Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

POČETAK KONKRETNOG RADA NA REFORMAMA U DPS-u ”O kukavno srpstvo ugašeno”

Osim što je Đukanović jednoglasnim izborom za čelnika DPS-a potvrdio svoj autoritet, čini se da je na vanrednom devetom kongresu došlo do, ako ne radikalnih, onda očiglednih i konkretnih reformskih iskoraka. Najveći, ali ne i presudni, iskorak ka reformi partije urađen je time što se doskorašnji član predsjedništva Milan Roćen po prvi put neće naći na nekoj rukovodećoj funkciji

Domaća ali i regionalna javnost sa nestrpljenjem je iščekivala Kongres do skoro vladajuće, a sada pojedinačno najjače partije u Crnoj Gori koji je trebalo da odgonetne misteriju da li je Demokratska partija socijalista sposobna za unutrašnje reforme i predvođenje političke borbe protiv velikosrpske i klerikalne hegemonije koja prijeti crnogorskoj državi.

Uoči kongresa obavještajno-informativni klerofašistički krugovi u Crnoj Gori i regionu neumorno su, po dobrom starom oprobanom metodu, širili priče da je “Milo ovoga puta gotov” i da će svaki pokušaj reformisanja “dovesti do cijepanja DPS-a na više političkih klanova” što bi značilo konačan kraj ove partije.

Kongres prođe, DPS ostade. Propaganda o raskolu DPS-a i potpunom urušavanju autoriteta i političkom kraju Đukanovića ispostavila se kao još jedna propagandna balega u septičkoj jami obavještajno velikosrpskih-hegmonističkih propagandnih krugova.

FOTO: Medijabiro
Milo Đukanović: Dokazao da je njegov autoritet neupitan

Osim što je Đukanović jednoglasnim izborom za čelnika DPS-a potvrdio svoj autoritet, čini se da je na vanrednom devetom kongresu DPS-a došlo do, ako ne radikalnih, onda očiglednih i konkretnih reformskih iskoraka.

Istrošeni kadrovi

Predsjednik DPS-a i u narednom periodu biće Milo Đukanović, dok su za potpredsjednike partije izabrani Sanja Damjanović, Ivan Vuković, Jevto Eraković i Abaz Dizdarević. Osim promjena u rukovodećim strukturama, kongres je pokazao da je DPS čini se, konačno, dao šansu mlađim i novim snagama o čemu govori i podatak koji je juče nakon kongresa iznio potpredsjednik partije Ivan Vuković – u Glavnom odboru biće ogroman broj novih ljudi i preko 40 odsto žena.

U užem rukovodstvu ove partije neće se naći Mevludin Nuhodžić, Milutin Simović, Branimir Gvozdenović, Vlastimir Golubović, Halil Duković, Petar Ivanović i Aleksandar Žurić.

Međutim, najveći doprinos reformama i veoma zreo politički potez povukao je dosadašnji zamjenik predjednika DPS-a Duško Marković koji, po sopstvenom zahtjevu, više neće biti u užem predsjedništvu te partije, već će obavljati funkciju predsjednika Političkog savjeta.

Duško Marković i Milo Đukanović: Sa jučerašnjeg kongresa

Marković je odlučio da se povuče iz Predsjedništva partije što je veoma zreo i odgovoran politički potez, ali u neku ruku i očekivan nakon rezultata na prethodnim parlamentarnim izborima. Marković je, takođe, kako se spekuliše, odlučio da se povuče iz rukovodstva partije jer je uvidio da ga je skupo koštala saradnja sa određenim parapolitičkim medijskim krugovima za koje je mislio da može pridobiti u cilju jačanja patriotskih snaga u državi.

Jak udarac svetosavlju u DPS-u

Pored svega što je prethodno navedeno, najveći, ali ne i presudni, iskorak ka reformi partije urađen je time što se doskorašnji član predsjedništva Milan Roćen po prvi put neće naći na nekoj rukovodećoj funkciji u partiji.

Demorkatska partija socijalista od strane svog članstva ali i crnogorske javnosti najviše je kritikovana što je u svojim redovima baštinila takozvani ”svetosavski kadar”. Prigovarani su im  ustupci koji su činjeni ”profesionalnim Srbima” u zamjenu za podršku partiji.

Pogubnost takve politike postala je očigledna kada su na posljednjim izborima 30. avgusta prošle godine takozvani konvertiti omogućili klerofašističkim, hegemonističkim velikosrpskim strukturama da dođu na vlast.

Upravo je Roćen označen kao čovjek koji je u resorima koje je pokrivao baštinio nesposobne svetosavske kadrove koji su ”voljeli” Crnu Goru samo zbog privilegija.

Koliko je takozvanog svetosavskog kadra dvedeno u državnu upravu najbolje se vidi na primjeru Ministarstva vanjskih poslova koje je iz sive zone godinama bilo pod kontrolom Roćena. Nova klerofašistička izdajnička vlast nije morala da dovodi svoje kadrove jer su bogougodni svetosavci već pustili korjene u diplomatiji.  Tako je ministar Đorđe Radulović doveden još odavno u MVP kao “svetosavski spavač” po nalogu bivšeg ministra Milana Roćena i njegovih političkih aparatčika. Novoimenovani glavni pregovarač sa Evropskom unijom Zorka Kordić u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore radi od 2010. godine, kada je ministar bio upravo Roćen, čiji je ona kadar.

O gajenju svetosavlja u ministarstvu koje je ključno za spoljnopolitičko definisanje državnog identiteta pisaćemo u posebnom tekstu.

Opskurni antipatriota, čempresi i veze sa sivom zonom

Međutim, koliko je Roćenu stalo do Crne Gore najbolje se moglo zaključiti kada se pojavio snimak razgovora nekadašnjeg ambasadora SCG  u Moskvi sa Vukom Jeremićem koji je u tom trenutku bio na funkciji savetnika tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, inače perjanice hibridnog rata protiv Crne Gore.

Milan Roćen patriotski: “Jeb..mo majku Srbiji i Crnoj Gori”

Roćen je u prisnom razgovoru sa svojim prijateljem Jeremićem u jednom trenutku egzaltirano uzviknuo “Jeb..mo majku Srbiji i Crnoj Gori”. Toliko o patriotizmu i ljubavi prema državi. Samo je začuđujuće što još tada nije odstranjen sa svih državnih i stranačkih funkcija zbog ove antipatriotske, skaradne izjave.

Prekriženi DPS funkcioner takođe je poznat po nejasnom odnosu oko vlasništva nad Bemaxom. Takođe je ostala nerazjašnjena njegova relacija sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem, a treba napomenuti na veoma sumnjiv odnos sa nekadašnjim službenikom ANB-a Zoranom Lazovićem.

Ime sad već bivšeg funkcionera DPS-a Roćena vezuje se i za sječu čempresa u Baru, koja se kako saznaje portal Aktuelno  odvijala upravo nakon što je on dao naređenje da se počne sa sječom. Nije teško zaključiti da je interes bio da jedna građevinska firma na toj lokaciji gradi dječji vrtić.

Takođe treba podsjetiti da je, dok je bio ambasador u Moskvi, Roćen iznosio vrlo uvredljive stavove o uredništvu Radio televizije Crne Gore, kada je rekao da su novinari i urednici Javnog servisa “gluplji od goveda” i “bolesna bagra”, a ta televizija “najsramnija mrlja na istoriji Crne Gore”. Stoga je više nego jasno zašto je odlazak ovako kompromitovanog kadra dobar za DPS-a.

A sad na posao

Gradonačelnik Podgorice i novoizabrani potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković kazao je juče da je Kongres te partije bio za ponos, i nakon toga poručio – “sad na posao, da odbranimo Nikšić i vratimo Crnu Goru na pravi kurs”.

Ivan Vuković i Jevto Eraković: Izbori u Nikšiću najbolja prilika da se u praksi pokaže kako će se DPS nositi sa brutalnom propagandom i terenskim agitovanjem pripadnika službi iz okolnih dražva

U narednim danima vidjećemo kako će se u praksi odvijati Vukovićevo obećanje, jer njemu entizijazma ne nedostaje. Ali mladi energični potpredsjednik kao eventualno nova pokretačka snaga partije mora da zna da odlaskom Roćena i ostalih istrošenih, kompromitovanih kadrova nije završena priča o reformama.

Jedan od izabranih potpredsjednika DPS-a je i doktor Jefto Eraković koji je važio za kadar istrošenog političara Roćena, i pitanje je da li je možda na funkciju potpredsjednika bilo bolje dovesti nekog od mlađih kadrova željnih dokazivanja kao što su Andrija Nikolić ili Nikola Rakočević. Ali možda je u ovom trenutku procjena partije da je korisnije istaći iskusnije nekompromitovane kadrove.

Ipak, ostaje da se vidi da li će se Eraković oduprijeti svetosavskoj i destruktivnoj politici koju je personifikovao odlazeći kadar DPS-a. Njegovo ponašanje nakon izbora – nekalkulantski odnos prama novoj vlasti i vrijednostima na kojima počiva građanska Crna Gora (makar javno ispoljenim) daju razlog za optimizam.

U svakom slučaju, temelj reformi u DPS-u je udaren, ali one tek treba da se sprovedu u djelo. Mladi političari u najjačoj crnogorskoj partiji treba da pokažu konkretnim djelima da su dostojni, i prije svega sposobni, da naslijede stare kadrove.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
25.01.2021-12:30 12:30

Ovaj svetosavski prevarant i lupez “sakriveni Srbin”se napunio kao brod i sad ce “posteni”Rocko naci “angazman”pri svetosavskoj bagri, osoba ni vino ni voda,no podrsku mu je davao i sam vrh DPS,e sad gatajte ko je ovaj lik sto je zinuo “kao da zube plombira”.

Andjela
25.01.2021-13:24 13:24

Dosta puta smo se pitali ko je savjetnik gospodina Djukanovica! Koja je uloga bila Rocana?

Soros
25.01.2021-23:29 23:29

Zaboravili ste pored Jevta u ove Svetisavce i Damjanovicku da ukljucite. Ona nije spavac no je budna vrlo i vrlo srpski orjentisana. Provjerite sto je glasala na recerendumu i kakvi su joj stavovi o NATO (Cetinje, Skupstina).

DPS
26.01.2021-10:07 10:07

Aktuelno- Kumim vas bogom micite ono staro gore sto je zinulo sto vise ne zna ni kad je dan ni kad je noc vazda zijeva i nenaspavan !!!