Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Pokrenut novi projekat podrške Kraljevine Norveške evropskoj integraciji Crne Gore

Projekat ''Znanjem za refromu na Zapadnom Balkanu'', finansira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Kancelarija UN-a za projektne usluge (UNOPS) sa sjedištem u Beču

Pokretanjem novog projekta „Znanjem za reforme na Zapadnom Balkanu“ Norveška će nastaviti da pruža dragocjenu podršku reformskim aktivnostima na putu Crne Gore ka EU, ali i cijelom Zapadnom Balkanu, saopšteno je na Nacionalnoj inicijalnoj radionici projekta koja je održana u Budvi.

Projekat „Znanjem za refromu na Zapadnom Balkanu“, finansira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Kancelarija UN-a za projektne usluge (UNOPS) sa sjedištem u Beču. Petogodišnji projekat će biti usmjeren na sprovođenje reformskih aktivnosti u procesu pristupanja država Zapadnog Balkana EU, kroz razmjenu znanja, iskustva i dobrih praksi u pregovaračkom procesu. Uz regionalnu dimenziju, projekat će biti usmjeren na individualne potrebe i ključne prioritet svake od država regiona u sprovođenju reformi na putu ka EU.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić je istakla da Crna Gora, kao najnaprednija država kandidat, ima obavezu i odgovornost da sa zemljama regiona dijeli svoja iskustva i znanja stečena tokom pregovora s EU, te da je kreiranje platformi znanja najveća vrijednost projekta.

„Za Crnu Goru je veoma važno da se kroz projekat adresiraju sljedeći ključni prioriteti: podrška usmjerena na najzahtjevnija poglavlja pravne tekovine EU, snaženje mehanizama za usklađivanje domaćih propisa s pravnom tekovinom EU i pripremu crnogorske verzije pravne tekovine EU, kao i unapredjenje planiranja politika za bržu evropsku integraciju, uključujući jedinstven sistem donatorske podrške“, kazala je Kordić.

Ona je naglasila je da su ovi prioriteti ključni za efikasno funkcionisanje pregovaračke strukture Crne Gore, kao glavnog korisnika projekta, a sve u cilju nastavka sprovođenja snažnih reformskih aktivnosti na putu ka EU.

Direktorica Kancelarije UNOPS u Beču Freja fon Grote je naglasila da ovaj projekat ima za cilj da podrži institucije u državama Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU, te da je incijalna radionica prvi korak ka definisanju prioritetnih potreba država korisnica ovog projekta.

„Crna Gora kao najnaprednija država u procesu pristupanja EU ima jaku bazu za razmjenu iskustva sa ostallim državama regiona u procesu pregovora, a svakako da će kroz ovaj projekat biti obezbijeđena i ekspertska podrška u cilju daljeg jačanja kapaciteta države za dalji tok reformskih akrivnosti“, zaključila je fon Grote.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve