Demokratski front DF podržava Mitropoliju crnogorsko primorsku, u kako tvrde, odbrani od režimskih nasrtaja na crkvenu imovinu i sveštenstvo. U skladu sa tim najavljuju da će organizovati prevoz iz više crnogorskih gradova za građane, koji žele da u subotu 15. juna, budu u Hramu hristovog vaskrsenja u Podgorici, kako bi sa sveštenstvom MCP, poslali poruku crnogorskoj vlasti da će životima braniti “njihove svetinje”.

“Na na danas održanoj sjednici Predsjedništvo DF-a snažno je podržalo Mitropoliju crnogorsko primorsku u odbrani od režimskih nasrtaja na njenu imovinu i sveštenstvo. Izjava Mila Đukanovića da će kroz novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti stvoriti nekakvu novu crkvu kako bi se zatrlo postojanje Mitropolije crnogorsko primorske koja je kroz vjekove bila i ostala temelj naše duhovnosti i državnosti, predstavlja posljednji čin obračuna sa istinskim vrijednostima našeg naroda”, smatraju u DF-u.

Zbog toga, kako tvrde, smatraju neophodnim da 15. juna osim sveštenstva predvođenog mitropolitom Amfilohijem, čitav vjerujući i pravdoljubivi narod bude u hramu Hristovog vaskresenja kako bi “Đavolom šegrtu koji se nalazi na funkciji predsjednika države poslali jasnu poruku da smo u odbrani naših svetinja spremni položiti i živote, jer tirjanstvu nogom stati za vrat to je ljudska dužnost najsvetija.”

“U tom pravcu DF će između ostalih aktivnosti, uzeti aktivno učešće i u tehničko logističkom obezbjeđivanju prevoza iz ostalih gradova, kako bi građanima koji tog dana žele biti u Podgorici omogućili dolazak. U ovom trenutku ne postoji važnija obaveza od odbrane naših duhovnih i državotvornih izvorišta. Zato smatramo da nisu potrebni nikakvi specijalni pozivi niti molbe, da tog 15. juna budemo u hramu Hristovog vaskresenja, i poput naših slavnih predaka koji su se u sudbonosnim danima okupljali pored svetinja i donosili istorijske odluke, i mi budemo dostojni izazova odbrane naše crkve i našeg naroda”, zaključuju u DF-u.

Mitropolija crnogorsko primorska nezadovoljna Vladinim Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pokušava spriječi da se pomenuti zakonski dokument usvoji, pa se ne libi i da pozove svoje sveštenstvo i narod da je u tome podrži.

Iz MCP su najavili da će 15. juna ove godine, na Trojčidanskom saboru uputiti zajedničku poruku crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za, kako navode “odbranu naše vjere i svetinja, u duhu mira i ljubavi i uzajamnog poštovanja”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve