Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

Ona je nagasila da je postizanje IBAR-a bio fenomenalan, nevjerovatan timski rad, na svim nivoima, vertikalno i horizontalno, na tehničkom, političkom i diplomatskom nivou

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru kampanje „IBAR – ključ ka članstvu u EU“, koju realizuje Ministarstvo evropskih poslova.

Ona je nagasila da je postizanje IBAR-a bio fenomenalan, nevjerovatan timski rad, na svim nivoima, vertikalno i horizontalno, na tehničkom, političkom i diplomatskom nivou.

“Crnogorska strana, Delegacija EU, sve crnogorske institucije, pregovarački tim, a u Briselu – naše izvanredne kolege iz DGNEAR-a, ambasadori u COREPER-u, a sada i ministri u Savjetu EU, svi su radili zajedno u do sada nezabilježenom pokazivanju jedinstva, kako bi se postigao ovaj istorijski trenutak za Crnu Goru”, poručila je Popa.

Ambasadorka Popa je dodala da je najvažnija stvar u vezi sa IBAR-om, o kojoj se nije dovoljno pričalo, da je IBAR prvi za Crnu Goru, ali je takođe i prvi za Evropsku komisiju.

“Ovo nikada ranije nije urađeno. Zato što je, s jedne strane, uvedena nova uslovljenost, Nova metodologija, a istovremeno, Crna Gora je prva zemlja kandidat koja prolazi kroz ovaj proces”, kazala je Popa.

Ona je kazala da je IBAR važan zato što bez IBAR-a zemlja kandidat, prema Novoj metodologiji pristupanja, ne može da ide dalje.

“Ako želite, razmislite o tome kao o video igrici. Ne možete da pređete na sljedeći nivo dok ne završite prethodni! Dakle, IBAR je neophodan, ali ne i dovoljan. IBAR definitivno nije kraj! Zapravo, to je novi početak, ali on otvara put beskonačnim mogućnostima kako bi se ubrzao proces pridruživanja Crne Gore EU”, objasnila je Popa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve