Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Ne smijemo ćutati – potonji alarm u borbi za mir, toleranciju i suživot upravo je odzvonio

Popović je poručila da ne smijemo biti nijemi posmatrači skandaloznih odluka koje se tiču imenovanja pojedinaca za v.d. direktora škola

Članica Savjeta mladih DPS-a, Marija Popović poručila je da ne smijemo biti nijemi posmatrači skandaloznih odluka koje se tiču imenovanja pojedinaca za v.d. direktora škola.

“Ne smijemo ćutati i ne smije nas ništa pokolebati – potonji alarm u borbi za mir, toleranciju i suživot upravo je odzvonio”, ističe Popović.

Njeno obraćanje prenosimo u cjelosti.

Danas sa ovog mjesta neću kriti zabrinutost svjesna činjenica da iz dana u dan, svjedočimo nemilim smjenama i razrješenjima – uglednih, primjernih, odvažnih i poštovanih ljudi: koji su svoj radni vijek uložili u razvoj crnogorskog obrazovnog sistema. Svjesna činjenice da je obrazovanje najmoćnija alatka u rukama svakog od nas, mišljenja sam da je nužno da kao svako odgovorno društvo budemo izričiti i nepokolebljivi u odnosu prema onome što znači kvalitetan obrazovni sistem jedne države. Osnovna ćelija svakog obrazovnog sistema je škola.

Škola je mjesto koje znači prvi korak ka boljem životu kasnije. Škola predstavlja neku početnu dječiju stanicu i pripremu za dalji razvoj. Već sa 4 godine, bira se vrtić za sticanje nekog predznanja. Kada dijete napuni 6 godina, roditelji počinju da razmišljaju koja je obrazovna ustanova najbolja za njihovo dijete, gdje će steći najviše znanja. A svaki vrtić, škola i obrazovna institucija ogledalo su rada i zalaganja pojedinaca koji su svojom marljivošću, predanošću i odgovornošću stvarali ambijent da se svako dijete i svaka mlada osoba osjeća sigurnom i bezbrižnom, da stvara želje, htjenja i ambicije, da razvija volju za ličnim razvojem. Obrazovanje je ključna komponenta koja nas čini civilizovanim i spremnim da ponesemo teret svih izazova na koje nailazimo, a ljudi koji nas obrazuju i vode obrazovne procese i institucije nose teret odgovornosti u kojoj mjeri ćemo imati nove, sposobne kadrove na koje ćemo se moći osloniti. Zbog toga sa ovog mjesta nužno je da pošaljemo punu podršku i zahvalnost na održanoj lekciji kako se predano i posvećeno u ulozi dobrog stručnjaka iznjedravaju generacije sa znanjem i sposobnostima, generacije koje su odvažne i hrabre da odole svakom izazovu, generacije sa razvijenom sviješću o opštem dobru shodno čemu i preziru besramne pokušaje urušavanja sistema na kojem počiva rast i razvoj svakog društva.

Znajući da teško stvorena vrijednost ovakvim sunovratnim djelovanjem može postati prošlost, danas sam ovdje da ispred Savjeta mladih Demokratske partije socijalist Crne Gore, podignem glas protiv ovog i ovakvog vođenja prosvjete kao najvažnijeg resora za jednu društvenu zajednicu, ne smijemo biti nijemi posmatrači skandaloznih odluka koje se tiču imenovanja pojedinaca za v.d. direktora škola, ovakvo postupanje nije ništa drugo do uspješni pokušaj urušavanja i unižavanja cjelokupnog obrazovnog sistema i činjenica da resor koji bi trebalo da vodi računa o najboljem interesu djeteta to najmanje i čini, umjesto toga, poslata nam je poruka da je novi trend ništa drugo do nepostojanje kriterijuma ili da je jedini kriterijum okrenutost ka aktuelnim političkim opcijama mračnim ideologijama.

Ovih dana čula sam istinu skrivenu u riječima: Kad neko poželi da uništi jedno društvo, počinje od obrazovanja, međutim, u toj namjeri moraćete da preskočite sve nas koji smo danas Crna Gora u malom i znajte da vam neće poći za rukom, gospodo.

Na kraju: Obrazovanje je najmoćnije oružje kojim možete promijeniti svijet. U rukama pogrešnih ljudi, svaka pročitana knjiga može biti pogrešna pouka, svaki analizirani citat poziv na netrpeljivost i mržnju. Ne smijemo ćutati i ne smije nas ništa pokolebati – potonji alarm u borbi za mir, toleranciju i suživot upravo je odzvonio.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve