Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Pompeo: Pažljivo pratimo dešavanja u CG, problem riješiti dijalogom poštujući zakone

“Stejd Department vrlo pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Dok su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog kontinuiranih tenzija i skorašnjih izolovanih nasilnih incidenata'', naveo je Pompeo u pismu

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poručio je da Vlada Crne Gore treba da povede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, a sve u okviru zakona koji važe u Crnoj Gori i u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

“Stejd Department vrlo pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Dok su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog kontinuiranih tenzija i skorašnjih izolovanih nasilnih incidenata”- naveo je Pompeo u pismu-odgovoru koje je poslao Arhiepiskopu Elpidoforu, predsjedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u Njujorku.

”Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primjeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”- naveo je on u pismu.

“Mi razumijemo da su neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu. Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila prijedloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa vjerskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija”, kaže u svom pismu državni sekretar SAD Pompeo.

Kako je poručio i on i predsjednik SAD Donald Tramp čvrsto vjeruju da svako treba da ima pravo da mirno i otvoreno praktikuje svoju vjeru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve