je organizovala javne rasprave koje su od strane SPC prekidane i onemogućavane. SPC je isto tako odbijala da potpisuje bilo kakve ugovore sa državom iako je uredno registrovana u drugoj državi, jednako kako to u Crnoj Gori odbija. Međutim, sada kada je ‚ Zakon, koji je u potpunosti usklađen sa evropskim zakonodavstvom i preporukama vrhovnog evropskog pravnog autoriteta – Venecijanske komisije, usvojen, čini se da su shvatili da moraju da pregovaraju i da sila ne prolazi. Dosadašnje iskustvo nas nagoni da budemo skeptični prema tome, ali  se nadam da će crkveni velikodostojnici SPC u Crnoj Gori imati dovoljno razuma da obezbijede najbolje uslove za svoje vjernike i narod kroz dijalog sa državom a ne kroz izolaciju i inaćenje. Važno je da je država potpuno otvorena za dogovore u okviru usvojenog Zakona uprkos svim snažnim političkim antikampanjama i udarima, iznutra i izvani.

Aktuelno: Selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković nakon osvajanja bronze na Evropskom prvenstvu, prisustvovao je liturgiji u Cetinjskom manastiru gdje je dobio blagoslov od mitropolita Amfilohija. Kako Vi, kao bivši vaterpolo reprezentativac i osvajač brojnih medalja, komentarišete ovaj čin?

Popović: Selektor Gojković izjavio je nakon toga da je on tamo otišao privatno i da je to njegov lični i intimni čin, što i jeste. Da li je to neko zloupotrijebio, u momentima velikog slavlja povodom osvajanja medalje na Evropskom prvenstvu, ali i  žestokog sukoba države i SPC, to je pitanje za crkvu i one koji su ga primili kao od države izabranog sportskog selektora reprezentacije. U tom smislu ne bih komentarisao njegov lični čin, pravo i religiozno uvjerenje. Međutim, reprezentacija se ne smije miješati u takve stvari u jednoj sekularnoj, građanskoj državi i naciji koju čine različite vjere i uvjerenja. To je reprezentacija države Crne Gore, ona nastupa kao tim pod crnogorskom zastavom i njena misija je sport, duh poštenog nadmetanja i zajedništva u svim različitostima i to niko ne smije niti ima pravo da remeti.

B.Knežević

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Duro
16.02.2020-00:12 00:12

Ništa

Dejan
16.02.2020-07:32 07:32