Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Zakonodavni odbor nije podržao Zakon o zabrani fašističkih organizacija i simbola

Popović je naglasio da vjeruje da je zakon u skladu sa ustavom i pravnim propisima

Zakonodavni odbor na današnjoj sjednici nije dao podršku Predlogu zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, prenosi Portal Analitika.

Prema riječima lidera Liberalne partije (LP) i predlagača zakona Andrije Popovića, taj predlog je od oktobra 2020. godine u proceduri.

“Sada je prvi put uvršten u dnevni red Skupštine u cilju sprječavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima i etničkim grupama. Ovim zakonom zabrnajuje se bilo koji oblik djelovanja registrovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori”, istakao je Popović.

Kako je kazao, njime se uređuje zabrana manifestacija, isticanja simbola, obilježja ili bilo kakvog drugog djelovanja neonacističkih ili fašističkih udruženja ili pjedinaca kojim se na bilo koji način povrjeđuju ustavna prava i slobode građana i propisuju sankcije za povredu ovog zakona.

Popović je naglasio da vjeruje da je zakon u skladu sa ustavom i pravnim propisima.

Ostali članovi Odbora se nisu složili sa Popovićem.

Budimir Aleksić je saopštio da je predlog pravno tehnički problematičan i da je politički pamflet.

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Milun Zogović pitao je da li odbornici imaju pravo da zakonom propisuju bez ikakve istorijske potvrde.

“Da dajemo definiciju bilo kojih organizacija bilo četničkih bilo ustaških na način na koji radimo a da pri tome ovaj zakon ne dotiče osvjedočene crnogorske fašiste Sekulu Drljevića i Krsta Zrnovog Popovića. Ako ko njeguje antifašističku tradiciju to je onda moja familija i moje bratstvo. Meni se ne može spočitavati nikakva ravnogorska niti bilo koja druga ideologija. Ovo je jedan zakon koji nije u skladu sa pravnim sistemom i Ustavom Crne Gore “, istakao je Zogović.

Popović je dodao da ne zna zbog čega se tolika buka digla oko ovog predloga zakona.

“Čak je bilo i uvrjedljivih tonova od strane kolege Aleksića pa i kolege Zogovića. Ne znam ko je to osvjedočen i ko ih je proglasio. Vi možete da djelujete na ovaj zakon amandmanski. Sve što vam se ne sviđa postoji apsolutno dobra volja kod mene kao predlagača i kod LP da se ta neka sporna mjesta izostave. Mislim da ne bi trebali da te diobe crnogorske koje su došle do tačke pucanja da ih još više produbljujemo sa takvim uvredljivim tonovima. Ovaj zakon je dobra volja i tu su i kaznen odredbe koje su usklađene sa ostalim zakonima. Treba da se vraitmo samom slovu zakona”, ocijenio je Popović.

Predlog zakona o zabrani fašističkih organizacija i simbola je dobio samo jedan glas ”za”, te odbor nije utvrdio da je isti u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
09.11.2022-14:20 14:20

Bravo Zogoviću!!!!!