Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

PODGORIČKA SKUPŠTINA 2020 Iz drugog pokušaja ozakonjena otimačina crnogorskih crkava i manastira!

Na današnjoj sjednici koju je crnogrska javnost već prozvala reprizom sramne podgoričke skupštine, 41 poslanik glasao je za izmjene zakona, prema kojima se Srpskoj crkvi zakonski odobrava otimanje crnogorske teritorije, crkava i manastira

Skupština Crne Gore ponovo je izglasala zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Na današnjoj sjednici koju je crnogrska javnost već prozvala reprizom sramne podgoričke skupštine, 41 poslanik glasao je za izmjene zakona, prema kojima se Srpskoj crkvi zakonski odobrava otimanje crnogorske teritorije, crkava i manastira. Poslanici opozicije nijesu prisustvovali sjednici.

Procjenjeno je da će Crna Gora usvjajanjem ovog akta subverzivnoj organizaciji Srpskoj crkvi legalizovati okupaciju oko 50 kvadratnih kilometara zemljišta i stotina vjerskih i drugih objekata.

Predsjednik države Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje ovaj zakon zbog mnogih propusta koji su pratili njegovo izglasavanje krajem prošle godine. Đukanović međutim, sad i ako ne potpiše ovaj zakonski akt, on će postati važeći po automatizmu.

Poslanici vladajuće većine, njih 41, koji su glasali za otimačinu crnogorskih crkava i manastira su:  Nebojša Medojević, Marko Milačić, Simonida Kordić, Vladimir Joković, Maja Vukićević, Vladimir Dobričanin, Branko Radulović, Milun Zogović, Branka Bošnjak, Slaven Radunović, Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović, Danijela Đurović, Milan Knežević, Vladan Raičević, Jovan Jole Vučurović, Jelena Božović, Dragan Ivanović, Radoš Zečević, Marko Kovačević, Jovanka Bogavac, Dragan Bojović, Dragan Vukić, Milo Božović, Maksim Vučinić, Milosava Paunović, Dejan Đurović, Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Zdenka Popović, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Danilo Šaranović, Tamara Vujović, Albin Ćeman, Vladimir Martinović, Miloš Konatar, Božena Jelušić, Srđan Pavićević, Suada Zoronjić.

Pored ovog, usvojeni su i zakoni o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Za zakone je glasao 41 poslanik, nije bilo uzdržanih ni glasova protiv.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na početku sjednice rekao je da je juče popodne  primio, kako kaže, skandalozan dopis predsjednika Ustavnog suda.

“U tom dopisu on traži da Skupština Crne Gore dostavi odgovor, u odnosu na predlog za ocjenu ustavnosti odluke o obrazvanju odbora za sveobuhvatnu reformu, u roku od 15 dana. Jasno vam je da u vanrednom zasijedanju Skupština ni teoretski ne može, u tom roku, da utvrdi akt koji će značiti odgovor Ustavnom sudu u odnosu na navode koji su navedeni u predlogu za ocjenu ustavnosti”, rekao je Bečić.

Bečić navodi da ”neko želi da najviši zakonodavni doma u CG bude onemogućen u sprovođenu svojih nadležnosti, jer mi moramo da poštujemo Ustav i Poslovnik”.

”A neko nam nameće rokove koji su suprotni svemu onome što je obaveza i pravna osnova za postupanje ovog visokog doma. Uvjeren sam da iza ovog zahtjeva koji je potpisao predsjednik suda, stoji sutkinja Desanka Lopičić”, kaže Bečić.

Bečić je rekao da se skandalozna namjera Ustavnog suda se jasno manifestuje u njegovom aktu kojim se po prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma traži od Skupštine da u roku od 15 dana dostavi odgovor o podnesenom predlogu za ocjenu ustavnosti akta Skupštine, sa pratećom dokumentacijom.

”Ako imamo u vidu da je Ustavni sud prethodno učinio na Predlog poslanika DPS-SDP-SD-BS za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, namjere ovog suda postaju očigledne”, kazao je Bečić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da se radi o ”partijskim vojnicima”.

”Mislim da ovdje ima posla i za policiju i za tužilaštvo”, kazao je on.

Đukanović vratio zakon na doradu

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je u reprizi sramne podgoričke skupštine 29. decembra prošle godine usvojila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti, čime je ispunjen amanet negatora Crne Gore i Crnogoraca i duhovno-političkog oca nove vlasti Amfilohija Radovića.

Za ovu sramnu odluku i tada je glasao 41 poslanik vladajućih koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo.

Izdajnička akcija obavljena je pod okriljem mraka, kako se to obično i radi kad je u pitanju neka vrsta pljačke, uz kršenje odredbi skupštinskog Poslovnika i odluka DIK-a. Jer niti je poslanica vladajuće većine Maja Vukićević koja je bila u samoizolaciji zbog koronavirusa imala legitimitet da obezbjedi plenarni kvorum, niti je DIK odobrio izbor Suade Zoronjić na poslaničko mjesto koje joj je ustupio isprepadani Filip Adžić iz URA-e.

Stoga i ne čudi što je sporni zakon  predsjednik države Milo Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Aristos
20.01.2021-10:02 10:02

Nadam se da Božena neće – po drugi put – “ubiti” CG? Zaista nije jasno kako joj nije jasno da je podjela crkava na “tradicionalne” i “nove” kristalno jasna diskriminacija? Ustav kaže da svi građani imaju ista prava i obaveze (koje niko ne pominje?) – zašto ne i Crkve? U čemu je razlika? Ustavom se zabranjuje i svaka diskriminacija među građanima -zašto se onda pravi podjela – odnosno, diskiminacija – između “tradicionalnh” (koje ne moraju da se registruju, odnosno da poštuju zakone CG) i “novih” crkava? Na stranu pitanje utvrđivanje pitanja vlasništva crnogorskih crkava (po kojoj osnovi to mogu biti… Pročitaj više »

BMX
20.01.2021-13:51 13:51

Ocigledno da Bečić narusava Ustav na nacin. sto sebi dozvoljava kao predsjednik Skupštine – zakonodavne vlasti, da komentariše odluke Ustavnog suda koji je po Ustavu zasebna grana vrhovne sudske vlasti. Da li je u pitanju neiskustvo,neznanje ili osionost i drskost ili kombinacija svega toga vrijeme se pokazati. Ocigledno da zure da sto prije ozakone nezapamćenu pljacku i otimacinu svoje drzave predajući u vlasništvo , raspolaganje i upravljanje svoje crkve, manastire i nekretnine crkvi strane drzave sa sjedištem u stranoj zemlji i njenom glavnom gradu sto je nezapamćen i dosad nezabiljezen presedan u svjetskoj istoriji. 1918 g smo sami sebe ugasili,… Pročitaj više »

antun
20.01.2021-14:21 14:21
Reply to  BMX

Ukoliko ne priznaju Ustavni Sud ,onda je apsolutni vladar predsjednik Đukanović,jer ne potpisivanjem zakona izglasanih u Skupštini,Skupšina nema kome poslati da li se njegovo odbijanje kosi sa Ustavom ili ne,te ga zbog toga razloga ne može ni smijeniti.

Kascelan Bosko
20.01.2021-16:45 16:45

Svim negatorima crne gore od nje mozete da dobijete sto su vasi vise puta dobili. A crnogorske svetinje koje su pokradeni bice vraceno kad tad

TUTA
20.01.2021-17:56 17:56

Slobodno mogli ste poc i u skupstinu srbsku u SRBIJI da to izglasate ako va ga uvazimo MI! Sad mozete radit sta hocete sami sa sobom pricajte i odlucujte sa nama sesti vise necete!!

toto
20.01.2021-19:23 19:23

Prva je podigla crnu ruku JELUSIC PA SUADA ZORONJIC A ZADNJA MAJA VUKICEVIC na videosnimak !!

džudović
20.01.2021-19:49 19:49

Odvratnoća na djelu. Nevjerovatno je da predsjednik skupštine ocjenju akt Ustavnog suda kao skandalozan i da javno proziva i optužuje sudiju izvjestioca. On se ponaša kao da je na sjedniku u Balabanima. Započeo je pritisak na Ustavni sud. Poslanici su koristili proceduralna javljanja da pljuju po Ustavnom sudu. Sa ovom vlašću i njenim ponašanjem ne ličimo na državu, više na nasilnu plemensu zajednicu.

Deni
20.01.2021-21:53 21:53

Ovo je bila samo formalnost za javnost. Znaju oni da ovaj Zakon nece proci ali su glasali zbog njihovih glasaca i SPC. Ne moze Predsjednik otudjiti Crnogorske vjerske objekte, to je suludo.