Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Popović: Povampirenje velikosrpske fašizacije u punom zamahu, Cetinje im je najveći trn u oku

Kako poručuje, između govora mržnje i nasilja vrlo je tanka linija

Crnogorski pisac Milorad Popović komentarisao je skandaloznu izjavu funkcionera Pokreta Evropa sad Andreja Milovića koji je rekao da će “uskoro izvršiti dekontaminaciju Cetinja”.

“Izjavu Milovića treba gledati u kontekstu povampirenja velikosrpske fašizacije koja je ovih posljednjih par godina, naročito mjeseci, u punom zamahu. To je ona ista ideologije koje je devedesetih godina ‘dekontaminirala’ Dubrovnik, Sarajevo, Vukovar i Srebrenicu, a potvrda toga je njihova naracija da su muslimani lažni narod, Crnogorci lažna nacija, Crna Gora lažna država. Cetinje, kao simbol crnogorske državnosti i slobode, protagonistima i sljedbenicima velikosrpskog fašizma i kleronacionalizma je najveći trn u oku. To je ono isto Cetinje koje se, početkom devedestih, jedino u bivšoj Jugoslaviji oduprlo napadu na Dubrovnik. Grad koji ima vjekovni kontinuitet slobode, do dana današnjega. Ništa to nije slučajno, pokazuje se po ko zna koji put u istoriji, da silnici i njihove sluge atakuju na Cetinje svim mogućim silama, ili fašističkim izjavama i nasilnim aktima”, ocjenjuje Milorad Popović u izjavi za portal Antena M.

Kako poručuje, između govora mržnje i nasilja vrlo je tanka linija.

“Ovo potvrđuje i današnja izjava Abazovića, koji relativizuje nasilje nad Crnogorcima koje naziva komitama, i jedino u njima vidi nosioce mržnje, a to je grupacija koja je danas pod neviđenim pritiskom. Crna Gora tone u jedan tipični balkanski fašizam koji ima svoj kontinuitet”, smatra Popović.

Upitan gdje očekuje da će novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović biti inaugurisan, Popović kaže da to može biti bilo gdje, ali da je u ovom slučaju nešto drugo ključno.

“Pitanje je drugo – zašto je taj čovjek doveo sebe, svojim političkim djelovanjem, da bude od strane Cetinjana na taj način tretiran. Da li je njemu bilo mjesto u toj gluvoj sobi kao ministru ekonomija, kada su se vodila pitanja bezbjednosnog karaktera. I u konačnom – da li je on izjavio da treba ubiti 10 Crnogoraca, a među tim ljudima na Belvederu je bilo najviše Cetinjama. Namjerno se brkaju uzroci i posljedice”, zaključio je Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve