Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Popis nije pitanje sudnjeg dana, treba da se vidi realna slika

Striković, u emisiji na Parlamentarnom kanalu, ističe da su neka pitanja intimna, te da nijesu predviđena za popis

Hoće li novembarski popis biti sproveden u demokratskom ambijentu i je li sada izvjesno da ove godine neće biti parlamentarnih izbora, tema je emisije “Okrugli sto – Parlament u studiju” na Parlamentarnom programu.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Nela Vukčević Savković, istakla je da u toj partiji smatraju da ne postoje ni demokratski i evropski uslovi za sprovođenje popisa.

“Crna Gora ne da nije u takvoj atmosferi, nego je u sunovratu. Možemo li govoriti o demokratskim uslovima ako imamo miješanje druge države, Srbije, čak i u pitanje popisa”, kazala je Vukčević Savković.

Na pitanje o povjerenju u državne organe po pitanju organizacije popisa, poslanik Demokrata, Momo Koprivica, kazao je da neodgovora politička elita u Crnoj Gori brojna pitanja pretvara u politička pitanja.

“Popis nije pitanje sudnjeg dana za Crnu Goru. Građani su opterećeni političkom pričom, a na nama je da zaštitimo društvo od pretjerane političke propagande. U periodu nakon trodecenijske autoritarne vlasti jedne partije, koja je bila sudionik afera i vršila pritisak na građane, sasvim sigurno da je i atmosfera popisa 2011. bila u takvim uslovima. Sada, nije jednostavno doći do stabilizacije političkih prilika, pa imamo dramatične momente – pad svije vlade, izbore…”, rekao je Koprivica i istakao da je popis izazov za bilo koju vlast.

Adnan Striković (SDP) naglasio je da je popis statistička stvar,, ali i da ne treba održavati popis u izbornoj godini.

“Ne vjerujem da postoji evropska država, gdje političari pred popis o tome diskutuju… Ovo ne smije biti još jedna ‘Bitka za Nikšić’ ili ‘Bitka za oslobođenje Crne Gore’… Mislim da je 2021. opravdano odložen popis, a da smo sada odabrali najgori mogući termin za to”, kazao je Striković u emisiji “Okrugli sto – Parlament u studiju”.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Dejan Đurović, saopštio je da smo “proćerdali” 2022. godinu, te da je bilo normalno da se popis održi odmah nakon predsjedničkih izbora.

“Da li je ovo neka taktika, da se popis održi u novembru, ne znam. Vlada je trebala da raspiše izbore. Danas smo dobili ‘podgorizaciju’ stanovništva, imate jednosmernu ulicu, protjerivanje mladih ljudi najveći je problem Crne Gore”, rekao je Đurović.

Na popisu, ocjenjuje on, neće biti 600.000 stanovnika.

“Treba da se vidi realna slika, to je državni interes, izbjegavanje popisa nije nacionalni interes”, ističe poslanik DF-a.

“Najvažnije slobodno izjašnjavanje, bez pritisaka”

Aktuelna Vlada, ocjenjuje Koprivica, sa ustavnog aspekta može da vrši posao izvršne vlasti.

“Popis je neophodan, a podaci koji se dobiju, osnov su za brojne javne politike. Ako ćemo pravo, popis je već trebao biti održan. Zakon o popisu donijet je prošle godine, i tada nije bilo poznato da li će ova Vlada ostati ili će biti izabrana neka nova. održavanje popisa sada je zakonska obaveza, nevezano za to koja je vlada”, rekao je poslanik Demokrata.

Naglasio je da rezultat popisa isključivo stvar statistike.

“Ti rezultati ne mogu biti razlog za raspisivanje novog referenduma, svi imaju pravo na lično samoodređenje, a najvažnije je da se svi slobodno izražavaju, da im niko drugi ne pridaje, bez usjena i pritisaka…”, rekao je Koprivica.

Striković, u emisiji na Parlamentarnom kanalu, ističe da su neka pitanja intimna, te da nijesu predviđena za popis.

“Ako političari prijete upotrebom i nadom nekih rezultata, onda to ide politizaciji. Ja sam za to da se popis odradi u skladu sa evropskim vrijednostima”, dodaje on.

U Crnoj Gori, smatra on, govorimo istim jezikom, i to pitanje je suvišno na popisu.

“Ako ću ga ja nazivati crnogorskim, neko srpskim, neko bosanskim, to je apsolutno nevažna stvar. Kakve koristi od toga može imati država”, pita Striković.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve