Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

POLITIČKO OTRJEŽNJENJE ZA TRAMPOVU DOMAĆICU Đukanovićevi tenkovi i litijaši na Kapitol hilu

Možemo pretpostaviti da je Trampova domaćica dok je gledala snimke rulje koja u klasičnom pokušaju državnog udara upada u zgradu Kongresa, makar na trenutak poželjela da je predsjednik Amerike bio Milo Đukanović za kojeg je sumnjala da će izvesti tenkove na ulice nakon poraza njegove stranke. Ipak, scenario kojeg se Rajnke pribojavala pod uticajem dezinformacija serviranih od strane medijskih i NVO vedeta manipulacija i laži, umejsto u Crnoj Gori desio se u SAD!? Podstrekač je bio Tramp, a ne Đukanović...  

Pomahnitali politički kauboj sa viškom novca i egzibicionističkih tendencija Donald Tramp konačno odlazi sa funkcije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, i to nakon četiri godine sulude vladavine ispunjene incidentima, aferama, gafovima, rasističkim ispadima…

Suluda politika, uz jake uplive klerikalnog i desničarsko-fašističkog elementa koju je zastupao odlazeći politički ekstremista doprinijela je da demokratske vrijdnosti u SAD, samim tim i u svijetu dotaknu istorijsko dno, da desnica doživi procvat na globalnom nivou, a hegemonistički velikodržavni projekti na Balkanu svojevrsnu renesansu.

Stoga je potpuno razumljivo što Demokrate u Kongresu SAD planiraju brz opoziv (impičment) Trampa da bi osigurale da “iščašeni” vrhovni komandant ne može da nanese dodatnu štetu tokom preostalih dana na funkciji. Veći dio SAD i svijeta je u očiglednom strahu, pa nije ni čudo što nova američka vlast nakon upada ”rulje”, u zgradu Kongresa zahtijeva odlučnu, hitnu akciju da odlazeći predsjednik ne bi slučajno, iz hira, zapalio nuklearni rat u posljednjih desetak dana vlasti.

Trampovi “litijaši”

Zabrinuta domaćica shvatila da je bila u zabludi?

I dok SAD dolaze sebi nakon nasilne opsade američkog Kapitola od strane Trampove ”rulje” ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke je u šoku i zahvaljuje se svima u Crnoj Gori ”koji su izrazili solidarnost sa američkim narodom u ovim teškim vremenima”.

”Kao i mnogi ljudi širom svijeta, s mukom sam gledala kako američki Kapitol napadaju oni koji žele da spriječe zakonodavce da potvrde rezultate naših izbora. Zahvaljujem svima u Crnoj Gori koji su izrazili solidarnost sa američkim narodom u ovim teškim vremenima”, lamentirala je Rajnke.

Ambasadorka SAD u Podgorici očigledno je nakon pokušaja, kako ih u Crnoj Gori nazivaju “Trampovih litijaša” da izvedu državni udar u Vašingtonu, dožvijela političko otrježnjenje i shvatila da je jahala na talasu pogrešne, desničarske politike destrukcije, nasilja i retrogradnosti.

Rajnke na konsultacijama sa političkim istomišljenikom njenog odlazećeg predsjednika Amfilohijem Radovićem

Pitanje koje se sada mora postaviti je da li se Rajnke konačno iskreno pokajala nakon što je  inicirala medijsku harangu protiv novinarke RTCG-a Tamare Nikčević koja je u emisiji “Teleskopija” iznijela apsolutno tačnu informaciju da je američka ambasadorka na privatnoj večeri saopštila da su se pribojavali “da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta”.

Na ovo pitanje vjerovatno nikad nećemo dobiti direktan odgovor, ali zasigurno možemo pretpostaviti da je Trampova domaćica dok je gledala snimke rulje koja u klasičnom pokušaju državnog udara upada u zgradu Kongresa, makar na trenutak poželjela da je predsjednik Amerike bio Milo Đukanović za kojeg je sumnjala da će izvesti tenkove na ulice nakon poraza njegove stranke. Ipak, scenario kojeg se Rajnke pribojavala pod uticajem dezinformacija serviranih od strane medijskih i NVO vedeta manipulacija i laži, umjesto u Crnoj Gori desio se u SAD!? Podstrekač je bio Tramp, a ne Đukanović…

Milo Đukanović (bez tenkova)

Lekcija iz demokratije i tolerancije

Možemo slobodno konstatovati da su Crna Gora i Đukanović održali lekciju iz demokratije i tolerancije američkom društvu, koje se, ruku na srce, vjerovatno kaje što je sebi dozvolio luksuz balkanizacije sopstvenih političkih prilika.

Jasno je da lideri  uspostavljaju kulturu, a to smo smo vidjeli na primjeru SAD-a. Vidimo da mnogi slijede pogrešnu kulturu, ali isto tako vrlo malo ih ima hrabrosti da reaguju  na vrlo pogrešno postupanje. Juriš na Kapitol, agresivno ponašanje i upad u hram demokratije neodoljivo je podsjećao na Podgoricu 2015. godine kada je proruski Demokratski front sa hiljadama pristalica pokušao nasilno da uleti u zgradu crnogorskog parlamenta. U tome možemo povući analogiju između politike DF-a i odlazećeg predsjednika Trampa.

Sa druge strane vidjeli smo dijametralno suprotnu reakciju predsjednika Đukanovića, ne samo prilikom predaje vlasti, već i na sve napade na demokratske temelje države Crne Gore uključujući i donošenje okupatorskog zakona o slobodi vjeroispovjesti. Razlika je očigledna u manifestovanju  dvije različite kulture koju simbolizuju predsjednici Tramp i Đukanović.

Dešavanja na Kapitolu i u Crnoj Gori nakon izbora u avgustu prošle godine, nažalost su dokazali da samo nekolicina reaguje na pojave mržnje, nacionalnog i vjerskog ekstremizma. Primjer – novinarka Tamara Nikčević, za razliku od ambasadorke Rajnke koja tek sad, nadamo se, počinje da doživljava političko otrježnjenje.

Donald Tramp – sanja tenkove…

Ali ostaje da vjerujemo da će na kraju reakcija nekolicine uticati da se promjeni kultura sljedbenika nasilničkog ponašanja – u SAD, Crnoj Gori ili bilo gdje u svijetu.

Pitanje zdravog razuma

Nakon svega što se desilo u SAD ali i ostaku svijeta koji je još pod utiskom četvorogodišnjeg destruktivnog mandata Trampove administracije, jasno je da bi vršioci najvećih državnih funkcija, prije stupanja na dužnost, morali imati uredan nalaz psihijatra ili psihologa.

Prisjetimo se da je Zoran Đinđić to predlagao još 2002. godine. Na kraju, sjetimo se da je stotinak najuglednijih američkih psihologa i psihijatara, nedugo nakon inauguracije Donalda Trampa, javno potpisalo tekst u kojem iskazuju zabrinutost što se takva osoba našla na čelu najmoćnije države svijeta.

Bilo je onih koji su im zamjerili da zloupotrebljavaju profesiju, ali nakon dešavanja na Kapitolu i nastupa odlazećeg američkog predsjednika, prije svega njegovog huškanja okupljene mase – pokazalo je da su psihijatri imali apsolutno pravo za svoje sumnje…

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gagi
10.01.2021-13:52 13:52

Svaka čast na tekstu.

Ć....
10.01.2021-14:56 14:56

Zašto je Crnoj Gori moralo da se desi da joj za ambasadorku moćne SAD pošalju onu osobu kojoj je počasno mjesto za stolom samo za “Thanksgiving Day”. Đoko Orlandić

Konak
10.01.2021-15:54 15:54

Domacica polako pocela da se pakuje da je zamolimo da sto ne zaboravi u sobi pa da se moramo ponovo vidjat ! Napitsat ce mo je na izlazak iz CG srecan put zele joj Crnogorci!!!

gagi
10.01.2021-16:11 16:11

Odlican tekst,,dali ce odlazeca Ambasadorka jedne velesile SAD nesto poucno shvatiti iz ovog teksta,vjerujem da hoce s obzior da su je “hranili sa laznim i fukarskim”informacijama medijski tajkuni iz cetnickih “vijesti” no u svako slucaju gospodjo Rajnke Vama srecan put i bolje bi bilo “da ste vas mozak stavili u vinklo”,ovak od Vas “vijesti”napravise ono najgore ……..