Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Plenković iz Budve poručio: Neki u Evropskom savjetu ne žele proširenje bilo čega, pa ni ove prostorije

Plenković je na panelu govorio o temi proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, kazavši kako taj proces ide naprijed usprkos svim poteškoćama

Ponovljena podrška Hrvatske proširenju EU na jugoistok kontinenta, prvi susret s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem i podrška Hrvatima u Crnoj Gori – sažetak su jednodnevnog posjeta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, o čemu smo pisali.

Plenković je na panelu govorio o temi proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, kazavši kako taj proces ide naprijed usprkos svim poteškoćama.

Naglasio je da proces u jednoj mjeri zavisi i o kontekstu u kojem se Unija trenutno nalazi, suočena s “nevjerojatnim krizama” poput Bregzita, prijetnji terorizma i nezakonitih migracija, uz unutrašnja previranja i različite poglede, “čak i na temeljna pravna načela”.

Plenković je rekao da su veliki uticaj na “kalkulacije političkih stranaka i interne procese na evropskom političkom spektru” što se tiče teme proširenja imali i negativni ishodi referenduma o Evropskom ustavu, piše portal index.

“Kad to sve stavite na skup imate dosta rezervisanu politiku nekih kolega u Evropskom savjetu oko proširenja bilo čega, pa i ove prostorije”, kazao je Plenković, no dodao da u tom tijelu postoji sve veći broj aktera koji shvataju važnost ubrzanja proširenja EU.

Hrvatski premijer je rekao da države koje “se žele dokazati” imaju prostora to učiniti ispunjavanjem “jasnih kriterija” u poglavljima o vladavini prava i “ključnim političkim i pravnim preduslovima prema EU”, nakon čega je “jako teško nekome reći da se uslovi nisu ispunili”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve