Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Popa: Dan Evrope je prilika da se podsjetimo pravog značenja vrijednosti koje nas ujedinjuju

Popa je poručila da Evropska unija oko sebe ne gradi zidove, već je ujedinjena i odlučna, sada više nego ikad, da zaštiti te vrijednosti, čak i izvan svojih granica

Šefica Delegacije Evropske unije povodom obilježavanja Dana Evrope Oana Kristina Popa boravila je Cetinju i tom prilikom svim građanima uputila čestitku.

“Poštovane građanke i građani Crne Gore, pozdravljam vas sa prelijepog Cetinja i želim vam srećan 9. maj – Dan Evrope. Dan Evrope je prilika da se podsjetimo pravog značenja vrijednosti koje nas ujedinjuju, a na kojima su postavljeni i temelji ujedinjene Evrope”, kazala je Popa.

Ona je istakla da su to: ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava.

“Na tim vrijednostima je izgrađena naša Unija kao zajednica, koja je svojim članicama donijela najduži period neprekinutog mira i prosperiteta u dugoj i često izazovnoj evropskoj istoriji”, dodala je Popa.

Foto: EU Info centar
Foto: EU Info centar

Ona je poručila da Evropska unija oko sebe ne gradi zidove, već je ujedinjena i odlučna, sada više nego ikad, da zaštiti te vrijednosti, čak i izvan svojih granica.

“Danas, dok slavimo evropsko jedinstvo, ne smijemo zaboraviti da je naša dužnost kao Evropljana da učinimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini, mirnoj i prijateljskoj evropskoj naciji koja se brani od bezobzirne agresije”. kazala je šefica delegacije EU.

Takođe dodala je, zahvalni smo svim crnogorskim građanima, institucijama i privrednicima koji pomažu ukrajinskim izbjeglicama i koji stoje uz Ukrajinu u teškoj borbi za njenu slobodu i dostojanstvo.

“Ponosni smo što je Crna Gora uz nas kao iskren i pouzdan prijatelj. Prijatelj koji je uključen u pristupne pregovore kako bi postao član naše Unije”, kazala je Popa.

Dodaje kako joj je posebno drago što se centralna proslava Dana Evrope ove godine održava upravo ovdje, na slobodarskom Cetinju.

“Uz jačanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, ovaj slobodarski duh je neizostavan dio zajedničkih evropskih vrijednosti. Sigurna sam da će on ostati temelj u oblikovanju naše zajedničke evropske budućnosti. Drago Cetinje, draga Crna Goro, srećan Dan Evrope”, zaključila je Popa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve