Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Koncentraciona vlada da pripremi prijevremene izbore, postoje nagovještaji da će biti povučena inicijativa za smjenu Đurović

Popović je rekao da suverenistički, državotvorni blok teško da može sada ponuditi neko rješenje u vezi akteuelne političke situacije, jer se najavljju pregovori subjekata koje su vlast formirale nakon izbora 2020. godine. On je kazao da je u posljednje dvije godine stanje u zemlji užasno

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović založio se za formiranje koncentracione vlade, koja bi pripremila prijevremene parlamentarne izbore. Popović je to rekao u emisiji “Intervju” na Prvom programu Televizije Crne Gore.

Popović je rekao da suverenistički, državotvorni blok teško da može sada ponuditi neko rješenje u vezi akteuelne političke situacije, jer se najavljju pregovori subjekata koje su vlast formirale nakon izbora 2020. godine. On je kazao da je u posljednje dvije godine stanje u zemlji užasno.

“Ne zna se ko pije, ali se zna ko plaća, to su građani Crne Gore. Dvije vlade su pale, ali izlaz iz ovog ćorsokaka se ne nazire”, podvukao je Popović.

Čelnik LPCG založio se za formiranje koncentracione, tehničke vlade, koja će pripremiti izbore i pokušati da nastavi evropsku reformsku agendu, koliko je to objektivno moguće.

“Trajala bi najduže šest mjeseci, i omogućila bi održavanje izbora na kome niko ne bi imao neku, kako se to može reći, institucionalnu prednost”, kazao je Popović.

Naglasio je da bi najgore rješenje bilo da aktuelna vlada, u tehničkom mandatu, ostane do izbora.

Po njegovom sudu, dijalog se mora nastaviti, jer se mora odlokirati evropski put Crne Gore.

“Mi 13.septembra ostajemo s krnjim Ustavnim sudom, bez kvoruma. To je prioritetno pitanje”, kazao je Popović.

On je rekao da ćemo uskoro moći opet da ponovimo glasanje o izboru članova Sudskog savjeta, iz reda uglednih pravnika.

“Ali šta ćemo sa Ustavnim sudom, usljed činjenice da zbog ustavne norme vanrednih i lokalnih izbora ne može biti”, kazao je Popović.

On je kazao da ima naznaka da će sjutra inicijativa za smjenu predsjednice parlamenta Danijela Đurovića biti povučena. Ako dođe do glasanja, LPCG će odluku kako će se izjasniti o tome donijeti pred sjednicu.

“U svakom slučaju, vlada je u tehničkom mandatu, možemo ostati bez predsjednice Skupštne, pravosuđe je blokirano, a to je i cilj onih koji sve ovo rade, da nema institucija crnogorskih”, rekao je Popović.

Naveo je da za njega Temeljni ugovor sa SPC nije završena priča, te da je protivustavan i protivzakonit, a vjeruje i da će se o tome Ustavni sud, kada profunkcioniše, izjasniti.

“Ne samo Ustavni sud, već i cijelo crnogorsko pravosuđe, moraće se pozabaviti time”, rekao je Popović.

Kako tvrdi, LPCG podržava borbu protiv korupcije, i to je prioritet, ali ne vidi da se u posljednje vrijeme ne hapse kriminalci.

“Ovo što vidimo su politička hapšenja, revanšizam”, kazao je Popović.

Naveo je da imamo priliku da čitamo prepisku sa aplikacije Sky, i da se definitivno mora ispitati je li premijer Dritan Abazović štitio kriminalce.

Borba protiv korupcije je, kako kaže, stalan izazov.

“Ali riječi su jedno, a djela drugo”, naveo je Popović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
31.08.2022-21:10 21:10

Ziva istina G-dine Popovic..stanje u CG..je neodrzivo..zato su izbori jedini spas..Vi ste i prije znali skim imate posla..DF..je jedna teroristicka-pucisticka organizacija..koja ne bi smjela da nastupi na izbore..Demokrate ..i SNP su vise kod popa Micovica..nego u skupstini CG..a URA je jedna spijunska antidrzavna..potplacena organizacija..koja je CG svela na najnizi nivo..svoje karijere..Njima treba ..nakadno suditi..jer ovi iz MUPA..i sudstva..rade u interesu antidrzavnika..drugim rijecima protiv drzave CG…Uzas..neopisiva uzas..