Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Podrška Crne Gore Ukrajini: Poštovati Međunarodni sud pravde

''Rusija mora da odgovara za svoje postupke''

Crna Gora, zajedno sa još 43 zemlje i zvaničnim Briselom, dala je podršku Ukrajini u postupku protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Ponavljamo našu podršku molbi Ukrajine kojom se pokreće postupak protiv Ruske Federacije pred Međunarodnim sudom pravde prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, kojom se želi utvrditi da Rusija nema zakonsku osnovu za preduzimanje vojne akcije u Ukrajini na osnovu nepotkrijepljenih navoda o genocidu”, navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja potpisnica.

Ističe se važnost tog postupka i ponovo poziva Rusija da odmah obustavi vojne operacije u Ukrajini, kako je naložio Sud u svojoj Naredbi o privremenim mjerama od 16. marta 2022.

“Kao što je Sud više puta naveo, njegove naredbe o privremenim mjerama su pravno obavezujuće za strane u sporu. Stoga, nepoštovanje naloga Suda od 16. marta 2022. predstavlja dalje kršenje svojih međunarodnih obaveza od strane Rusije”, piše u izjavi podrške.

Takođe, pozdravljaju se napori Ukrajine da osigura da se međunarodno pravo poštuje i da Međunarodni sud pravde može da ispuni svoju osnovnu funkciju promovisanja mirnog rješavanja sporova.

Poručuju da Rusija mora da odgovara za svoje postupke.

“S tim u vezi, smatramo da rusko kršenje međunarodnog prava uključuje njenu međunarodnu odgovornost i da gubici i šteta koju je Ukrajina pretrpjela kao rezultat ruskih kršenja međunarodnog prava zahtijevaju punu i hitnu reparaciju od strane Rusije, u skladu sa državnim zakonom. Još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da istraži sve opcije za podršku Ukrajini u njenom postupku pred Međunarodnim sudom pravde”, navodi se izjavi koju je potpisala i Crna Gora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve