Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Plate policajcima nijesu povećane od 2016. godine, a budžet MUP-a veći za 30 miliona eura

Konjević je podsjetio da je Vladu i resornog ministra Filipa Adžića sačekala odluka iz prethodne Vlade Zdravka Krivokapića koja je dovela do smanjenja plata policajcima i dijelu zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova

Zbog toga što im je aprilska plata smanjenja od 40 do 100 eura, policija je izašla da svoja prava brani na ulici. Posljednje povećanje plata policijskim službenicima bilo je 2016. godine. Za razliku od njih, zaposlenima u zdravstvu, prosvjeti plate su u međuvremenu povećavane dva puta. Za sada je policiji plata povećana 10 odsto, a naredno povećanje zarada trebalo bi da se ostvari kroz izmjenu uredbe o grupama poslova i koeficijentima zarade policijskih služebnika, a koja bi stupila na snagu od 1.januara 2023. godine. Sve ovo je danas u Skupštini kazao potpredsjednik Vlade Raško Konjević.

“Plate policisjkih službenika su daleko ispod težine i zadataka koje od njih očekuju država i građani. Pitanje je zašto nije bilo povišice ako je budžet MUP-a rastao. Sada je 30 miliona viši nego 2016.godine”, kazao je Konjević, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske pratije socijalista Danijela Živkovića.

Konjević je podsjetio da je Vladu i resornog ministra Filipa Adžića sačekala odluka iz prethodne Vlade Zdravka Krivokapića koja je dovela do smanjenja plata policajcima i dijelu zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Podsjeća da je ministar Filip Adžić od samog početka bio u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima sindikata. Međutim, kako rješenja nije bilo na vidiku, a policijski službenici iskazivali su nezadovljstvo, Konjević je posredovao u dijalogu, kako bi u saradnji sa Ministarstvom finansija našli rješenje da u kratkom roku nadomjeste pomenuto smanjenje plata.

“Rezultat tih razgovora je odluka o izmjeni odluke o dodatku na osnovnu zaradu kojom je svim policijskim službenicima zarada povećana za 10 odsto.  Naredno povećanje zarada trebalo bi da se ostvari kroz izmjenu uredbe o grupama poslova i koeficijentima zarade policijskih služebnika, a koja bi stupila na snagu od 1. januara 2023. godine. Sva ostala pitanja koja trebaju da riješe poboljšanje meterijalnog položaja policijskih službenika treba da budu riješena kroz kolektivni ugovor, čiji nacrt je već sačinili radna grupa”, istakao je Konjević.

On je kazao da je policija iz godine u godinu sve gore opremljena.

“Ne prate se trendovi, niti se ulaže dovoljno”, ukazao je Konjević, dodajući da su policijski službenici prinuđeni da nose staru opremu čijim određenim djelovima je istekao i rok.

Podsjeća da je Crna Gora jedina u regionu koja nema stacionirane radare, a idejni je projekat urađen još 2015 godine.

“Teško je zaboraviti poniženje od prošle godine kada je policija u patrole mogla samo pješke, nije bilo ni goriva ni auta, zahvaljujući nesnalaženju, da ne kažem lošoj namjeri prethodne Vlade”, podsjeća Konjević.

Sve to se dešavalo u toku ljetnje turističe sezone.

“Da stvar bude gora prethodni menadžment nije na adekvatan način pripremio, prema mojim informacijama, a Uprava za nekretnine sprovela tender za zanavljanje automobila putem lizinga, pa je isti poništen i moraće novi da se raspisuje, a imali su tendersku dokumentaciju iz dva uspješna postupka iz 2015. i 2018. godine”, istakao je Konjević.

Prema njegovim riječima, pojedini visoki državni sekretari koji su se hvalisali po podgoričkim kafanama i MUP-u kako će otkriti nezakonitosti i koruptivne radnje u prethodnim tenderskim postupcima, sada su izgleda dopisivali uslove i preduslove procedure i tako ih učinili nezakonitim pa su iste poništene.

“Pozivam SDT da izuzme cijelu dokumentaciju i da ispita, liše ministra, cijeli menadžment MUP-a iz prethodnog perioda, da se pozabavi ovim pitanjima, ispita posebno djelovanje nekih državnih sekretara i njihovo djelovanje i aktivnosti koje mogu ukazivati na koruptivne radnje zbog poništenja raspisanog tendera od strane državne komisije”, poručio je Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lepi Mario
06.07.2022-02:04 02:04

Znaci, rada milosevica u zatvor! Pojma nema. I on direktor bilo cega…