Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Pomoći i zaštititi proizvođače pljevaljskog sira

U Pljevljima, kako tvrde, porodice koje se već generacijama bave poljoprivredom, odlaze s njiva i traže novi način da ostvare prihode.

Socijalistička narodna partija Pljevlja poziva ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da što prije počne sa rješavanjem nagomilanih problema poljoprivrednika i proizvođača pljevaljskog sira. Zaštitom i sertifikacijom pljevaljskog sira podigla bi se njegova vrijednost, postigla bolja cijena i spriječila zloupotreba na tržištu, smatraju u toj partiji.

Pljevaljski sir je, kako su naveli u saopštenju, brend koji je nadaleko poznat kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou.

“Monteorganika kao monopolistička firma koju je osnovalo predhodno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja proizvođače pljevaljskog sira je dovodilo u zabludu zahtijevajući od njih ispunjenje određenih uslova. I nakon ispunjenosti svih uslova Monteorganika se ponaša bahato prema proizvočačima na veoma nekorektan i ponižavajući način. Zloupotrebu na tržištu i lažno predstavljanje proizvoda koji nije pljevaljski sir je upravo omogućilo predhodno Ministarstvo poljoprivrede”, navodi se u saopštenju.

Oni su ukazali na loš položaj poljoprivrednih proizvođača u Pljevljima.

“U posljednjih par godina, poljoprivreda u Pljevljima je u ogromnom padu, i to u proizvodnji, prodaji i dobiti. Porodice kojima je ovo primarno zanimanje ostvaruju više gubitaka nego dobiti. Većina poljoprivrednika u Pljevljima tvrdi da ne mogu pokriti ni osnovne troškove za sjemena, đubrivo i vodu”, navodi se u saopštenju.

U Pljevljima, kako tvrde, porodice koje se već generacijama bave poljoprivredom, odlaze s njiva i traže novi način da ostvare prihode.

“U Pljevljima se mora razvijati poljoprivreda, kao garancija razvoja najsjevernije opštine u Crnoj Gori. Vrijeme je da se prestane za zaštitom uvozničkog lobija kojeg je štitila predhodna DPS Vlada. SNP Pljevlja će se zalagati za zaštitu domaćih poljoprivrednih proizvođača i unaprijeđivanju uslova života na selu”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve