Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Popović: Kljajević napravila više propusta

Popović u svom reagovanju povodom izjava Kljajević, osvrnuo se na neke od njenih propusta za vrijeme trajanja njenog mandata na mjestu direktorice JP Nacionalnih parkova Crne Gore

Nakon što je razriješena direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore Jelena Kljajević u svom obraćanju javnosti kazala da su razlozi za njeno razrješenje zlonamjerni i netačni, te da je njena smjena, “samo želja” premijera Zdravka Krivokapića, oglasio se predsjednik Upravnog odbora tog preduzeća Nebojša Popović.

Popović u svom reagovanju povodom izjava Kljajević, osvrnuo se na neke od njenih propusta za vrijeme trajanja njenog mandata na mjestu direktorice JP Nacionalnih parkova Crne Gore.

“Iako stavovi bivše direktorice JPNPCG iznijeti na pres konferenciji povodom odluke Vlade Crne Gore o njenom razrešenju, sami po sebi ne zaslužuju nikakav ozbiljan komentar, u cilju da šira crnogorska javnost ne bi bila dovedena u konfuziju, kao predsjednik UO dužan sam da u najkraćem saopštim sledeće”, saopštio je Popović.

Smjena bivše direktorice JPNP Jelene Kljajević, prema riječima Popovića, “apsolutno nema nikakve veze sa politikom, ili pripadnošću ovoj ili onoj partiji”.

“Već isključivo sa njenim neadekvatnim sposobnostima i rezultatima za poziciju koju je obavljala. U tom smislu gotovo da djeluju tragikomično konstatacije da su tobože premijer i resorni ministar vršili opstrukcije njenog rada, što jedino govori da je neko očigledno u čitavoj priči sebi dao previše na značaju”, pojasnio je Popović.

Kako je naveo, Kljajević je bez znanja i odluke Upravnog odbora, “prekršila Statut otvaranjem ugostiteljskog objekta na Skadarskom jezeru”.

“Pod broj dva, veoma je indikativno da dotična gotovo uopšte da i nije pomenula suštinske razloge za njeno razrešenje, a to su potencijalno brojne nezakonitosti u radu direktorice. Naime, Kljajević je bez znjanja i odluke UO koji je glavni organ upravljanja preduzećem, prekršila Statut time što je otvorila ugostiteljski objekat na Skadarskom jezeru kojom prilikom je, prema materijalu koji je UO dobio na uvid, potrošeno 105.407 evra, bez ikakvog tendera i mimo sistema javnih nabavki preduzeća”, pojasnio je Popović.

Ako je poznato da državna i javna preduzeče ne smiju praktično da nabave ni običnu olovku bez tendera i odgovarajućih procedura, objašnjava Popović,  onda je jasno o čemu je riječ, “kada neko ko je direktor jedne državne firme na svoju ruku otvara restoran”.

“Takođe, UO je utvrdio da je direktorica određenim zaposlenim licima dodjeljivala koeficijente za zarade zaposlenih bez jasnih kriterijuma i suprotno važećem Kolektivnom ugovoru iz 2011, što osim što je proizvelo snažan osjećaj nepravde kod velikog broja zaposlenih, je takođe u suprotnosti sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, dodao je on.

Napominje da je Kljajević za vrijeme mandata, kako kaže, “propustila da uplaćuje poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih”.

“Pored toga što su i već ovako navedene krupne nezakonitosti, uz potpuno odbijanje direktorice da sarađuje sa UO koji je imenovala Vlada(između ostalog i zbog važne kontrolne uloge UO), same po sebi dovoljne da se razmišlja o smjeni bilo kod državnog funkcionera, Kljajević je takođe kao direktor propustila da za čitavo vrijeme svog mandata uplaćuje poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih, pa se JPNPCG sada nalazi u veoma teškoj situaciji jer mu prijeti blokada računa od strane Uprave prihoda i carina. Ako se nešto hitno ne preduzme upitna je već sledeća plata”, istakao je Popović.

O daljim negativnim bilansima, kako navodi,  pogotovo kada je u pitanju ukupno poslovanje i organizacija preduzeća, “kao i zabrinjavajuća situacija u NP Skadarsko jezero koje će 2021. godinu završtiti u debelom minusu izlišno je govoriti”.

“Ono što je važno naglasiti je da je krajnje vrijeme da se konačno prekine sa praksom da se sopstvena nesposobnost i neuspjesi žele prebaciti na politički teren, kao i da se za to pride optuže premijer, ministar ili neko drugi od visokih državnih funkcionera”, jasan je Popović.

Upravo je djelovanje predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i resornog ministra Ratka Mitrovića u ovom konkretnom slučaju, kaže Popović, “najbolji primjer kako bi trebali da reaguju odgovorni državni zvaničnici u Crnoj Gori”.

“A o tome da je neko politički instruisan zaista je degutantno govoriti slobodnim ljudima. To ostavimo onima kojima je to način života”, zaključio je Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Hey
19.12.2021-09:41 09:41

Jos jedan litijas koji je na potvrdu dobio poziciju