Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Podnijeta krivična protiv članova DIK-a

Iz te partije navode da su oni odbili da verifikuju mandat poslanice Građanskog pokreta URA Suade Zoronjić

Svi poslanici nove parlamentarne većine, njih 41, podnijeli su danas krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv članova Državne izborne komisije (DIK), saopšteno je iz GP URA.

Iz te partije navode da su oni odbili da verifikuju mandat poslanice Građanskog pokreta URA Suade Zoronjić.

Prijava je, kako su kazali, podnijeta protiv predsjednika DIK-a Alekse Ivanović, kao i NN lica kao organizatora kriminalne organizacije, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, kao i druga krivična djela.

“U prijavi se navodi da je Skupština Crne Gore obavijestila DIK da je na četvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja, 28. decembra, konstatovala prestanak mandata poslaniku Filipu Adžiću sa izborne liste koalicije Crno na bijelo, čime mu je prestala poslanička funkcija, zbog čega je potrebno sprovesti postupak za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta, u skladu sa članom 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Uz predmetni zahtjev Državnoj izbornoj komisiji dostavljena je sva neophodna propisana dokumentacija”, navodi se u saopštenju.

“U pitanju je samo akt verifikacije – izvještaj, kojim se konstatuje kao nesporna činjenica da upražnjeni poslanički mandat pripada narednom kandidatu prema redosljedu sa konstituenta liste kojoj pripada – u konkretnom slučaju, Suadi Zoronjić. Državna izborna komisija je u obavezi da konstatuje navedenu činjenicu i dostavi Izvještaj Skupštini Crne Gore o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta, tako da ista nema aposolutno nikakvu nadležnost da procjenjuje da li je takav zahtjev osnovan ili ne”, navode iz Ure.

Poslanici nove parlamentarne većine ističu i da su članovi DIK-a, umjesto da konstatuju činjenično stanje i Skupštinu o tome obavjeste, kako bi funkcionisala u punom kapacitetu u skladu sa nespornom izbornom voljom građana i građanki Crne Gore, postali članovi kriminalne organizacije koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna.

“Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović obavijestio je predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića da DIK ,,nije u mogućnosti da dostavi izvještaj o popuni poslaničkog mandata iz razloga što predlog nije dobio potrebnu većinu članova Državne izborne komisije“. Na taj način, suprotno obavezi utvrđenoj Zakonom o izboru odbornika i poslanika, predsjednik i članovi Državne izborne komisije sproveli su organizovano kršenje zakonskih i ustavnih normi, preuzimanjem prava građana i građanki Crne Gore da konstituišu sastav Skupštine Crne Gore, što predstavlja očiglednu zloupotrebu službenog položaja”, kazali su Ure.

Dodaju da su članovi DIK-a tako, “uz odobravanje Ivanovića koji ih nije upozorio na nezakonito djelovanje, već je sam bio ‘uzdržan’ po saznanju potpisnika ove prijave, preuzeli ovlašćenja drugih državnih organa tj. sudova”.

“Indikativna je činjenica da su navedeni članovi predstavnici političkih partija DIK-a, te da je očigledno da su svoje djelovanje podredili interesima partije koja ih je predložila. Takvom njihovom postupku prethodila je politička odluka njihovih partija da napuste plenarnu salu Skupštine i da dalji tok bojkotuju, dok je nosilac izborne liste DPS-a i poslanik Duško Marković javno objavio, obraćajući se prisutnim građanima ispred Skupštine, da toga dana glasanja o predmetnom zakonu neće biti, čime je jasno potvrdio da se radilo o dobro uigranom i pripremljenom scenariju prema kojem su članovi DIK-a trebali da izvrše takav plan, što su i pristali da urade”, precizira se u prijavi.

U GP URA navode da takvim protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti, kako se još navodi, predsjednik i članovi Državne izborne komisije, pokušali su da određenoj političkoj grupaciji pribave i obezbjede znatnu političku korist i nanesu štetu zakonodavnom domu Crne Gore.

“Pritom, bezobzirno su pristali na posljedice nesagledivih razmjera koje je ovakvo nezakonito i protivustavno djelovanje moglo proizvesti kod građana”, navodi se u saopštenju.

U krivičnoj prijavi se još navodi da, zbog činjenice da bi blokada rada Skupštine koristila interesima isključivo jedne političke grupacije, iz takvog nezakonitog postupanja prijavljenih proizilaze osnovi sumnje da je upravo NN lice organizovalo kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali predsjednik i članovi Državne izborne komisije, radi sticanja nezakonite moći.

“U njoj je svaki član imao unaprijed određen zadatak ili ulogu, pri čemu je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme, uz postojanje i primjenu određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova. Zbog svega navedenog, zahtijevamo da što hitnije preduzmete sve radnje iz okvira Vaše nadležnosti, kako bi se ispitali navodi krivične prijave i zaustavilo dalje nezakonito djelovanje koje predstavlja nezapamćen atak na osnovne principe demokratije i ustavnog uređenja Crne Gore”, zaključuje se u prijavi SDT-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve