Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Politiko: Kijev traži hitno tenkove, a Zapad oklijeva

Tenkovi su se našli na vrhu liste želja Kijeva u trenutku kada Ukrajina postiže napredak u istočnom regionu Donbasa u okolnostima šokantnog ruskog kolapsa ovog mjeseca, navodi Politico

Kijev hitno traži isporuku modernih tenkova, što bi pomoglo ukrajinskim snagama da brže napreduju na sjeveroistoku zemlje i povrate više teritorija, ali Zapad odugovlači, prenosi Politiko pozivajući se na izvore upoznate sa ovom temom.

Tenkovi su se našli na vrhu liste želja Kijeva u trenutku kada Ukrajina postiže napredak u istočnom regionu Donbasa u okolnostima šokantnog ruskog kolapsa ovog mjeseca, navodi Politico.

Zahtjev je ove nedjelje dobio novu hitnost nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će mobilisati dodatnih 300.000 vojnika za borbu u Ukrajini, što ovaj sukob vodi u novu eskalaciju.

Moderniji američki tenkovi M-1 Abrams i oni njemačke proizvodnje Leopard, predstavljali bi snažan udarac koji bi mogao da pomogne ukrajinskim snagama da povrate i zadrže više teritorije, u poređenju sa starim tenkovima iz sovjetske ere kojima trenutno raspolažu, kažu stručnjaci i ukrajinski savjetnici koji su govorili za Politico.

Ali najviši zvaničnici nacionalne bezbjednosti u SAD-a i Nemačke oklijevaju sa ovom isporukom, dijelom i zbog izazova u vezi sa obukom i logistikom, prema američkim zvaničnicima, ukrajinskim savjetnicima i saradnicima Kongresa, navodi Politico.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve