Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Položen vijenac na spomenik Vasu Brajoviću Mavrovuniotisu

Povodom Dana nezavisnosti Grčke

Đukanović je rekao da je ovo dan kada Crna Gora zajedno sa grčkim prijateljima osvježava sjećanje na Vasa Brajovića Crnogorca, čovjeka koji je jedna od istorijskih ličnosti iz duge i slavne istorije crnogorskog slobodarstva i svakako jedan od ljudi koji predstavlja najpouzdaniji temelj tradicionalno prijateljskih crnogorsko – grčkih odnosa.

“Ovo je dan i kada se sjećamo jednog tužnog događaja iz novije istorije, dakle danas je 24 godine od kako je počelo bombardovanje tadašnje SRJ od strane NATO pakta ali je to i dan koji nas ponosno podsjeća na ispravnost politike koju smo već tada vrlo promišljeno utemeljili i koju slijedimo do današnjeg dana. To je možda bio i najmarkantniji događaj u novijoj istoriji Crne Gore, kada je Crna Gora veoma jasno artikulisala svoj nacionalni interes. Njen nacionalni interes je tada jasno saopšten – da to nije naš rat i da u njemu ne želimo da učestvujemo, upravo suprotno, da sebe u bliskoj budućnosti vidimo dijelom evropske i euroatlanske zajednice, što se i dogodilo. Smatram da je jako važno da je vrijeme koje je od tada prošlo do danas potvrdilo ispravnost takvog našeg strateškog opredjeljenja. Naravno, žalim kao i svi zbog žrtava koje su se dogodile, nažalost i u Crnoj Gori ali jednako tako žalim i zbog žrtava koje su se dogodile Srbiji. To je samo tragična posljedica neispravnosti jedne politike tog vremena na kojoj se u djelovima društava Srbije i Crne Gore i dalje istrajava”, istakao je Đukanović.

Foto: Kabinet predsjednika

Želim da ostanemo u uvjerenju, dodao je, da je Crna Gora ne samo tada pametno prelomila u jednom trenutku, nego da je prelomila pametno za svoju budućnost da vrlo dosljedno, konzistentno slijedi takvu svoju politku i da će to Crnu Goru postojano voditi ka svom evropskom cilju.

Vaso Brajović Mavrovuniotis (Crnogorac) bio je grčki nacionalni junak i vojskovođa porijeklom iz Crne Gore.

“Želim da se najtoplije zahvalim predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji nas je i ove godine počastvovao svojim prisustvom. Ovom prilikom smo položili zajednički vijenac na spomenik jednom istaknutom heroju iz naše zajedničke istorije. Radi se o jednoj istaknutoj ličnosti iz istorije i Grčke i Crne Gore. On nije naravno jedini činilac koji objedinjava naša dva naroda. Naše prijateljstvo je viševjekovno ali smo njega izabrali zbog toga što se njegova ličnost posebno istakla u Grčkom ustanku”, rekao je ambasador Grčke.

Foto: Kabinet Predsjednika

Prema njegovim riječima, onako kako su naša dva naroda bila ujedinjena u prošlosti, tako su i u sadašnjosti, a tako će i uvjek biti i u budućnosti, makar što se tiče Grčke koja će uvijek snažno da podržava evropski put Crne Gore.

“Ono što nas očekuje u budućnosti i što danas živimo to je svakako članstvo Crne Gore u EU, to je naš zajednički cilj, a prisustvo Đukanovića na današnjoj ceremoniji potvrđuje tu želju i to nastojanje Crne Gore. Onako kako smo u prošlosti bili zajedno i sve ono što nas je nekada objedinjavalo, mi današnje generacije treba da njegujemo i čuvamo i da težimo da tako bude u budućnosti. Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su bili na našem prijemu koji je organizovan povodom Dana nezavisnosti Grčke iskazujući na taj način poštovanje i ljubav prema našoj zemlji, a to je ono što je u srcima svih Grka. Neizmjerna ljubav, bratska iskrena prema svim Crnogorcima i Crnoj Gori”, zaključio je Partsos

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve