Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO SJEDNICA O SMJENI LEPOSAVIĆA Krivokapić: Napravio sam grešku, imam pravo da je ispravim; DF traži da se povuče predlog za razrješenje, a opozicija zahtijeva ostavku predsjednika Vlade

Glasanje o predlogu za smjenu ministra pravde biće održano sjutra

Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su sjednicu na kojoj će raspravljati o predlogu razrješenja ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića.

Sjednici prisustvuje premijer Zdravko Krivokapić potpredsjednik Dritan Abazović, ali i Leposavić.

Tok rasprave 

Premijer Zdravko Krivokapić pitao je da li Crna Gora želi da bude evropska, građanska, demokratska ili da stalno osjeća posljedice famoznih godine koje su devedesete i u kojima učestvuje i dio prethodne vlasti, a i sadašnje.

– Donio sam odluku za budućnost svih nas, naše djece i građana. Moj izbor je jasan, a vi birajte po vašoj savjesti – poručio je Krivokapić u parlamentu.

Nije mogao da sanja da će njegov izbor biti doveden u ovu situaciju.

– Da sam to znao, birao bih nekog kao što je uvaženi kolega Momo Koprivica, ali ne možete uvijek da vodite računa u trenutku kada se opredjeljujete za eksperte kakav će vaš izbor biti. Vodio sam se ključnim elementima – da je profesionalac, ima ljudskosti i sve to svjedoči u bilo kojem trenutku – kazao je Krivokapić.

Nakon šest mjeseci djelovanja posebno je razočaran što je Leposavić odbio da prihvati ličnu odgovornost i što se kroz ovu situaciju prikazuje na različite načine – negdje kao heroj, negdje na negativan način.

– Danas imamo apsurdnu situaciju da u zaštitu Leposavića staju u njegovu zaštitu isti koji su ga napadali, kao što su napadali ovu vladu, dok cijela stvar nije postala dio dnevne politike – ocijenio je Krivokapić.

Pitanje o Srebrenici i odgovor Leposavića su neraskidivi dio jedne cjeline.

– U sportskom žargonu, nabacivanje lopte nakon čega je ova vlada primila autogol, što je bila nečija zamisao – opisao je Krivokapić.

Ipak, njegov cilj je da Crna Gora postane građanska država, zato je podnio prijedlog za razrješenje Leposavića.

Prema njegovim riječima vjerovao je u dogovore koje su imali dok nisu postali Vlada.

“Ja sam napravio grešku pa valjda imam pravo da je ispravim. Postoje dva razdoblja saradnje sa Leposavićem. Prvo razdoblje obilježila je korektna saradnja, posebno kada se radi o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Drugo razdoblje je kada je on najčešće zanemarivao fundamentalne zadatke, a to su vladavina prava i poglavlje 23. Jedno ministarstvo je moglo da mnogo više uradi. Smatram da on nije iskazao potreban nivo odgovornosti i dao za sebe pravi više nego mu pripada kada je odgovarao na pitanje o Srebrenici”, rekao je Krivokapić danas u Skupštini.

DF traži da Krivokapić povuče predlog za razrješenje

Milun Zogović iz DF-a rekao je da Skupština ne treba da pristaje na poniženja uskraćujući pravo na mišljenje Leposaviću.

“Jedini izlaz iz date situacije je da predlagač povuče prijelog za razrješenje Leposavića”, navodi Zogović.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da je današnja sjednica neprijatan događaj.

– Treba da zabrine što je ishitrenim postupkom premijera on doveo da se to više tiče njega nego Leposavića – smatra Radunović i obrazlaže da je to zato što premijer nije obezbijedio podršku većine u parlamentu.

Premijer je, prema njegovim riječima, otvorio Pandorinu kutiju tražeći podrški Demokratske partije socijalista da se smijeni Leposavić, te upitao što će biti ako ta partija ne prekine bojkot i Leposavić neće biti smijenjen zbog nedostatka glasova.

– Nećete valjda da napravite presedan i da kažete: “Nema veze što nije smijenjen Leposavić, nastavljam da vodim ovu vladu”. Valjda to nećemo čuti – istakao je Radunović.

foto Dragan Mijatović, Pobjeda

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović ocijenio je da ministar treba da odgovara za svoje riječi i postupke, a lični interes ne može da bude iznad javnog.

– Znamo kako se takav pristup politici završava. Ne može narod Crne Gore da prolazi ono što je posljednjih 30 godina. Mi smo ovdje na poslu, svi imamo zaduženja i zadatke, i sve to mora biti iznad ličnih potreba – istakao je on.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović rekao je, pored ostalog, da bi on Leposavića smijenio zato što od kada je na tu funkciju nije donio zakone u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poput država u okruženju.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović kazao je da se i on neprijatno osjeća.

– Mislio sam da ćete sa ministrom naći zajednički jezik, da budemo što bolji i kvalitetniji – poručio je on premijeru.

On je poručio da će SNP glasati protiv razrješenja Leposavića.

Poslanica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić rekla je da je Leposavić vrsni intelektualac, ali da zbog portfelja i resora kojim rukovodi ima odgovornost.

– Ako se lično ne zalaže za nešto, nije smio iznijeti lične impresije na tu temu – smatra Zoronjić.

Igrom riječi, kako je kazala, bez trunke kajanja i očiglednom relativizacijom žrtva izgovarajući da “još nije uvjeren u to da se genocid desio” ministar je ignorisao odluke Međunarodnog suda, neoborive pravno utvrđene činjenice i puno toga još.

– Doveo je u pitanje međunarodni ugled Vlade Crne Gore čiji je član – ocijenila je Zoronjić i kazala da će glasati za njegovu smjenu.

Opozicija traži ostavku Krivokapića

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je da je apsolutno nemoguće prognozirati šta će se desiti na glasanju, ali da će tri poslanika SD-a podržati smjenu Leposavića.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ocijenio je da je inciijativa premijera da smijeni Leposavića naišla na pozitivnu reakciju u partiji na čijem je čelu.

– Nije odgovorno da ministar iznese ovakav stav i negira genocid u Srebrenici. Plašim se da ovakve izjave ponovo vrijeđaju žrtve i otvaraju rane porodicama. Takve izjave ne čine dobro našoj državi u cjelini prave još veću etnički distancu – smatra on.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević naglasio je da je premijer “potpuno obrnuo igricu”.

– Došli ste u poziciju da vas 90 odsto parlamentarne većine ne podržava, da vam podrška onih za koje ste rekli da su ostavili “sprženu zemlju” odgovara. Zamislite apsurda – naveo je Konjević.

Smatra da premijer Krivokapić treba da podnese ostavku.

– Ne poznaje teorija ni praksa da ostanete na čelu vlade u kojoj su većina i opozicija promijenili poziciju – rekao je Krivokapić.

Civilizovani aspekt parlamentarne demokratije, prema njegovim riječima, poznaje jedino da premijer podnese ostavku u ovoj situaciji.

Epilog glasanja će pokazati odnos prema temeljnim vrijednostima i najbolji je test koji će pokazati da li je i koliko ova vlada demokratska i evropska – ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović-Stanković.

Šteta po međunarodni ugled zbog izjave Leposavića je, prema njenim riječima, nemjerljiva i biće potrebne godine da se vrati povjerenje kod međunarodnih partnera.

– Mislite li da će neko zemlju u kojoj je Leposavić ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, a vodi neko ko je Leposavića izabrao za taj resor neko prihvatiti da bude članica Evropske unije – upitala je Vuksanović-Stanković.

Proces istorijskog revizionizma koji je obuhvatio zemlje regiona stigao je, kako je rekla, i kod nas.

Najvjerovatnije ćemo, po najavama, imati činjenicu da je 90 odsto ove vlasti na dijametralno suprotnim pozicijama od elementarnih vrijednosti međunarodnih partnera.

– Ta činjenica će biti lična karta ove vlasti koja nije u stanju da pokaže jasan odnos prema ministru koji je negirao genocid i nad čijim postupkom se zgražava čitava civilizovani svijet. Ovo ne može biti dnevno-političko pitanje, ovo je civilizacijsko pitanja. Zbog toga, nakon ovog glasanja, možemo slobodno reći da je ova Vlada izgubila svaki demokratski i civilizacijski legitimitet zbog čega je ona praktično već i pala – istakla je Vuksanović-Stanković.

Poslanik SD-a Damir Šehović naglasio je da Leposavić mora bit smijenjen i da oko toga nema dileme.

Za poslanika SD-a Damira Šehovića nema dileme: Leposavić mora biti smijenjen.

“Nema dileme. Jedini je ministar pravde u demokratskoj i civilizovanoj Evropi koji ne priznaje genocid u Srebrenici”, dodao je on.

Šehović kaže da je sporno što nemali broj članova Vlade misli isto što i Leposavić.

“On je javnost obaviestio da je za svoj stav dobio čestitke od članova Vlade i od predstavnika sve tri vladajuće grupacije. Da li ste vi premijeru čestittali Leposaviću na njegovom stavu? Bez obzira na to cijenim da treba da podnesete ostavku”, naveo je Šehović.

Rekonstrukcija Vlade 

Marko Milačić (Prava Crna Gora) kazao je da je molio pokojnog mitropolita da Leposavić bude nosilac liste “Za budućnost Crne Gore”.

– Mitropolit je izabrao Zdravka Krivokapića. Pričao sam i sa Kneževićem i Mandićem i predlagao Vas. Kad je Krivokapić postao mandatar govorio sam takođe da vi treba da budete ministar – rekao je Milačić koji je istakao da će glasati protiv razrješenja.

– Sve što ste rekli u odgovoru je tačno. Ja čak imam i oštrije stavove jer je ovo rezolucija koja svađa Crnu Goru. Ovo je rezolucija poluistine – rekao je Milačić koji je kazao da je Leposavić napravio grešku i “prešao preko minskog polja”, umjesto da “mudro dođe do svojih ciljeva”.

– Vi ste odgovorili na pitanje DPS koji je postavio to pitanje da bi posvađao Crnu Goru – rekao je lider Prave Crne Gore.

Predrag Bulatović (DNP) dao je podršku Vladi, zbog toga što je, kako je naveo, obećala da će se suočiti sa visokom korupcijom i da će privesti pravdu lidera DPS i demontažu njegovog sistema.

– Ova Vlada ima članove koji su na lokalnim izborima javno podržali nosioca liste DPS. Kako će oni da se bore kao Vlada po dubini i širini protiv DPS – rekao je Bulatović uz ocjenu da Leposavić treba da zaštiti svoju čast, a da će poslanici sa premijerom preuzeti odgovornost.

– Postoje modaliteti, dijalog da se Vlada rekonstruiše i da postane političko-eksperstka. I biće bolja od ove Vlade. Ako dijaloga nema, većina će se suočiti sa pitanjem da otkaže povjerenje ovoj Vladi – dodao je Bulatović.

On je kazao da je Leposavić u odgovoru o Srebrenici dorastao stručno kao pravnik, kao Srbin “odgovorno nacionalno” i “građanskim pristupom” kao ministar. Ocijenio je da je Leposavićev “problem” to što je rekao da je slučaj “državni udar” monitran protiv DF-a.

Premijeru Krivokapiću Bulatović je zamjerio i to što je kako je kazao “bezbjednosni sektor sada nezakonit” jer je suprotno zakonu imenovan Dejan Vukšić.

Krapović najavljuje da će glasati za smjenu ako DPS ne dođe

Dragan Krapović iz Demokrata kaže da je ministar upao u zamku poslanika DPS-a i pogriješio.

“Nanio je štetu Vladi Crne Gore. Smatramo da Leposavić treba da ode sa funkcije zato što ga na toj poziciji ne želi više onaj koji ga je predložio i zato što nema podršku 41 poslanika”, smatra Krapović.

Krapović je kazao da će njegova stranka glasati za smjenu ministra Leposavića ukoliko DPS ne bude u sali kad se o tome bude donosila odluka.

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković rekao je davećina ima ozbiljne greške u koracima.

– Dali smo šansu DPS-u da nam se podsmijava i da uradi šta god hoće. Mogu da ne dođu i da predlog doživi fijasko. Mogu da dođu i da prdlog prođe i pokažu da je stvorena nova parlamentarna većina – rekao je Joković.

Neodrživo stanje

Raško Konjević kazao je da svi treba da priznaju da je ovakvo stanje neodrživo.

– Upozoravali smo da je ekspertska vlada eksperiment koji se završava otprilike ovako kao danas. 90 posto vas neće podržati premijera, mislite da šaljemo poruku o jakoj Vladi i zemlji u kojoj treba da se investira. Premijer traži ostavku, a ministar neće da je da. To nema niđe. Ako neko iz većine kaže da je premijeru otkazao podršku imate opciju da podnesete ostavku ili da provjerite pitanje povjerenja – rekao je Konjević uz poruku da je Vlada toliko nesposobna da njen prvi čovjek mora da ode.

– Ovakve krize se rješavaju izborima – dodao je lider SDP-a.

Zdenka Popović (Demokrate) kazala je da je smatrala da Leposavić ima dovoljno integriteta da podnese ostavku kad mu je zatraži onaj koji je izabrao.

– Svi mi u nekom trenutku možemo biti nepoželjni u kolektivu u kojem se nalazimo iz raznoraznih razloga. Leposavić je napravio grešku koju nije ispravio iako mu je pružena šansa – rekla je Popović.

Glasanje

Krivokapić je inicijativu za razrešenje Leposavića podnio nakon stavova ministra o Srebrenici, prije dva mjeseca.

Krivokapić je u obrazloženju naveo da je javno djelovanje Leposavića, od izbora na funkciju ministra do podnošenja predloga za njegovo razrješenje, u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

Podršku inicijativi Krivokapića najavili su predstavnici opozicionih partija, dok su iz vladajućih Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije poručili da će biti protiv.

Demokratska Crna Gora saopštila je da ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) učestvovati u smjeni ministra pravde, dok su iz Ure najavili podršku inicijativi Krivokapića.

Poslanici DPS-a bojkotuje rad parlamenta, i još nije poznato da li će biti u sali kada se bude glasalo o razrešenju Leposavića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Primavera
17.06.2021-00:39 00:39

Dobro, zar parlament treba glasati o razrjesenju?
premijer smijeni člana po exspresnom postupku jer ne poštuje premijerovu funkciju. Gotovo !
U Hrvatskoj je premijer na sjednici vlade, kad mu 2 člana vlade, nisu glasali za neki njegov prijedlog, rekao : Molim da se napiše rjesenje o razrjesenju. Bilo je gotovo u 2 min. Novi ministri su išli na novo potvrđivanje u parlament. To je OK.

KLEMENTINA
17.06.2021-08:46 08:46

Sto ste se gospodo uzbunili”EKSPRESNO” nijeste se valjda pronasli,mozda je vas IZABRANIK mislio na DUHOVNI nemoral, a ne na TJELESNI.

KLEMENTINA
17.06.2021-09:07 09:07

Pravi vjernici i ljudi zdrava i cista DUHAne govore danas jedno sutra drugo, nego cvrsto stoje pri svom stavu.Nasi vjernici bi bili od rijeci da im nije tih proketih FOTELjA i bivse vlasti koja ih je iznjedrila i odrzala u zivotu.