Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici dobili zahtjev za skidanje imuniteta ministarki Injac

Na Odboru za bezbjednost i odbranu počelo je kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac na temu prikupljanje informacija o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursaza odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu

Na Odboru za bezbjednost i odbranu počelo je kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac na temu prikupljanje informacija o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursaza odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu.

Inicijativu je podnio poslanik SDP-a Raško Konjević.

On je rekao da je skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu dobio je danas zahtjev za skidanje imuniteta ministarki Oliveri Injac.

On je, obrazlažući prijedlog za saslušanje Injac, zamolio ministarku odbrane da makar ona poštuje parlament i odbor, nakon što se pozivu na saslušanje nisu odazvali premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, dodajući da joj je još ranije tražio određenu dokumentaciju, ali da je nije dobio.

Konjević je ministarki Injac kazao da nema nadležnost da utvrđuje propuste u postupcima Komisije za žalbe koja je poništila konkurs, što je, kako je kazao uradila obraćajući se Ministarstvu javne uprave.

Tražio je da mu objasni koja odluka je danas na snazi vezano za izbor kandidata.

– Imajući u vidu postupanje nadležnih sudova i komisije koju ste razriješili – rekao je Konjević.

Konjević je optužio Injac da je trgovala uticajem i nije poslala na školovanje sina specijalne tužiteljke Lidije Mitrović.

Bodovanje

Injac kazala je da ne zna kako se naučno zove to što neko čita oglase do jedne tačke, a onda prestane.

– Imamo situaciju da neko silom na sramotu hoće da vam instalira aferu i predstavi vas kao kriminalca – istakla je Injac, te dodala da su stvari namjerno konstruisane u javnosti i od nekih političara.

Injac je kazala da sve što je Konjević kazao netačno.

– Ne radi se ni o kakvim zloupotrebama. Razlikujemo se po tome što Vi odmah donesete zaključak, a onda pokušavate da utvrdite činjenično stanje – istakla je ona.

Obrazlažila je na koji način su bodovani kandidati, te da je Marko Mitrović imao manji broj bodova od dva prvorangirana kandidata.

Kazala je da priča o nepotpunoj dokumentaciji nije osnovana.

Pročitala je dopis direktorice podgoričke Gimnazije u kom piše da je Mitrović tražio prijevremeno izdavanje diplome i da tada njegovi rezultati nijesu bili verifikovani.

Ministarka Injac pročitala je i dopis danilovgradske Gimnazije u kom je obavještavaju da je drugorangirana kandidatkinja bila đak generacije i da je diplomu podigla nakon što su verifikovani rezultati.

– Nije tačno da su na obuku poslati lošiji kandidati, već oni koji su bili najbolji – istakla je Injac.

Mitrović, precizirala je, nema status kadeta jer nema potpisan ugovor sa Ministarstvom odbrane, te nije imao zakonsko pravo na žalbu na rezultate konkursa za odlazak na Vojnu akademiju u Grčkoj.

– Rekla sam da će ići najbolji i pošli su. To što u ovom trenu to nije bio on, ne znači da neće poći u okviru nekih drugih konkursa – kazala je Injac i dodala da Mitroviću želi sve najbolje.

Trgovina uticajem

Konjević je kazao da “očigledno u Vladi imaju problem sa odlukama drugih organa sa kojima nisu saglasni”.

– Draga ministarko Injac, odluke sudova se ne komentarišu, nego se sprovode. A kad sud kaže da je neko nadležan, ne možete Vi to pobiti. Vi ste doktor nauka i morali biste da znate da sud tumači zakon, a odluke suda treba da poštujete. A sud Vam je rekao da je mišljenja da je tužiocu data pogrešna pravna pouka i da spise predmete treba ustupiti Komisiji za žalbe, koja će tužbu uzeti kao žalbu i o njoj odlučiti – naveo je Konjević.

Naveo je da je u izvještaju komisije konstatovana da dva kandidata nisu dostavila potpunu dokumentaciju, a da je u konkursu koji je ona raspisala istaknuto da nepotpune i neblagovremene prijave neće biti razmatrane.

Ponovio je da je Injac trgovala uticajem jer je znala da je majka kandidata tužilac koji vodi predmet protiv nje, a koji je rezultirao zahtjevom za skidanje imuniteta.

Nakon što je Konjević rekao da joj nije prvi put da je u sumnji za kršenje zakona, kazala mu je da će iznijeti ono što je on radio dok je bio ministar.

– Ohrabrujem Vas da to uradite. Iznesite sve, ali Vas molim da me ne prekidate dobacivanjem, jer dobacivanje ne bi trebalo da bude manir jedne dame – kazao je Konjević.

Žalba neosnovana

Injac je rekla da je žalba neosnovana.

– Komisija za žalbe je prije izjašnjenja Ministarstva odbrane donijela odluku – istakla je ona.

Objasnila je da su im tražili da izjašnjenje dostave u roku od 48 sati, a da im je Ministarstvo odbrane dostavilo za 24 sata, ali je odluka već bila donijeta.

– Dajte molim Vas, zar mislite da sam se uopšte bavila takvim stvarima kao što je trgovanje uticajem… Vi ste vjerovatno u privatnim, poslovnim, političkim odnosima sa porodicom Mitrović, pa ih pitajte gdje su išli – rekla je Konjeviću.

Istakla je da je prethodni ministar raspisivao konkurs za dva kandidata, a slao osam.

– Pozvala sam Vas da se pozabavite kako je bilo prije, ako planirate da nastavite Vašu političku karijeru… Možda ćete naći nešto zanimljivo – rekla je Konjeviću.

Rekla mu je da bi to bilo dobro za njega kao političara, ističući da je on tada bio dio vlasti.

– Bolji ste vi prijatelj sa ocem toga momka, nego ja, jer ste ga zvali da bude gostojući predavač iz prakse na vašem predmetu. Sigurno ga nigdje nisam zvao da bude gostujući predavač iz prakse – odgovorio je Konjević Injac.

Ona je odgovorila da je imala 12 predmeta, tako da je imala i mnogo praksi i gostujućih predavača.

– Te činjenice koje vi iznosite su zaista smiješne i “rekla – kazala” insinuacije. Vrlo je važno da istaknemo vaše odnose kumovske sa porodicom Mitrović – ocijenila je Injac.

Konjević joj je odgovorio: “Bujrum”.

– Rekli ste prije sat da želite nešto da kažete, pa iznesite, bujrum – poručio je Konjević.

Injac je odgovorila da nisu optužbe, ne prejudicira, ali “postoje vjerovatno neke odluke koje su nekom nisu dopale u tom trenutku” koje je donosio kada je bio ministar.

Konjević je odgovorio da su njegovi kumovi Aleksandar Milačić i Damir Rašketić.

– Ako imate nešto protiv njih recite – kazao je Konjević ministarki, na šta mu je ona odgovorila da ih ni ne poznaje.

Položaj Bošnjaka u Vojsci

Poslanik Ervin Ibrahimović kazao je ministarki da nema potrebe da se na Odboru osjeća kao na optuženičkoj klupi, ali da je dobro da odgovori na sva pitanja, jer javnost treba da ima tačnu informaciju o čemu se radi, jer je odlazak kadeta na školovanje poprimio obrise afere.

– Očekujem od Vas da razumijete naše interesovanje… Mene kao predstavnika bošnjačkog naroda interesuje koliko je Bošnjaka na školovanju od kada ste Vi ministarka – pitao je Ibrahimović.

Knežević mu je kazao da je jedan dio pitanja van teme i da ga je već postavljao.

– Zasigurno nisam zadovoljan položajem Bošnjaka u Vojsci – odgovorio mu je Ibrahimović.

Dodao je da nema namjeru da zloupotijebi sjednicu, ali možda ova Vlada neće trajati do decembra pa neće imati priliku da pita tada.

Injac mu je, pored ostalog, odgovorila da je od 60 slučajeva iz prethodnog perioda na školovanje otišlo 27 kandidata koji to nijesu zasluživali.

Bošković: Nisam imao nepočinastava, a Vi se pogledajte

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković, koji je i bivši ministar odbrane, kazao je ministarki Injac da nema nikakvu potrebu da se toliko bavi njim i da tim pokušava da prikrije svoja nepočinstva, jer ih on, kako tvrdi, nije ni imao.

– A Vi se pogledajte – rekao je Bošković.

Dodao je da se informisao o kandidatu kog je pomenula i da to nije prvi put da se nakon pregleda u Danilovgradu nekom kandidatu konstatuju problemi sa vidom na specijalističkim pregledima u Grčkoj.

Bošković je pozvao Injac da se ne stavlja iznad sistema, naglasivši da su oni, kao državni funkcioneri obavezni da poštuju odluke sudova.

– Ovo što ste napravili u ovom slučaju je povreda pozitivnih pravnih propisa, kao i činjenica da je jedan mladi dečko diskriminisan – rekao je Bošković.

Injac je rekla da je već na sve odgovorila.

Ministarka je kazala Boškoviću da se njim niko ne bavi, ali da mora da vidi jesu li isti kriterijumi za procjenu njenog, njegovog i rada prethodnih ministara.

– Suština je da se provjere neke odluke – kazala je ona.

– Sve što treba da provjerite, provjerite, evo provjeravate 11 mjeseci… Ne znam da li Vi ne razumijete nas sa ove strane ili to namjerno radite? Ja mislim da Vama treba stručna pravna pomoć… Ne znam ko Vas savjetuje, ali Vas pogrešno savjetuje, navodi Vas na tanak led, a za to ćete samo Vi odgovarati – smatra Bošković.

Rekao je da je siguran da su na školovanje poslati odlični kandidati, ali da je siguran da je i treći kandidat vrhunski.

– Ako niste mislili da je taj kandidat dobar, zašto ste tražili treće mjesto? Da li je neko drugi uticao na Vas da tražite treće mjesto? Ako jeste, recite, pa da otvaramo drugu priču – kazao je Bošković.

Dodao je da joj stoji na raspolaganju i pozvao je da “ovo više ne radi”.

– I Vi ste imali pravne savjetnike i to je toliko zloupotreba bilo. Kada su u pitanju unaprjeđenja oficira, tu ćemo imati posla – kazala je ona ponavljajući da ga ne istražuje.

Još jednom, ovdje, govorite o mojim zloupotrebama, ja Vam kažem svaku ste dužni da prijavite. Je li moguće da ne znate Zakon o Vojsci? Znate li ko daje unaprjeđenja – Savjet za odbranu. Ni ja, ni Vi – pitao je Bošković.

Ona je rekla da ne zna, ali da će naučiti, ali da je Savjet unapređenja dao na njegov predlog.

Nakon što joj je Bošković kazao da je upravo rekla da je priznala da su kandidati nezakonito poslani, ona je kazala da je već pet puta objasnila da su kandidati samo diplome dostavili kasnije, jer su kasnije izdavane.

Konatar: Vjerujem da ste sve uradili zakonito

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da kao član Odbora za bezbjednost i odbranu vjeruje da je sve vezano za tematiku bilo zakonito, ali da postoji mogućnost da svako svoje sumnje provjeri.

– Što se mene tiče, ja kao član ovog Odbora i kao političar, vjerujem da ste sve uradili zakonito – kazao je Konatar.

Konatar je kazao da mu je drago što je jedan od kandidata žensko, i da ne smije biti diskriminacije ni po kom osnovu.

– Vrlo je važno da promjenimo praksu koja je postojala ranije i da nema nedodirljivih – kazao je on.

Učenik, ne kadet Mitrović

Poslanica Tamara Vujović (Demokrate) pitala se da li bi se 2019. ovoliko bavilo slučajem “učenika (ne kadeta) Mitrovića”, odnosno rang listom, da li bi Agencija za sprečavanje korupcije toliko detaljno razmatrala ovaj slučaj, te da li bi slučaj stigao do Tužilaštva.

– Zbog čega mi raspravljamo o jednom učeniku škole. Ako ćemo jednako raspravljati, pozvala bih sve učenike koji smatraju da su prethodnih godina nepravedno ostali ispod crte, pa da u društvu jednakih šansi ispitamo svaki slučaj, a ne da slučaj učenika, ne kadeta, Mitrovića dobija toliko medijske pažnje – navela je Vujović.

Injac je kazala da je prijem na vojne akademije u Americi takav da im se samo pošalje spisak, a njihove administracije rade procjenu kandidata. Kazala je da razmišlja da pokrene takvu inicijativu kod nas, odnosno da akademije koje primaju kandidate budu te koje donose odluke o prijemu, s obzirom na to da, prema njenim riječima, Ministarstvo odbrane samo snosi troškove stipendija i putovanja, a i kako bi se izbjegla situacija da se ubuduće sumnja na to da su konkursi “namješteni” za određene kandidate.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević zatražio je da se poslanici izjasne o izvještaju kontrolnog saslušanja, a da ne donose zaključke koje bi uputili Skupštini, s obzirom na to da je postupak o ovoj temi u toku. Odbor je jednoglasno usvojio izvještaj o kontrolnom saslušanju Injac.

Podnosilac inicijative za kontrolno saslušanje je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

Tok sjednice pratite uživo na našem portalu u snimku ispod.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve