Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Podrška Francuske vjetar u leđa reformskim naporima Crne Gore

Trodnevna posjeta ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Parizu završena je susretom sa Klemanom Bonom, državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove, gdje je potpisan Sporazum o saradnji sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD), čije je prisustvo na Zapadnom Balkanu, kako je istakao šef crnogorske diplomatije, izuzetna šansa za ostvarivanje konkretne saradnje između te zemlje i našeg Regiona.

“Poruke ohrabrenja Francuske, kao istaknute članice EU, za nas su od ključne važnosti, pri čemu posebno cijenimo posvećenost francuskih partnera ekonomskom napretku Zapadnog Balkana. U prilog tome govori i potpisivanje Sporazuma kojim je planirano da Francuska razvojna agencija ove godine u našoj zemlji započne aktivnosti kroz projekat vrijedan 50 miliona eura. Ova činjenica predstavlja jasan signal posvećenosti Francuske”, rekao je Radulović.

Državni sekretar za evropske poslove Bon izrazio je zadovoljstvo susretom sa ministrom Radulovićem.

“Francuska želi da ojača bilateralne odnose sa Crnom Gorom, a to ćemo učiniti zahvaljujući Sporazumu o saradnji sa Francuskom razvojnom agencijom, što će nam omogućiti da povećamo investicije. Razgovarali smo o načinima na koje ćemo u evropskim okvirima osnažiti naš zajednički rad i solidarnost. To ćemo učiniti i u oblastima koje u ovom trenutku predstavljaju izazov, kao što je pitanje bilateralne medicinske pomoći”, naveo je on.

Ministar Radulović istakao je važnost podrške Francuske integracionom procesu naše zemlje. U tom kontekstu, iskazao je spremnost Crne Gore da, naročito u periodu francuskog predsjedavanja EU u prvoj polovini naredne godine, intenzivira saradnju koja bi u slučaju naše zemlje rezultirala iskorakom na evropskom putu, dok bi za Francusku predstavljala simbol  otvorenih vrata Unije i značaja EU agende u složenim geopolitičkim okolnostima.

Šef crnogorske diplomatije jasno je iskazao poruku o odlučnosti Crne Gore da se kroz dinamične reforme, posebno u oblasti vladavine prava, ostvare svi preduslovi kako bi upravo naša zemlja postala prva sljedeća članica Evropske unije.

Govoreći o novoj metodologiji pregovora, koja je dominantno oblikovana francuskim pozicijama, on je poručio da je Crna Gora odlučna da je primijeni na najbolji mogući način i da vjeruje da će na tom putu Francuska ostati partner i prijatelj naše države.

U tom kontekstu, državni sekretar za evropske poslove Bon rekao je da je perspektiva Zapadnog Balkana u EU neupitna, te da nova metodologija ima naglašenu političku dimenziju. On je objasnio da u tom smislu Francuska podržava održavanje međuvladinih konferencija, a prva će biti tokom portugalskog predsjedavanja Savjetu EU u junu.

Francuski zvaničnik istakao je da njegova zemlja želi da bude aktivnija u Crnoj Gori kroz jačanje odbrambene, kulturne i ekonomske saradnje, kao i da planira posjetu našoj državi.

Radulović je dodao da je, uz ostvareno savezništvo u NATO, za Crnu Goru ključna i dobrosusjedska politika na Zapadnom Balkanu. U tom smislu, izdvojio je uspješno predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom, iskazavši spremnost da bliže sarađujemo sa Francuskom u okviru Unije za Mediteran.

Kao prioritetna privredna aktivnost, turizam je bio tema i ovog susreta u Parizu. Radulović je rekao da smo zainteresovani za intenzivniju promociju Crne Gore kao atraktivne destinacije za francuske turiste, podsjetivši da je u 2019. godini našu zemlju posjetilo više od 100.000 Francuza, te da je ključni element oporavka naše ekonomije upravo obnova turističkih konekcija.

Posebno naglasivši da je zbog pogodnih poreskih stopa Crna Gora interesantna i izuzetno atraktivna adresa za francuska mala i srednja preduzeća, šef crnogorske diplomatije uputio je poziv francuskim investitorima u oblasti hotelijerstva, turizma, obnovljive energije i zaštite životne sredine da razmotre prednosti investiranja u našu zemlju.

Tokom sastanka zvaničnika iskazano je interesovanje da se politički susreti između dva ministarstva posvećena vanjskim poslovima nastave i budu potvrda kvalitetnih bilateralnih odnosa koji bi, kako je rezimirajući rekao Radulović, u budućnosti dobili svoju punu valorizaciju u privredno-ekonomskoj, turističkoj, obrazovnoj, odbrambenoj, kulturnoj i sportskoj dimenziji.

“Na kraju, želio bih da izrazim zadovoljstvo trodnevnom posjetom Francuskoj, koja u izazovnom vremenu, predstavlja vjetar u leđa našim reformskim naporima, kao i podstrek evropskom putu i daljem razvoju Crne Gore”, zaključio je ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve