Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Popović u Francuskoj: Da konačno razmislimo o novom konceptu liberalizma i slobode za 21. vijek

Popović se danas susreo i sa potpredsjednikom francuskog Parlamenta Silvianom Vasermanom kao i poslanikom Frederikom Petitom ispred grupe predsjednika Makrona koja je dio saveza liberala Evrope sa ALDE, čiji je LP član

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, kao gost Narodne Skupštine Francuske Republike, učestvuje na međunarodnoj Konferenciji “Povratak Evropi, 1989-2019” u Parizu.

Silviano Vaserma, Andrija Popović

O oporavku demokratije u Istočnoj i Srednjoj Evropi te posljednjih 30 godina tranzicije i demokratizacije nakon pada gvozdene zavjese govore poslanici Evropskog parlamenta ali i država Istočne i Jugoistočne Evrope, dok je poslanik LP Popović jedini poslanik iz Crne Gore na ovom prestižnom međunarodnom skupu, navode u saopštenju iz LP-a.

Popović se danas susreo i sa potpredsjednikom francuskog Parlamenta Silvianom Vasermanom kao i poslanikom Frederikom Petitom ispred grupe predsjednika Makrona koja je dio saveza liberala Evrope sa ALDE, čiji je LP član.

“Govoreći na panelima o kraju starog sistema i utopije i kreiranju novih elita i nacionalnog sjećanja Popović je kazao da u svakom vremenu elite su odraz društva i njegovih vrijednosti ali je i društvo i njegova većina odraz onoga što jesu njihove elite.

Postavlja se pitanje kakvo društvo su nam ostavile stare elite ali i kako danas takvo društvo grade nove elite i u kojem smjeru?

Popović je, u diskusiji o budućnosti Evrope, naveo i da iskustvo Zapadnog Balkana govori o važnosti stalne borbe za slobodu i otvoreno društvo i da decenije progresa ne moraju da znače ništa i mogu da se uruše preko noći.

Naravno, ukoliko se stalno iznova i iznova ne gradi kultura dijaloga, kritičke svijesti i stalnog prisjećanja na tjekovine slobode i onoga što donosi njen gubitak. Mnoge balkanske države nijesu prošle proces kompletne demokratske tranzicije, čak i neke koje su dio EU, i ne može se reći da su konsolidovane demokratije. Važan segment koji je kočio taj proces jeste bio i odbijanje suočavanja sa prošlošću”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik LP govorio je i o važnosti pronalaženja novog koncepta slobode.

“Zato je potrebno da konačno razmislimo o novom konceptu liberalizma prilagođenom 21. vijeku a ne 19. ili 20. koji i dalje slijedimo. Nova liberalna paradigma, vjerujem, biće od velikog značaja za liberalne i demokratske snage i veliki izazov u budućnosti od kojeg će zavisiti i koji će pokazati da li smo sposobni da zazuzemo novi politički prostor i ponudimo građanima novu koncept slobode ili ćemo taj prostor prepustiti autoritarnom i nedemokratkom populizmu i demagogiji”.

Na međunarodnoj konferenciji francuskog Parlamenta i fondacije Konrad Adenauer u Parizu govorili su i poslanici Evropskog Parlamenta, ALDE saveza liberala, ali i poslanici iz Njemačke, Poljske, Češke, Srbije, Francuske, Hrvatske, Bugarske, Austrije, Albanije, Slovenije i drugi, dok je iz Crne Gore jedini poslanik bio Andrija Popović, lider LPCG.

Popović se ovom prilikom susreo i sa ambasadorom Crne Gore u Francuskog Ivanom Ivaniševićem, koji je učesnik ove značajne Konferencije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve