Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Politički.ba: U Nikšiću su ljudi koje BiH istražuje zbog sumnji za zločine 90-ih

Bosanskohercegovački portal Politički.ba objavio je jutros tekst o osobama iz Crne Gore ili dobježalim u našu državu o kojima se u BiH, navodno, vodi istraga zbog sumnje da su počinile zločine tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici, u prvoj polovini 90-ih. U tekstu se pominje dobro poznati Milika Čeko Dačević, te izvjesni Milutin Đilas i Zoran Gašević

Bosanskohercegovački portal Politički.ba objavio je jutros tekst o osobama iz Crne Gore ili dobježalim u našu državu o kojima se u BiH, navodno, vodi istraga zbog sumnje da su počinile zločine tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici, u prvoj polovini 90-ih. U tekstu se pominje dobro poznati Milika Čeko Dačević, te izvjesni Milutin Đilas i Zoran Gašević.

“Sve su prilike da bi preživjele žrtve ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, na nedavno objavljenim fotografijama na društvenim mrežama, mogle prepoznati četnika Milutina Đilasa, zvanog Mićun, kao jednog od svojih mučitelja, za kojeg se pouzdano zna da živi na području Nikšića u Crnoj Gori”, piše portal Politicki.ba.

“O zločinima koje su tokom 1992. godine činili crnogorski četnici, od kojih su mnogi prepoznati kao bajraktari prošlogodišnjih litija u Crnoj Gori, trenutno se bave domaći i strani istraživači ratnih zločina počinjenih u BiH”, piše taj BiH portal i dodaje:

“Među prvima koji nije položio račune za počinjene zločine nad Bošnjacima u BiH je četnički vojvoda Milika Ćeko Dačević porijeklom iz Crne Gore, koji se, kao i mnogi drugi ratni zločinci trenutno krije na području Srbije”.

Politički.ba tvrdi da se mnogo zna i “o domaćim četnicima koji su se sklonili u Crnu Goru”, ilustrujući to primjerom izvjesnog Gaševića iz Hadžića, nadomak Sarajeva.

“Bošnjaci Hadžića tvrde da se u Nikšić, svojevremeno sklonio i njihov predratni komšija, Zoran Gašević, kojega smatraju najodgovornijim za hapšenja, torture i ubistva hadžićkih Bošnjaka u 1992. godini.

Svjedoci su ga optuživali za ubistvo više stanovnika Donjih Hadžića, a posebno za ubistvo 14 hadžićkih Bošnjaka ekshumiranih iz masovne grobnice Đurđevača na Igmanu”, navodi to glasilo.

Čitav tekst, na koji bi nadležni državni organi morali hitno da reaguju, pročitajte OVDJE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve