Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Popović: Nedovoljna pomoć Vlade

Crna Gora je od svih zemalja regiona u vremenu pandemije koronavirusa pokazala najmanji stepen brige prema narodu i odobrila najsiromašniji paket pomoći, smatraju u Demokratama Crne Gore

Crna Gora je od svih zemalja regiona u vremenu pandemije koronavirusa pokazala najmanji stepen brige prema narodu i odobrila najsiromašniji paket pomoći, smatraju u Demokratama Crne Gore.

Popović

“Prvi put sa moratorijumima na kredite, drugi put sa obećanom pomoći penzionerima i nezaposlenima od kojih je samo mali broj dobio, treći put sa najavljenom izdašnom kreditnom linijom IRF-a, od koje nije bilo ništa, četvrti put ostavljajući hiljade građana u inostranstvu da se sami snalaze i o svom trošku vrate svojim kućama. Crna Gora je takođe jedina zemlja u Evropi, a možda i u svijetu koja u vrijeme pandemije diskriminiše građane i privredu po raznim osnovama. Tako režimske građevinske firme mogu bez ikakvih sankcija da krše zabrane, a sa druge strane se hapsi sveštenstvo dok vrši vjersku službu ili optužuje za širenje zaraze”, ističe se u saopštenju koje je potpisala poslanica Zdenka Popović.

Kako se dodaje, Vlada Crne Gore je jedina vlada u Evropi koja centralizuje i politizuje humanitarnu aktivnost, suzbijajući svaki drugi pokušaj pomoći, što je pokazala na primjeru hapšenja funkcionera Demokrata na Žabljaku.

Iz ekonomskog ugla, kako ističu, Crna Gora je na začelju, daleko ispod svih zemalja regiona po direktnoj novčanoj pomoći građanima.

“Vlada Crne Gore daje 154 eura ili 70 odsto minimalca za zaposlene u aprilu i po 50 eura za one prijavljene na evidenciju nezaposlenih u martu koji već ne primaju neki vid pomoći. Dakle i ova pomoć od 50 eura je svedena na samo 22 odsto nezaposlenih. Pomoć penzionerima od 50 eura je svedena na 11.500 penzionera od oko 130.000”, ističe se u saopštenju.

U regionu situacija je drugačija, pa će tako, napominju Demokrate, Srbija svakom zaposlenom sljedeća tri mjeseca obezbijediti po 250 eura i svakom punoljetnom građaninu po 100 eura. Mjere koje je opredijelila Vlada Srbije vrijedne su 5,1 milijardu eura.

Hrvatska je opredijelila po 525 eura svim zaposlenima čiji poslodavac ne posluje redovno zbog mjera. Takvih je u ovoj zemlji oko 400.000. Zatim one kompanije koje su imale pad prihoda od 20 do 50 odsto biće oslobođene od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca. One koje imaju pad prihoda veći od 50 odsto biće u potpunosti oslobođeni plaćanja svih poreskih obaveza.

“Albanija će prema dostupnim informacijama svim zaposlenima koji su pogođeni krizom obezbijediti po 220 eura, uz dodatne povoljnosti odlaganja plaćanja zakupa tri mjeseca malim preduzećima, studentima i ugroženim porodicama. Takođe, prema dostupnim podacima Sjeverna Makedonija će svim prijavljenim zaposlenima koji su pogođeni krizom isplatiti 235 eura, a svim onim koji su ostali bez posla 50 odsto prosječne zarade. Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da se radnih obaveza oslobodi po jedan roditelj djece do deset godina, dok ne prorade vrtići i obdaništa, a država na sebe preuzima obavezu plaćanja zarada tih roditelja i u privatnom i u javnom sektoru. Bosna i Hercegovina, za sve osobe koje su ostale bez posla naknadu od 200 – 400 eura. Iz ovih podataka se jasno vidi da je Vlada Crne Gore pružila samo simboličnu, nepotpunu, nedovoljnu i diskriminatorsku pomoć”, poručuju Demokrate.

Kako dodaju, crnogorska vlast nije korigovala ni najskuplju cijenu struje, što su učinile zemlje regiona sa mnogo boljim standardom. Hrvatska za 15%, Slovenija za 30%, iako EPCG kontinuirano ostvaruje ogroman profit i ima prostora za ozbiljno smanjenje.

“Još jednom ukazujemo da je neophodna hitna finansijska pomoć od jedne prosječne neto zarade svim domaćinstvima koja imaju tri i više članova, odnosno u iznosu od jedne minimalne zarade svim domaćinstvima koja imaju jedan ili dva člana, jer će ta sredstva na kraju građani svakako upumpati u sistem, tako da će ova mjera imati multiplikativni efekat. Neophodna je garancija zaposlenima u javnom sektoru, izuzev javnih funkcionera, kao i penzionerima, da im ni u kom slučaju neće biti smanjena primanja i da će ona biti redovna. Obzirom na to da se EPCG nalazi u većinski državnom vlasništvu, a da su računi za struju jedna od najznačajnih stavki u mjesečnim troškovima domaćinstva, a kako su građani prinuđeni da borave u domovima i stvaraju mnogo veću potrošnju nego obično, solidarno bi bilo da EPCG za 60 odsto umanji cijenu struje u mjesecima trajanja ove krize, kao i da posebno pogođeni korisnici imaju mogućnost otplate na odloženo, nakon završetka epidemije. Tako bi novac građani usmjeravali na osnovne životne namirnice, a ne na gomilanje ekstra profita EPCG”, poručuju u Demoktarama.

Na žalost, zaključuju Demokrate, iz svega je jasno da je DPS vlasti isključivi interes profit, politički i finansijski, a ne očuvanje stabilnosti ekonomije i standarda građana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve