Predsjednik SO Budva Krsto Radović zaključio je rad današnje sjednice na kojoj se raspravljalo o smjeni prvog čovjeka Opštine Marka Carevića i zakazao nastavak za 29. jun – u 12 sati.

 

Odbornici opozicije prethodno su napuštili sjednicu jer, kako je saopšteno iz DPS-a, nije bilo volje da se ispoštuje rok i glasa o smjeni Carevića do ponoći.

“Nije bilo volje da se pristupi glasanju i ispoštuje rok, zato ćemo mi napustiti ovu sjednicu, a o daljim koracima – obavijestićemo javnost”, kazala je odbornica DPS-a Snežana Kuč.

Vrijeđanje Džakovića

Predsjednica Crnogorske Anđela Ivanović tražila je da rasprava bude završena u roku.

“Prijedlog do 12 sati mora biti stavljen na glasanje, ako se to ne desi – sva odgovornost ide na predsjednika SO”, rekla je Ivanović.

Odbornica DPS-a Snežana Kuč je kazala da traži javno glasanje – prozivkom.

“Da je u pitanju samo smjena Carevića, ne bih glasao za to”, rekao je odbornik DPS-a Gojko Ljubanović i podsjetio da nije potpisao inicijativu za smjenu Carevića.

“Rekao sam da neću glasati za Carevićevu smjenu dok se ne sastanu organi moje partije i ne vidimo o čemu se radi. Kompletan Izvršni odbor i Klub odbornika prihvatili su – ako se smjenjuje vlast, da se smjenjuje cijela vlast”, naveo je on.

Ljubanović je kazao da smatra da trenutna vlast u Budvi nije dobro radila svoj posao.

Izlaganje Stevana Džakovića više puta je prekinuto zbog dobacivanja i uvreda na njegov račun.

“Nijesam član nijedne političke partije, ni DPS-a, još ni Crnogorske, a Bogu hvala – ni ove đe sam bio”, rekao je Džaković.

“Ako budete član DF-a i budete razmišljali svojom glavom, desiće vam se da budete maltretirani kao Stevan Džaković i njegova porodica”, dodao je on.

“Krizu vlasti su izazvali Andrija Mandić i Aleksa Bečić, jer nijesu sproveli ono što su obećali – otvorene izborne liste”, kazao je on.

“Ovdje sam da podržim Crnogorsku, jer je najveća kuražnost kod njih”.

“Ja tražim od SDT-a da provjeri navode koje je Carević ovdje izložio”, dodao je Džaković.

“To što ste Vi uradili, gospodine Džakoviću, jeste politička korupcija i prekrajanje volje birača”, kazao je Dragan Krapović iz Demokrata.

Predsjednik Opštine Marko Carević kazao je da se danas u Budvi brani Crna Gora te da je zato pozvao jednog od lidera DF-a Milutina Đukanovića da uzme učešće, ali da to Statut ne dozvoljava.

Carević je za govornicom nastavio da vrijeđa nezavisnog odbornika Stevana Džakovića i naziva ga lopovom, na šta je predsjednik SO kazao da je to dozvoljeno.

“Moju smjenu tražite jer se bojite naših rezutata”, naveo je on.

“Ono što ste vi, ja mogu biti kad god hoću, a vi ne možete biti ono što sam ja”, rekao je Carević.

Ivanović: Imam pravo da podržavam Zakon o slobodi vjeroispovijesti i da me crkva ne zanima kao Carevića

Kako je kazala Anđela Ivanović iz Crnogorske, u ime predlagača, inicirali su smjenu iz više razloga. Samo jedan od njih su, kako je rekla, brojne afere u kojima se Carević pominje.

”Ja imam pravo da mislim drugačije, ja imam pravo da podržavam Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ja imam pravo da me crkva ne zanima koliko njega, ja imam pravo da mislim kako ću da živim i preživim, o razvojnim projektima”, kazala je ona i dodala da osim toga što je mnogo drugih razloga za inicijativu o razrješenju, tu su i one lične kvalifikacije koje je Carević uputio članovima Crnogorske od toga da je zahvaljujući njima dobio priliku da vodi grad do toga da su predstavnici Crnogorske neradnici.

Carević: Svi na balu ne možete se boriti za ovu zastavu kao ja, Crnogorci su moja braća, niko mi nije bliži

Carević je u svom izlaganju kazao da je danas posrijedi pokušaj prekrajanja volje građana Budve.

”Na neke konstatacije i optužbe mi je zaista mizerno i da odgovaram. Svako od nas nosi svoj krst pa će svako odgovarati za ono što je učinio. Ja sam dijete iz porodice koja je uvijek išla u crkvu i kršten sam 1966, tri mjeseca nakon rođenja i između fotelje i crkve biram moju SPC, biram svoju vjeru, koju neću prodati za večeru. Moram da kažem da ne postoje nikakve političke kombinacije koje bi me mogle posvađati sada sa mojim rođacima Crnogorcima. Ovo je moja država Crna Gora i ja se za nju borim na svoj način”, kazao je on.

”Meni je jasno, najveći problem su sad litije. Svi ste znali ko sam i što sam, dali ste mi podršku, a nijeste morali. Ja nemam dilemu kada je u pitanju moj srpski narod ovdje u Crnoj Gori. Sve oči su danas uprte u Budvu, kao da se smjenjuje predsjednik Vlade, a ne jedan predsjednik opštine. Cilj je da se otme volja građana, ja vam sada kažem da u tome nećete uspjeti. Imate priliku da se demokratski ponašate prema građanima, a to je da idemo na izbore”, poručio je Carević.

”Ovo je moja država, pogledajte kako se ovdje vijori ova zastava, ja sve poštujem, ja se za nju borim na svoj način, da se svi skupite sad na balu ne možete se boriti za nju kao što se borim ja. Vi ste meni rođaci Crnogorci i niko meni nije bliži od vas. Kažu da ja oću da rušim Crnu Goru, kako ja da rušim moju kuću? I sad su litije problem, sad je 200.000 ljudi ludo. Ja nisam planirao, ali sad hoću, kandidaovaću se i na sljedećim izborima”, kazao je on.

Carević je u svom obraćanju vrijeđao nezavisnog odbornika Stevana Džakovića.

“Ti si, Dzakoviću, bio na listi koju sam ja nosio. Tražim da vratiš mandat. Ti si gospodine Džakoviću licemjer, jedan lopov, lažov, gospodin politička prostitutka. Ti si gospodine lopove sinonim divlje gradnje. Prije 20 dana si divlje gradio i molio me. Ja sam kazao da mora da bude po zakonu. Ti se gospodine lopove zalažeš za otvorene liste, evo ti prilika i formiraj svoju listu i idi na izbore”, poručio mu je Carević.

“Vjerovatno si gospodine lopove Džakoviću dogovorio otimanje imovine porodici Rafailović na ostrvu Sveti Nikola. Vitez, a ja kažem plačkonja iz hotela Blue star, će vam u tome pomoći”, kazao je Carević.

Nakon toga Carević se lično obratio i Gojku Ljubanoviću iz DPS.

“Ljubanoviću, nisam te nikada zvao, već samo onda kada je objavljeno da nisi potpisao inicijativu. Tada sam ti rekao da nemaš nikakvu obavezu prema meni i da te jednostavno rasteretim. Ti si mi tada rekao da prolaziš torturu već dva mjeseca. Mi smo Grbljani, znamo se. ovo liči da ste istrgovali, vaša partija je sinonim trgovime i ne zamjeravam vam”, kazao je Carević.

On je poručio Ljubanoviću da nije lijepo u 67. godini priča neistine.

“Na televiziji ste rekli da Vas niko nije pritiskao, a meni ste ispričali da ste prošli torturu. Znate, ja imam životinje i od njih je najvažnija koža, meso, dlaka, đubrivo, a šta je važno od čovjeka. Nije ni koža, ni dlaka… već najveća vrijednost je riječ, mirna savjest i istina”, kazao je Carević.

Naveo je da je došlo vrijeme moralnog posrnuća.

“Ljubanoviću, ima jedna izreka kod nas Grbljana – od tuđega lije tuga”. U Grblju smo se podizali i Vi i ja da ne otimamo tuđe. Žao mi je što ste sada u ovome. Mislio sam da mi u Grblju poslije moga seljanina (prim. aut. Svetozar Marović) nećemo imati biše političkih katastrofa. Ovo vama nije trebalo. Pozivam vas, da neko ko je najstariji ovdje riješi ovu sprdnju i date glas za skraćenje mandata i idemo na izbore”, kazao je Carević.

Sjednica ranije prekinuta zbog problema sa obezbjeđenjem

Podsjetimo da je ranije danas sjednica prekinuta zbog toga što nije bilo obezbjeđenja na SO, pa se za javni red i mir morala pobrinuti policija.

”Iz policije mi je stigao dopis da agencija koja inače obezbjeđuje zgradu opštine danas nije u mogućnosti da obezbjeđuje ovaj skup, te da preduzmem sve mjere i radnje kako bih obezbijedio nesmetan rad Skupštine. Tako da ću da pokušam da omogućim pojačano obezbjeđenje na ovoj sjednici”, kazao je ranije danas predsjednik SO Budva Krsto Radović.

Sjednica je nastavljana nakon sat i po.

”Raspoloživa sredstva koja je opština mogla da obezbijedi su tu i stvoreni su uslovi da sjednica SO Budva bude nastavljena”, kazao je predsjednik SO Krsto Radović uz ocjenu da više nije mogao da uradi kada je posrijedi obezbjeđivanje današnje sjednice.

Ispred šatora u kojem se sjednica održava raspoređeni su bili pripadnici policije.

Podsjetimo da je 17 odbornika (DPS, Crnogorska, SD i nezavisni odbornik Stevan Džankić) tražilo od policije da im obezbijedi normalne uslove za rad.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve