Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Da bi dokazali vezu šverca cigareta i bogaćenja pojedinaca moramo usvojiti Zakon o porijeklu imovine

Javnost s posebnom pažnjom očekuje današanje obraćanje ministarke prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesne Bratić zbog niza skandala oko imenovanja novih direktora škola u Crnoj Gori

Počela je sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore. Na dnevnom redu su premijerski sat i poslanička pitanja.

Sjednica je počela odgovorima na poslanička pitanja potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, dok će predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić odgovarati na pitanja u okviru Premijerskog sata, 29. jula. Krivokapić se nalazi u Japanu gdje prisustvuje otvaranju Olimpijskih igara. Javnost s posebnom pažnjom očekuje današanje obraćanje ministarke prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesne Bratić zbog niza skandala oko imenovanja novih direktora škola u Crnoj Gori.

13:15

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović govorio je u Skupštini tokom ministarskog sata o odluci da se zabrani skladištenje cigareta u Luci Bar.

Kako je naveo, mora se usvojiti Zakon o porijeklu imovine da bi se taj problem do kraja riješio.

“Američki ambasador Vilijam Montgomeri kazao je da su oni dozvolili šverc da bi tadašnja vlada mogla da finansira svoje političke aktivnosti. Ja ne sumnjam da su i tadašnja i svaka naredna vlada do 30. avgusta svoje političke aktivnosti finansirale iz šverca duvana. Ali, šta mi imamo kao rezultat? Zemlja je prezadužena a određene osobe su ostvarile enormno bogatstvo, eto to je državni interes”, kazao je on i ponovio da je najmanje jedan autoput izgubljen preko šverca cigareta.

“Tržište cigareta u Crnoj gori je između 35 i 40 miliona u zavisnosti od sezone. To je ono što mi direktno gubimo zato što se prodaju cigarete bez akciznih markica. Ostalo je šverc koji ide van granica naše države. Po njihovoj procjeni 20% ukupno švercovanih cigareta i velike Britanije prolazi kroz Crnu Goru. Ja ne želim da Crna Gora bude švercerska destinacija i ako treba da platim veliku cijenu za to, ja sam spreman da je platim”, kazao je on i naveo da je jedini način da se taj problem riješi usvajanje zakona.

“Ono što ja apelujem je da u septembru ili oktobru usvojimo Zakon o porijeklu imovine. To je glavno da bi dokazali šverc cigareta. Zbog falsifikovanih papira koji su se radili u Carini, policiji i u ostalim institucijama. Dokazi su na sigurnom, a taj zakon treba da nam dodatno pomogne da bi dokazali spregu između šverca cigareta i enormnog bogaćenja pojedinaca ili određenih grupa”, poručio je on.

Kako je zaključio, očekuje drugačije tužilaštvo koje će biti spemno da ide u “dublji klinč” sa švercerima cigareta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve