Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

PODGORIČKA SKUPŠTINA 2020 Pod okriljem mraka na silu ozakonjena odluka o otimanju crnogorskih crkava i manastira!

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, ali i veliki dio crnogroskih građana, uporedili su ovu sjednicu sa sramnom Podgoričkom skupštinom, jer danas poslanici nove teokratske vlasti treba da donesu odluku da Srpka crkva zadrži ogromnu imovinu koja je oteta od Crne Gore

Skupština Crne Gore usvojila je u noći između ponedjeljka i utorka izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti, prema kojima se Srpskoj crkvi aminuje otimanje crnogorskih crkava i manastira. Za ovu sramnu odluku glasao je 41 poslanik vladajućih koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo. Glasanje o izmjenama zakona o slobodi vjeroispovjesti završeno je u 2 sata i 30 minuta. Opozicija nije prisustvovala sjednici.

DPS je poručio da je večerašnja sjednica parlamenta nelegitimna, a SD smatra da je riječ o novoj Podgoričkoj skupštini, za Bošnjačku stranku je ovo pravno nasilje, a Liberali smatraju da se radi o novom državnom udaru.

Sama rasprava o izmjenama zakona trajala je neuobičajeno kratko.

Višesatni prekid sjednici i konfuzija oko poslanice Zoronjić

Podsjetimo, sjednica je je prekinuta jer je Državna izborna komisija trebalo da imenuje novog poslanika Skupštine Crne Gore. Poslanik pokreta URA Filip Adžić u ponedjeljak je podnio ostavku na poslaničku funkciju, a na njegovo mjesto trebalo je da bude izabrana Suada Zoronjić. Međutim, Državna izborna komisija večeras nije potvrdila mandat  Zoronjić. Protiv odluke da se potvrdi mandat bilo je pet članova DIK, dok su četiri bili za. Predsjednik DIK Aleksa Ivanović bio je uzdržan. Izvor iz  DIK-a, kazao je da su razlozi odbijanja  verikovanja mandata Suadi Zoronjić, to što parlament tokom današnjeg izjašnjavanja nije postupio po zakonu. Konstatovano je da ono što se desilo na današnjoj sjednici nije bilo po propisima, kazao je naš izvor.

Suada Zoronjić uprkos svemu je bila prisutna na sjednici. U sali je bio prisutan i premijer Zdravko Krivokapić.

Bečić je osudio ponašanje Državne izborne komisije i naveo da je Zoronjić počeo poslanički mandat.

Poslanici su nakon toga krenuli sa glasanjem o dnevnom redu. Odlučeno je da prijedlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti bude uvršten u dnevni red. Sa druge strane, Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici Ervina Ibrahimovića nije uvršten u dnevni red.

TOK RASPRAVE o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti

Vjerski poglavari Amfilohije i Irinej dali su živote da bi odbranili svetinje, kazao je ministar pravde Vladimir Leposavić.

Ponovio je da je ovo prva demokratska Vlada u Crnoj Gori.

Ovim izmjenama stvaraju se uslovi da prestane pravno nasilje koje vodi poništavanju čovjeka i njegovih prava. Ovim zakonskim tekstom počinje nova era vladavine prava u CG, a samim tim CG nanovo počinje da postoji, kao ono što ona treba da bude i što jeste u ciljevima vašim i srcima.

Poslanik DF-a Marko Kovačević kazao je da je ovo završni ekser u kovčeg DPS-a.

Boris Bogdanović kazao je da je “zlokobni Zakon o slobodi vjeroispovijesti” posvađao CG. Kazao je da se ovim izmjenama pokušava ispraviti nepravda.

Božena Jelušić kazala je da “navodno mi odlučujemo danas između države i SPC – što nije istina”.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti započeo je spiralu zla koja je i danas nastavljena, navela je ona.

Sjednica je zakazana uz eksplicitno kršenje Poslovnika jer nije bilo kvoruma za održavanje plenuma, jer je jedna od poslanica vladajuće većine Maja Vukićević u samoizolaciji zbog koronavirusa, a poslanici opozicije neće prisustvovati sjednici.

Međutim, poslanica Maja Vukićević je podnijela zahtjev da učestvuje na sjednici online, a zahtjev joj je, kako je naveo predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, usvojen.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović rekao je da neće niko blokirati Skupštinu dok su oni u njoj. On je predao zahtjev za utvrđivanje kvoruma, a predsjednik Aleksa Bečić je, nakon prozivke, kazao da postoji kvorum. Sjednici ne prisustvuju poslanici opozicije.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, ali i veliki dio crnogroskih građana, uporedili su ovu sjednicu sa sramnom Podgoričkom skupštinom, jer danas poslanici nove teokratske vlasti treba da donesu odluku da Srpka crkva zadrži ogromnu imovinu koja je oteta od Crne Gore.

Više hiljada građana okupilo se ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici u okviru patriotskog skupa koji je organizovan zbog najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Da se Predlog zakona nađe u plenarnoj proceduri na sjednici Odbora glasali su poslanici vladajućih partija (DF, Demokrate, URA), dok su poslanici DPS-a kazali su da se odvija ”urušavanje države i njenih institucija” nakon čega su izašli iz sale.

Iako je bilo najavljeno pet tačaka dnevnog reda, poslanici će, kako je juče i potvrdio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, raspravljati i o Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Osim tog zakona, poslanici će se izjasniti o predloženim odlukama o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore, o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu, o prijedlozima finansijskih i planova rada za 2021. godinu nezavisnih regulatornih tijela – agencija za elektronske medije, za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, za nadzor osiguranja i Komisije za tržište kapitala.

Na dnevnom redu naći će se izbori i imenovanja, a poslanici bi trebalo da se izjasne i o kandidatima za vrhovnog državnog tužioca Lidiji Vukčević i Danijeli Marković.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lijepa CG
28.12.2020-17:45 17:45

SVAKA CE VAM BITI OVAKVA FUDBALSKA UTAKMICA (SRBIJA-MONTENEGRO) KAD JE GOD ZAKAZETE!!! BICE MEC BEZ IGRE STO MI TO NE PRIZNAJEMO !!

Glorija
28.12.2020-18:15 18:15

Najveca pljacka u istoriji Crne Gore,IZDAJA!!!

Milan
29.12.2020-07:52 07:52

imena 41 izdajnika i njihovih poglavnika na bilborde srama

Njegusica
29.12.2020-10:43 10:43

Stići će vas kletve predaka čije su vječno počivaliste jame i rupe hladnog krša naše domovine. “Izdaja! Izdaja! ” huče gore puste još jednom. Stići će vas pravda.

CGusrcu
29.12.2020-12:40 12:40

Sada nam trebaju masovni protesti koji će trajati danima i to ispred vlade. To je jedini način da se smijeni ova četnički fašistička vlada.