Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Ponovo izglasani zakoni koje je Milatović vratio

Predsjednik Skupštine se zahvalio i parlamentarnoj većini i opoziciji

Poslanici Skupštine Crne Gore ponovo su usvojili izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakona o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio na odlučivanje.

Za oba zakonska rješenja glasalo je 48 poslanika, a jedan je bio protiv.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je tokom današnje sjednice rekao da su za izglasavanje zakona podjednako zaslužni i vlast i opzicija.

– Parlament treba da izvrši sto odsto svojih obaveza kako nam neko ne bi, nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, spočitavao da Skupština nije ispunila u potpunosti ono što je bilo saopšteno da će uraditi. Zahvaljujem se i parlamentarnoj većini i opoziciji, mislim da ovakvu slogu nije parlament država koje su se približavali Evropskoj uniji. To je naša velika prednost – rekao je Mandić.

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore smanjuje se kriterijum za izbor direktora Radio Televizije Crne Gore sa važećih deset na pet godina radnog iskustva.

Milatović je vratio Skupštini taj zakon na ponovno odlučivanje navodeći da se usvojenim rješenjem zanemaruje značaj Javnog servisa i dovodi u pitanje njegova uređivačka nezavisnost.

– Usvojene izmjene predstavljaju korak unazad u odnosu na važeće rješenje, i u suprotnosti su sa uporednom praksom i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma – istakao je Milatović.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđa da predsjednik i članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani, nastavljaju da vrše dužnost do izbora novih članova, a najduže do dvije godine.

Milatović je ocijenio da je to rješenje upitno u kontekstu usaglašenosti sa Amandmanom VIII stav 7 Ustava Crne Gore kojim je utvrđeno da mandat Sudskog savjeta traje četiri godine.

– Primjenom usvojenog rješenja, članstvo u Sudskom savjetu za ugledne pravnike, de facto, moglo bi se produžiti do šest godina, što je duže od granice propisane Ustavom – smatra Milatović.

Prema njegovim riječima, članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, na ovaj način stavljaju se u drugačiji pravni položaj u odnosu na ostale članove Savjeta.

Skupština je početkom juna usvojia 12 zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Milatović je nakon toga donio ukaze o proglašenju deset IBAR zakona, dok je izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakon o nacionalnom javnom emiteru vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve