Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Poništiće Leposavićev diplomatski pasoš

Nosioci diplomatskih i službenih pasoša dužni su da po prestanku funkcije koja je bila osnov za izdavanje ove vrste dokumenta, vrate pasoš Ministarstvu vanjskih poslova posredstvom organa na čiji zahtjev je izdat

Bivši ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nije vratio diplomatski pasoš, pa će ta isprava, shodno predviđenoj proceduri biti poništena, kazali su Pobjedi iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Iz tog resora su naveli da su, budući da Leposavić nije vratio diplomatski pasoš, dva puta obavijestili Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava o potrebi dostavljanja te putne isprave Ministarstvu vanjskih poslova na dalju nadležnost.

Iz MVP su pojasnili su da se, shodno članu 18 Zakona o putnim ispravama, diplomatski i službeni pasoš izdaje sa rokom važenja od pet godina, kao i da pravo na njegovo korišćenje prije isteka tog roka, prestaje u slučaju prestanka funkcije, drugog svojstva ili razloga za izdavanje.

“Nosioci diplomatskih i službenih pasoša dužni su da po prestanku funkcije koja je bila osnov za izdavanje ove vrste dokumenta, vrate pasoš Ministarstvu vanjskih poslova posredstvom organa na čiji zahtjev je izdat”, naglasili su iz MVP.

Kako Leposavić nije postupio u skladu sa zakonskim obavezama, dodali su, njegov diplomatski pasoš biće poništen shodno predviđenoj proceduri poništenja.

Sa funkcije ministra pravde Leposavić je smijenjen sredinom juna prošle godine jer je negirao da se u Srebrenici desio genocid.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve